Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta

Facebookissa on otsikonmukainen ryhmä, joka neuloo sotiemme veteraaneille villasukat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tarkoitus on siis neuloa ns. juhlavuosisukkamallilla aivan kaikille veteraaneille villasukat eli n. 22 000 paria. Minä sain tänään ensimmäisen parini valmiiksi ja kuvatuksi ukkospilvien ja jyrinän saattelemana. Omat sukkani taisivat olla nro 918, joten 22 000 pariin on vielä matkaa. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa neuloa, sillä sukkien jakaminen alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu aina vuoden 2017 itsenäisyyspäivään asti.
Mutta neulojia kaivattaisiin lisää, joten jos asia tuntuu omalla kohdalla tärkeälle, niin tervetuloa ryhmään! Meitä on nyt 1368, joten mukaan todellakin mahtuu, olipa aikomus neuloa sitten vain yksi pari tai useampia :) Sukkamalli, lankavaihtoehdot ym. info löytyy FB-ryhmästä.
Ryhmään voi liittyä, vaikka ei osaisi neuloa tai siihen ei löydy aikaa, sillä ryhmän sisällä voi tehdä myös lankalahjoituksia niille neulojille, joilla on taasen aikaa ja taitoa, muttei mahdollisuutta ostaa lankoja. Minulla on tavoitteena neuloa itse muutama pari ja sen lisäksi tehdä lankalahjoituksia muille.
Sukkia voi neuloa myös, vaikkei olisi Facebookissa. Mutta silloin pitää olla ryhmän sisältä yhteyshenkilö, joka ohjeistaa neulomisen kannalta oleelliset asiat ja kerää valmiit sukat.
Itse haluan olla tässä mukana, koska tämä alkaa olla viimeinen tilaisuus meille kertoa veteraaneille, kuinka kiitollisia olemme heille kaikesta siitä, mitä aikoinaan tekivät. Ja parhaiten osaan sen kertoa villasukan avulla.

Malli: Juhlavuosisukkamalli, ohje Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -FB-ryhmässä
Lanka: Novita 7 veljestä, värit 048, 011 ja 124
Puikot: 3 1/2
Koko: 42
Langankulutus: 108 g

27 kommenttia:

 1. Tämä on niin hyvä juttu! Itse en vielä ole kerinnyt tähän osallistumaan, mutta toivon, että kaikki sukat valmistuvat ja että neuloja riittää ja kaikki veteraanit saisivat sukat. Aion käydä tuolla sivustolla ja mietin miten oman osani tähän juttuun kannan. T. Tupsu


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä me toivomme. Kyllä minä uskon, että syksyn mittaan tulee neulojiakin lisää, kun moni kaivaa puikot komeron perukoilta esiin. Sitä nopeammin saisimme sukat neulottua, mitä enemmän neulojia. Mukava, että osallistut :)

   Poista
 2. Ohjetta kaipailee kutojapoppoo joka ei naamakirjaan halua. Mistä ohjetta voi muuten saada? Lahjoitamme ne suoraan veteraaneille hoitokotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kiinnostuksesta :) Mukaan voi toki tulla kutojapoppoo, vaikkei ole naamakirjassa, mutta teillä pitää silloin olla FB-ryhmän sisältä joku yhteyshenkilö, joka toimii teidän ja FB-ryhmän välisenä linkkinä eli hän mm. ohjeistaa sukkien teon, kerää teiltä valmiit sukat sekä kutojien nimet, ilmoittaa määrät ja koot sukkalaskuriin sekä lähettää aikanaan valmiit sukat eteenpäin jaettavaksi sukkien jakotilaisuuksissa. Eli tässä ei tehdä sukkia suoraan oman alueen veteraaneille, vaan valmiit sukat voivat päätyä lämmittämään aivan toisaalla asuvan veteraanin jalkoja :)

   Poista
  2. Ja vielä lisäyksenä, että jos teitä kiinnostaa tehdä "ed.mainituin ehdoin" sukkia, mutta teillä ei ole tiedossa ketään henkilöä, joka kuuluisi tähän FB-ryhmään, niin voit ottaa minuun yhteyttä tämän sivun vasemmalla puolella olevan yhteydenottolomakkeen avulla. Voin kysellä FB-ryhmässä, olisiko siellä joku samalla paikkakunnalla asuva henkilö, joka alkaisi teidän yhteyshenkilöksenne.

