Ulappa ja mökki

Se yksi loppuvuoden juhla lähestyy, joten piti kiireen vilkkaan neuloa muutamat sukkaset pussiin. Tai 40+++ -kokoisista sukista ei voi ehkä käyttää enää kutsumanimeä sukkaset. Parempi nimitys lienee pakkopullat, eikönämäikinälopu-sukat, miksipitääainaviimetippaanjättää-sukat tms. Mutta, minkäs teet, pienet miehet ovat venyneet pituutta sekä lattiaa myöten, että pystysuuntaan, ja se on silloin äiteen tikutettava sen mukaisesti. Mutta, kyllähän näiden ohessa on saattanut katsoa esim. the Crownin uusinta seasonia, joka on, jos mahdollista, vieläkin parempi kuin aikaisemmat, vaikka aluksi tuntui hieman oudolta, koska kaikki näyttelijät olivat vaihtuneet sitten aikaisemman seasonin. Ja, kun töllöttimen seurassa on välillä saanut viihtyä ihan issekseen miehen kulkiessa maailmalla, niin silloin on tullut katsottua esim. Sorjosta, jonka lopputapahtumat olivat niin epäuskottavia, että puuh ja pöh. Ja tietysti Solsidania, vaikka tästä tuli Elmeriltä sanomista, koska menin sitä issekseni katsomaan: On elokuvia ja sarjoja, joita pitää katsoa yhdessä, ja sitten niitä toisia, joita saa katsella yssikseen, koska eivät toista pienestikään kiinnosta. 
Mielikuvituksen puutostilassa annoin Novitan raidoitella sukat valmiiksi. Laitoin molempiin sukkiin 52 silmukkaa ja niillä neuloin menemään. Vihreiden sukkien jalkaterä on hieman pidempi, jotta sopisi riittävän hyvin hobitti-jalkaan. Oli tuo vihreä Mökki myös jotenkin paksumman oloista lankaa kuin sininen Ulappa, joten vihreistä tuli siksikin vähän isommat ja hyvä niin. Tein varteen 15 krs 2o2n-joustinta, 30 krs sileää, 15 krs 2o2n-joustinta. Sitten joustinneuleinen kantalappu, kääntö 8-10-8, kiilakavennukset, sileää ulappaan 44 krs ja mökkiin 47 krs ja päähän leveä nauhakavennus. Varren pituus on 20 cm ja teräosan hieman venyttäen ulapassa 25->27 cm ja mökissä 26->28 cm. Sehän tuo joustinlappuinen kantalappu joustaa terään tarvittaessa lisää pituutta. Sukan leveys tasona mitattuna ulapassa 12 cm ja mökissä 12,5 cm. Eli mökki oli vain tuhdimpaa lankaa kuin ulappa.
Malli: Perussukkaa, miesten koot n. 43 ja 41
Lanka: Novita 7 Veljestä Mökki (893) ja Novita 7 Veljestä Raita Ulappa (840)
Puikot: 3 1/2
Langankulutus: 131 g ja 129 g

11 kommenttia:

  1. Kyllä nuo sukat tulevat viihtymään käyttäjänsä jaloissa.
    Mikä siinä lienee, kun miesten perussukkien neulonta on pakkopullaa
    eivätkä ne tunnu valmistuvan ikinä. Olisiko syynä pitkät huikoset sileää neuletta yhdistettynä pieneen malttamattomuuteen.
    Oli miten oli, Iloisen ihanaa joulunaikaa sinulle ja kaikille läheisillesi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti viihtyvät, ainakin joulun ajan. Mainitsemasi syy on erittäin todennäköinen, pitänee seuraavalla kerralla tehdä räsärityylillä, että on jotain pientä jännitystä mukana värien vaihtumisen vuoksi.
      Ihanaa joulunaikaa sinulle ja ympärillesi :)

      Poista
  2. Minä suunnittelen 43-koon sukkia vasta uudeksi vuodeksi, syntymäpäivälahjaksi. On mukavampi neuloa mummille kokoa 36 kuin pojalle kokoa 43 :) Mutta poika on vielä mummiakin innokkaampi villasukkien pitäjä. Rauhaisaa joulunaikaa! T: saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta, siinä on monta cm enemmän sekä pituudessa, että ympärysmitassa... Mutta, koska poika valmistamiasi sukkia tykkää pitää ja arvostaa, niin silloin ne on tikuteltava menemään.
      Rauhallista joulunaikaa sinulle ja seuralaisillesi :)

      Poista
  3. Nätit villasukat tuli. Itse en erityisemmin välitä valmiiksi raidoitetuista langoista, mutta tuo Mökki pisti heti silmääni ihanien väriensä vuoksi.
    Rauhaisaa joulunodotusta :)

    VastaaPoista
  4. Vihreät ovat koivuisen kesäisen mökkimäiset. Rauhallista joulun aikaa myös sinulle :)

    VastaaPoista
  5. Teet tosi siistiä ja tasaista jälkeä. Hienoa. Hyvä idea tuo juostinneuleinen kantalappu. En ole tuota tullut ajatelleeksi. Kiitos vinkistä ja ihanaa joulua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)