Siirry pääsisältöön

Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä puikoilla taas 10 + 10 silmukkaa eli työssä yhteensä 40 silmukkaa.
Kun jalkaterän pituus on n. 8.5 cm ja olet neulonut mallineuletta varren suusta laskien 13 kertaa + 14. kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää), aloita kärkikavennukset.
Neulo sileää ja neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs. Kun puikoilla on 6 silmukkaa, tee kavennukset joka krs. Kun puikoilla on 2 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Mallineule:Lapasten koko arviolta 6 kk. Varren pituus reilu 5 cm, kämmenosan pituus reilu 6 cm, koko pituus 11.5 cm. Kämmenosan leveys 6 cm.
Pikaohje lapasiin:
Luo 35 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 5 cm. Eli mallineule 5 kertaa + kuudennen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo sileää 20 krs. Silmukat neljällä puikolla 9 - 9 - 9 - 8.
Aloita kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen joka kerros, kunnes jäljellä 2 silmukkaa per puikko. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Malli: Oma, koska aikaisemmin neulomassani vauvan setissä ei ollut ohjetta lapasille ja sukat mallia perus, halusin kuitenkin pitsiset. 
Koko: Arvioisin, että n. 6 kk
Lanka: SandnesGarn Lanett 5042
Puikot: KnitPro symfonie 2 1/2
Langankulutus: Sukat 27 g, lapaset 16 g

Kommentit

 1. Miten saat ton onnistumaan 40 silmukalla? Tekisin niin tollasset, mutta kun en saa niitä onnistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä laittaa tökkimään ettei onnistu? Kerrohan, niin koitan auttaa. Ei muuten haittaa, vaikka vartta olisi sukassa pidemmästikin, vaikka 10 cm, paremmin pysyy jalassa. Ja lapasiin kannattaa myös tikutella pidempi varsi, samasta syystä.

   Poista
 2. Kaikki sujuu neljä ekaa kierrosta, kunnes tulee viiminen mallikierros. Teen nurjan, langankierron, yks neulomatta ja kaks yhteen ja silmukka niiden yli ja taas langankierron ja nurjan ja alotan alusta niin sittenhän mun pitää toi kaks yhteen ottaa jo toiselta puikolta ja vetää siltä toiselta puikolta se silmukka yli ja sit loppupeleissä mulla ei enää ollu 40 silmukkaa :D oon kokeillu varmaan 8 kertaa jo eikä onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä hättäile, koitetaan selvittää. Yksi mallikerta on viisi silmukkaa (nurja, oikea, oikea, oikea, nurja) ja 1.-3. kerroksella neulot vaan nurjat nurin ja oikeat oikein. Tämähän olikin selvää. Sitten 4. kerroksella alkaa tapahtua. Tuolloin mallikerran reunimmaiset nurjat silmukat neulotaan edelleen normaalisti nurin, mutta keskimmäisten kolmen oikean silmukan kohdalla tehdään juttuja eli siinä kavennetaan kaksi silmukkaa pois, mutta niiden tilalle tehdään langankierrot, jotka neulotaan seuraavalla kerroksella oikein, jolloin silmukkamäärä pysyy loppupeleissä samana.
   Eli neulot yhden nurin normaalisti, otat langankierron, nostat seuraavan silmukan neulomatta, neulot kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja sitten vedät neulomattoman silmukan noiden kahden yhteenneulotun silmukan yli, otat langankierron ja lopuksi vielä neulot yhden nurin. Eli tuo kaavion kolmion kohdalla sinulla katoaa kaksi silmukkaa, mutta olet tehnyt nurjien silmukoiden viereen langankierrot ja niistä tulee uudet silmukat, kun neulot ne seuraavalla kerroksella oikein. Tuo kaavion kolmio merkki on vähän kuin normaali ylivetokavennus, mutta vedät sen neulomattoman silmukan kahden yhteenneulotun silmukan yli.
   Kokeileppa, onnistuuko ja kerro, miten kävi :)