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Ohje on saatavilla vain FB-ryhmässä tai siihen kuuluvan henkilön jakamana :)

   Poista
 3. Mitenkähän on tarkoitus markkinoida nuo sukat? Miten aiotte saada sukat perille? Sukan mallia kritisoin voimakkaasti. Se on "syylinkimallinen" ja aivan liian lyhyt varsi veteraaneille. Lisäksi, on olemassa varsinainen veteraanisukan mallikin. Miksi ei sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän mahdat tarkoittaa markkinoinnilla? Sukat ovat lahja veteraanille, ei lahjaa tarvitse markkinoida :) Sukat tulevat pääsemään perille ja niiden jakelu on mietitty ryhmän yp:n toimesta. Sukan mallista taasen voi olla, ja jokainen onkin omaa mieltä. Mutta esim. varsi on tarkoituksella lyhyt, jotta sen voisi pukea helpommin jalkaan. En tiedä varsinaisesta veteraanisukan mallista, minkälainen se on ja kuka sen on suunnitellut?

   Poista
 4. Voi harmi. Neuloisin mielelläni veteraaneille sukkia, mutta onpa homma tehty hankalaksi.
  En halua liittyä naamakirjaan.
  Olen juuri neulonut kolme paria v 2017 syntyville lapsille sinivalkoisia sukkia. Lisää tulee pikku sukkia, mielellän tekisin isompia välillä.
  Veteraani sukan mallissa (kuvassa) varsi on aivan liian lyhyt. Puolta pitempi saisi olla. Lämmittää nilkkoja ja pysyy paremmin jalassa. Anjuli Vantaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt kuvia vuonna 2017 syntyneiden lasten sukista, kaikenlaisia sinivalkoisia pikkuruisia sukkia, niitä on ilo katsella.
   Tähän veteraanisukan malliin ei voi vaikuttaa, se on kuvanmukainen, joten jos tähän keräykseen lähtee mukaan, niin tällä mallilla mennään :)

   Poista
 5. Ikävä että sukkaohje ei ole kaikkien saatavilla.
  En liity facabookiin sukkaohjeen vuoksi.
  Eikö joku teistä käsityöblogin pitäjistä voisi julkaista ohjetta blogissaan?

  VastaaPoista
 6. Ongelma on se, että ohjetta ei saa julkaista missään, koska juhlavuosisukat halutaan jakaa ainoastaan veteraaneille erityisissä sukkien jakotilaisuuksissa ja sukkiin halutaan sisällyttää tämä tietynlainen erityisyys ja juhlavuus: vain veteraaneille. Olen pahoillani, mutta en voi sitä siten julkaista. Facebookiin kuulumattomat neulojat ovat myös tervetulleita neulomaan, mutta heillä täytyy olla FB-ryhmään kuuluva yhteyshenkilö, joka jakaa tietoa ja kerää sukat yms.

  VastaaPoista
 7. On sitten unohdettava koko homma !

  VastaaPoista
 8. Ei suinkaan tarvitse hanskojaan naulaan heittää. Minäkään en kuulu facebookiin, mutta YLE.n jutussa oli linkki josta voi pyytää ohjeen ja muut tarvittavat tiedot: villasukat.100vuotta@gmail.com
  Tämä hanke on niin hieno juttu, että on ihan kunnia olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta ja kiitos lisäyksestä. Tuonne vain postia tai rohkeasti kyselemään FB-ryhmään kuuluvaa henkilöä yhteyshenkilöksesi :)

   Poista
 9. Tyttäreni lähetti sukkaohjeet nallelle ja seiska veikalle. Sähköpostin sain auki mutta ohjeen tulostus ei onnistunut, Poikani kävi sunnuntaina ja kokeili myös tulostusta, mutta ei. Hän siirsi ohjeet uuteen kansioon mutta eipä onnistunut sielläkään.
  Minä suuresti ihmettelen tällaista höynäytystä ja sitten ohjeet ei toimi. Osaisin kyllä kuvasta laskeskella silmukoita ja kierroksia, MUTTA Tykkäisin kyllä tällaiseen julkiseen pyyntöön löytyvän ohjeetkin. Niin ja jos tämä tempaus oli suunnattu naamakirjaan saada porukkaa lisää, pieleen meni. Meillä on neulekahvilassa monen laista yleishyödyllistä neulomista/virkkaamista ja jokaisella meillä on myös kotona käsitöitä. Nyt alkaa olla aika myös joulukortti savotan alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut, että muilla olisi ollut moisia printtausongelmia ja ainakin itse olen saanut ohjeen printteristä ihan kivuttomasti ulos. Ryhmän ohjeita ja sääntöjä en ole itse laatinut, mutta niitä noudatan ihan yksinkertaisesti kunnioituksesta veteraaneja kohtaan, heillehän sukat meidän käsiemme kautta tulevat. Osallistutaan mieluummin hyvillä mielin kuin otsa kurtussa ja toivon, että jokaiselle löytyy oma tapansa osallistua tai tehdä hyväntekeväisyyttä, jos tämä ei tunnu oikealta. Meillä on vapaus valita.