   Poista
 3. Heippa taas! Pidin muutaman päivän hermoloman ja kudoin yksinkertasta kaulaliinaa vaan ja rohkenin taas kokeilla tätä niin voi vitsit ku se onnistu! :D et voi uskoa riemun määrää ku tajusin et kuin pönttö oon ollu ku tajusin että oon ihan koko ajan tehny sen langankierron väärin! :D voi terve ku ihan hävettää... oon siis amatöörineuloja ja teen ihan perusjuttuja vaan ja mun piti googlettaa toi langankierto ja siin videolla tehdään se ja neulotaan yks oikein, tietenki koska eihän koko aikaa voi tehdä langankiertoa neulomatta välissä. Ni mäkin aina tein perään yhen oikein vaikka mun piti vaan nostaa suoraan sen silmukka kutomatta. Noh, sama pää kesät talvet mut näillä mennään :D nyt en malta odottaa että pääsen huomenna jatkamaan teosta :) sukat ja tumput tulevat ystäväni tytölle lahjaksi :) kiitos sinulle avusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että lähti sujumaan! Tuo onkin ihan parasta, kun oppii uutta, vaikka tietysti se pistää kenkuttamaan, jos on joutunut sitä ennen säheltämään, tuttu tunne :) Neulomisen iloa sinne ja pienelle tytölle lämpöiset kädet ja jalat :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita!

Viikon luetuimmat

Lapaset kahdella värillä ja intialaisella peukalolla

Olettehan kuulleet sanonnan: "Sopii kuin hanska käteen"? Se on oikeastaan syntynyt näistä lapasista.. Tein jo aikaisemmin tänä vuonna yhden version näistä lapasista (helpot kirjoneulelapaset intialaisella peukalolla) ja niistä jäi sen verran hampaankoloon kaihertamaan, että päätin tehdä vielä toisen parin, siistimmän (vaan jotenkin näistä kuitenkin tuli vähän erilaiset)... ja ottaa samalla myös kuvia, jos joku muukin haluaa kokeilla intialaisen peukun neulomista. Itse opiskelin tämän peukalon Novitan 2014 lapaslehdestä.
Lanka: Nalle Luontopolku Joki/811 ja Nalle tummanruskea/673
Langankulutus: 63 g
Puikot: Nro 3
--------
Ohjeentynkää lapasiin:
Luo 48 silmukkaa
Neulo 1 krs oikein ruskealla. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s jokaiselle.
Neulo yksi silmukka oikein vuorotellen molemmilla väreillä.
- Vasen lapanen: aloita jokainen puikko ruskealla.
- Oikea lapanen: aloita jokainen puikko sinisellä.
Muista pitää langat koko ajan samassa järjestyksessä. Minulla sinisävyinen l…

Isänpäivänä...

... annetaan omalle rakkaalle Isukille rakkauvella tehdyt sukat <3 Mutta koska Isukki asuu matkan päässä, matkustivat sukat kirjekuoressa saajalleen. Sukat ovat tietysti minulle liian suuret, sillä ne ovat kokoa 40/41, terän pituus n. 26 cm. Esittelen niitä kuitenkin tässä omissa jaloissani, jalat heitettyinä kovia kokeneen Möhkön päälle. Möhköllä ovat riemulla ratsastaneet kaikki kolme lastamme. Se on ollut niin raskasta Möhkölle, että raukka on siitä laihtunut pehmeästä ja pulleasta norsusta aivan kovaksi ja laihaksi luikuksi. Tällä hetkellä se toimii lähinnä minulle rahina, kun istun ja neulon, vaikka tietysti Pörri aina välillä hyppää Möhkön selkään (ja jalkojeni päälle) kiekkumaan ja riekkumaan. Tein sukat paksusta Raggista. Tämäntyyppisistä langoista ei voi koskaan sanoa etukäteen, millaista raitaa tai kuviota sukkaan loihtivat. Se onkin näiden juju ja juttu ja jännityksen paikka neulojalle. Aloitin sukan 55 silmukalla ja neuloin ensin kerroksen oikeaa. Sitten 30 krs 3o2n. S…

Toukkapussi

Meidän perheemme kasvaa lokakuussa yhdellä muksulla, joten päätin neuloa iltatähtöselle lämpimän toukkapussin, jossa tulokkaan on mukava tuhista niin sängyssään kuin räntäsateessakin (kun minä pusken vaunuja loskassa ja kiroan Suomen talven syvimpään koloseen...)
Kuvassa pussukka on puettuna (tällä hetkellä) pienimmän poikasen unikaverin, Hedwigin, päälle. Toivottavasti meidän jälkikasvumme muistuttaa kuitenkin enemmän ihmistä kuin pöllöä.
En ommellut toukkapussin helmaa umpeen, vaan virkkasin siihen ketjusilmukkakujan nauhalle. Ajattelin, että toukkapussin päällepukeminen on helpompaa, mikäli helmakin on avoin. Ja pitäähän sitä jostain päästä vähän kutittelemaan pieniä helmivarpaita.
Langaksi valitsin pehmoisen 100 % villalangan, joka ei kutita. Lanka on myös konepestävää. Ja koska emme vielä tiedä, onko tulokas tyttö vai poika, valitsin värit, jotka käyvät molemmille. Isoveljet odottavat kylläkin tulevaksi poikaa.
Lanka: Drops Merino Extra Fine, vaaleanharmaa 05 & vaaleankelta…

Kaulaliina Elmerille

Tajusin viikko sitten, että Isäinpäivään on vain viikko aikaa ja Elmerille aikomani kaulaliina oli vain 25 cm pitkä. Luulin, että minulla olisi ollut vielä kaksi viikkoa aikaa kilkutella kaulaliina valmiiksi. Tuon tiedon jälkeen seurasi laskutoimitus siitä, kuinka pitkä pätkä pitää illassa kutoa, että kaulaliina valmistuu... En pidä sanasta "pitää" tämän harrastuksen yhteydessä, tätähän tulisi tehdä omaksi ilokseen, aina, kun on aikaa. Mutta tässä tapauksessa kaulaliinalle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin valmistua ja tämä tapahtui hetki sitten, kun päättelin viimeisenkin langanpätkän.
Onneksi omalle rakkaalle Isukilleni valmistui pipo aikoinaan ilman hoppua<3


Patenttineuleisen kaulaliinan neulominen heti patenttineuleisen ponchon jälkeen ei tuntunut kovin riemastuttavalta..! Mutta onneksi patenttineule oli kaulaliinassa joutuisampi ja helpompi tehdä, koska puikot ohuemmat, lanka paksumpaa ja ei tarvinnut huolehtia kuin yhdestä langasta puikolle. Eli siinä mielessä k…

Iso ja pieni ruusutarha

Älkää ihmiset menkö Adlibrikseen "vain katselemaan" lankoja tai kirjoja, se on kukkarolle vaarallista! Ainakin kaikille neuloosista kärsiville. Jotain minäkin siellä kertaalleen vain katselin ja kohta oli ostoskorissa kaikenlaista lankaa kokeiltavaksi, kuin myös Adlibris Socki -lankaa. Langasta on aivan ihania väriä ja kun hintakin on vain 2,90 € / 100 g, niin ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä kaikki värit (yhtä lukuunottamatta) ovat kaupassa loppu. Erittäin ymmärrettävää, koska Adlibris Socki -lankaa voi neuloa kuten veikkaa ja tuntuu samalta, mutta on järkyttävän paljon halvempaa ja tasalaatuisempaa. Minä tein itselleni ja pian yksivuotiaalle polvarit. Nukkumatti jo huuteli Pörriä mukaansa, joten nopeasti räpsäistiin kuvat sukista, että Äitee saa blokkailla sillä välin, kun pienimmäinen latautuu pinnasängyssään.
Tein ensin sukat itselleni. Minulla oli kaksi kerää lankaa, joten neuloin molemmat sukat omilta keriltään ja ajatus oli tehdä samanlaiset. Toinen kerä ei …

Heijastinpipot matkalla pakettiin

Vihreä aikaisemmin neulomani heijastipipo sai tupsun ja turkoosin pipon kaverikseen. Olin jo käärimässä näitä pakettiin, kun muistin, että pitäähän nämä punnita nyt tupsun lisäyksen jälkeen.
Vihreälle tuli painoksi 128 g ja turkoosille 125 g. Lisään vuoren vasta sitten, kun näen, kelpuuttaako kohderyhmä näitä päitään koristamaan:)


Lanka: Red Heart Reflective, vihreä/08699 ja harmaa/08429 ja turkoosi/08884 ja harmaa/08429
Puikot: pyöröt ja sukkapuikot nro 5
Langankulutus: vihreäsävyinen pipo 128 g ja turkoosisävyinen pipo 125 g

Pipot on tehty alle kirjoitetulla reseptillä, sopii ainakin omaan päähän, jonka oletan olevan keskikokoinen pallo:D