   Poista
 10. Ruma malli, lienee jonkun aloittelijan tekemä. Ohjeessakin kuulema virheitä. Onneksi se on suljetussa ryhmässä, ei tarvi osallistua ja voi kutoa ihan oikeanlaiset ja hyvät villasukat ja viedä itse tuntemilleen veteraaneille ja sotainvalideille. Aivan liian lyhyt varsi, kuten monet ovat sanoneet jo aiemmin. Onneksi ei ole ohje saatavissa, sillä se ei todellakaan ole kaunis. Sorry vaan! :) Lienee Novitan mainoskampanja, jos lankakin on määrätty etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhmässä on jo melkein 7000 neulojaa ja tämän lisäksi paljon muita, FB:iin kuulumattomia neulojia. Joukossa on paljon innokkaita neulojia, sukkamäärä kasvaa vauhdilla ja veteraanit tulevat saamaan lämmöllä neulotut sukat.
   Muitakin Suomi 100 -hankkeita on, esimerkkejä linkin takana, jos ei tämä tunnu omalta: http://suomifinland100.fi/neuloosi-iski-suomalaisiin/ Ja voihan sitä tosiaan tehdä hyvää ihan itsekseenkin.
   Mietin vaan, että saako joku todella hyvää mieltä siitä, että arvostelee toisten tempausta, miksei ennemmin anneta itse kenenkin tehdä mitä haluaa, Suomi on vapaa maa, kiitos veteraanien :)

   Poista
  2. Ja muistiko kukaan kysyä veteraaneilta, millaiset sukat HE haluaisivat??? Olisi tullut parempi malli, jos joku olisi älynnyt kysyä heiltä. :)

   Poista
 11. Erittäin hieno idea ja kampanja muistaa sotiemme veteraaneja. Kritiikki: Jonkun faceliftiä tällaisella naamatauluun laitetulla suljetulla ryhmällä toteutetaan. Villa-allergikot on unohdettu kokonaan. 83-vuotiaana kuollut Pikkulotta ja veteraani äitini oli erittäin allerginen villassa olevalle lanoliinille!! Miten Pikkulotat ja muut sotiemme sankarit, joita ei ole lueteltu sukkien vastaanottajissa? Esimerkiksi eräät erityisryhmät, joita ovat mm. karjankuljetukseen, ilmavalvontaan jne. osallistuneet tuolloin lapset ja nuoret, jotka ovat mm.oikeutettuja Valtiokonttorin myöntämään erityisryhmien kuntoutukseen. Tässä projektissa on lähdetty hieman "soitellen sotaan". Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanonta pitää edelleen paikkansa. On todella noloa monien ahkerien sukankutojien puolesta, että heillä pitää olla facebook-ryhmään kuuluva "holhooja", jonka välityksellä ko. henkilöiden sallitaan osallistua veteraanisukkia kutomaan. Noloa. Ja kuten aiemmin on jo todettu, sukan malli on nuorten ihmisten malli varren lyhyyden vuoksi. Mutta tietysti parempi lyhytvartinenkin sukka kuin ei mitään, mutta kampanja avoimeksi! No facelift to anyone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin alunperin samaa mieltä kanssasi, että kampanjan olisi kuulunut olla avoin ja puolsin ohjeen jakelua ja keräyspisteitä kirjastoihin. Tuolloin kaikkien haluavien olisi ollut helpompi osallistua. Mutta sukan ohjetta ei haluta vapaasti jakaa, koska juuri tällaiset sukat halutaan antaa vain veteraaneille.
   Ihailen tällä hetkellä suunnattomasti vauvasukkakeräystä, johon saa neuloa sinivalkoisia sukkia oman maun mukaan. Päiväunissani veteraanisukissakin olisi ollut samanlaiset säännöt, eikä myöskään langanvalmistajaan liittyvää rajoitusta, ja sukkia olisi alettu kerätä saman tien. Ehkä minäkin olisin silloin intoutunut tekemään useamman kuin kaksi paria. Mutta ryhmän perustaja laatii säännöt ja niillä mennään. Komealta nuo sukat näyttävät, kun niitä on iso rivi. Ja tärkeintä tässä on se, että veteraaneja muistetaan :)

   Poista
  2. Lisäyksenä vielä, että tavoite on jo reilusti yli puolenvälin, joten hyvä tästä tulee :)

   Poista
 12. Tänään on täyttynyt tavoite 18 000 sukkaparista veteraaneille! Jo valmistuneet sukat voi vielä ilmoittaa ja toimittaa keräyspisteisiin, mutta ei aloiteta enää uusia :)

  VastaaPoista

SNY - toukokuu