Luo pyöröpuikoille harmaalla 76 silmukkaa (jatkossa harmaa=H ja vihreä=V)
Neulo 10 krs 1 oikein 1 nurin -joustinta
Neulo 1 krs H:lla oikein
Neulo:
5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V
Siirrä silmukat sukkapuikoille, 19 silmukkaa per puikko
Neulo seuraavat 3 krs H:lla ja samalla kaventaen:
Neulo 18. ja 19. silmukka o…

Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta

Facebookissa on otsikonmukainen ryhmä, joka neuloo sotiemme veteraaneille villasukat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tarkoitus on siis neuloa ns. juhlavuosisukkamallilla aivan kaikille veteraaneille villasukat eli n. 22 000 paria. Minä sain tänään ensimmäisen parini valmiiksi ja kuvatuksi ukkospilvien ja jyrinän saattelemana. Omat sukkani taisivat olla nro 918, joten 22 000 pariin on vielä matkaa. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa neuloa, sillä sukkien jakaminen alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu aina vuoden 2017 itsenäisyyspäivään asti.
Mutta neulojia kaivattaisiin lisää, joten jos asia tuntuu omalla kohdalla tärkeälle, niin tervetuloa ryhmään! Meitä on nyt 1368, joten mukaan todellakin mahtuu, olipa aikomus neuloa sitten vain yksi pari tai useampia :) Sukkamalli, lankavaihtoehdot ym. info löytyy FB-ryhmästä.
Ryhmään voi liittyä, vaikka ei osaisi neuloa tai siihen ei löydy aikaa, sillä ryhmän sisällä voi tehdä myös lankalahjoituksia niille neulojille, joilla on …

Lämpimät Alpaca-lapaset eivät jätä ranteitakaan kylmiksi

Sillä näissä lapasissa on reilu ranteen mitta, liki kainaloon saakka! No, ehkä ei ihan...
Oikeastaan vähempikin riittäisi pitämään ranteet lämpiminä, en ymmärrä, miksi olen tehnyt näin pitkän ranteen ja sitäpaitsi nämä ovat jo kolmannet samantyyppiset lapaset ja asia valkeni minulle vasta nyt... ??!
Näissä lapasissa on 10 ruutua ennen peukalon aukkoa, 7 tai 8 riittäisi vallan mainiosti.

Ja mitkä fiilikset: Kolmannet lapaset piti tehdä, että onnistui loihtimaan omiin käsiin sopivat. Nyt tämä malli laitetaan hautumaan ja otetaan ehkä lähempänä joulua uudestaan työn alle. 
---------- Ohje: Koot: S  -  M (kuvassa)  -  L Lapasen leveys cm: S 8 -  M 9  -  L 10 Lanka: Tarvitset kahta väriä Drops Alpaca -lankaa, kuvan lapasissa kuninkaansininen 6890 ja helmiäisharmaa 9020. Ja koska lapaset neulotaan 2-kertaisella langalla, niin tarvitset 2 kerää molempia värejä. Langankulutus: yhteensä 99 g (M) Sukkapuikot: 3 1/2
Vasen lapanen: Luo sinisellä 40  -  44  -  48 silmukkaa 1. kerros: Neulo ai…

Kaksivärinen patenttineulemyssykkä Drops Nepalista

Tätä myssykkää oli niin mukava neuloa, ettei tosikaan! Ekaa kertaa elämässäni neuloin kaksiväristä patenttineuletta ja varmaan patenttineuletta ylipäätään. Se onpi aina hauskaa ja innostavaa kokeilla itselle uusia juttuja!

Poikanen pääsi taas mannekiiniksi, vaikkei halunnutkaan;) Pientä kiristystä piti käyttää, että tuli kuvattavaksi. Pipo kokoa L/XL, joten ei ole menossa tämän söpökän Poikasen päähän.


Ohje: DROPS 149-43, LINKKI OHJEESEEN
Lanka: Drops Nepal, 2923 punamulta & 0300 beige
Langankulutus: 91 g
Koko: L/XL 56/58 cm
Puikot: 5
Silmukkamäärä: 81
Mallineule: kaksivärinen patenttineule


Neuleen oikea puoli
 Neuleen nurja puoli

Saattaapi olla, että näitä pitää tehdä lisää, erivärisiä...