Sukkia ja tumppuset

Puikot kilisivät joulua kohden kiihtyvällä tahdilla, ja joukossa myös muutama aiemmin tänä vuonna valmistunut. Uskallan sanoa, että useamman kuukauden, liki koko tämän vuoden, kestänyt neulejumi on päästänyt otteestaan, ja neulominen maistuu taas. Tuuppaan alle nyt sekalaisen joukon sukkia ja yhdet lapaset.

Euroviisusukat valmistuivat keväällä. Lankana on Viking Alpaca Sport, väri 631. Langassa on 40 % villaa, 30 % alpakkaa ja 30 % nylonia. Etsiskelin euroviisujen alla vihreitä lankoja, ja nämä kaksi kerää pompsahtivat silmille. Epäilen, ettei tätä lankaa valmisteta enää, sillä kun lahjoitin nämä sukkaset tytön joulumyyjäispöytään, oli jo vaikea kaivella langan tietoja netistä esiin, kun vyötteitä ei enää ollut tallessa. Sukkasissa 44 silmukkaa. Lankaa kului 63 g ja puikot 3 1/2.

Pilkulliset sukat ovat alkukesän tekosia. Tokmannin poistokorista tarttui käsiin Nalle Taika 8501 eli sävy Sirkus. Pistin sen kaveriksi sävyn 061 eli Pellava (ehdottomasti Nallen lempivärini) ja siitä sukat tulemaan 60 silmukalla, puikot 3. Valmiit sukat painoivat 95 g.




Sukat on tehty nostetuilla silmukoilla, ei siis kirjoneuleella. Eli kuvio syntyy näin:
1. krs: Neulo Pellavalla oikein.
2. krs: Neulo silmukka Taikalla oikein, nosta seuraava silmukka nurin neulomatta. Toista näin neuloen koko krs.
3. krs: Neulo Pellavalla oikein.
4. krs: Neulo Pellavalla oikein.
5. krs: Nosta silmukka nurin neulomatta, neulo seuraava silmukka Taikalla oikein. Toista näin neuloen koko krs.
6. krs: Neulo Pellavalla oikein.
7. krs: Neulo Pellavalla oikein. 
Toista kerroksia 2-7. Eli koko ajan neulotaan vain yhdellä värillä kerrallaan. Kun neulotaan Taikalla, niin joka toinen silmukka nostetaan neulomatta. 

Tunnustan, että ihastuin tähän väripintaan melko lailla. Joten hankin sekä Pellavaa, että Taikaa myös varastoon. Tällä tyylillä (tai harvemmallakin pilkutuksella) tulisi kiva pusero tai villatakki.


Sitten lapaset. Kävi niin, että Serkku ilmoitti loppuvuodesta, että kauppaan oli saapunut 7 Veljestä Raita -sävy 977 eli Pastellikaari. No, sitähän piti lähteä Cittarista tossut sutien ostamaan. Lankavarastosta löytyi Veikka Geisha (525) kaveriksi. Ja sitten Lapaset kahdella värillä ja intialaisella peukalolla

Toki muutama muutos: Laitoin lapasiin 40 silmukkaa. Neuloin alkuun pari kerrosta 1o1n -resoria. Sitten 20 krs kirjoa. Peukalokiilan aloitusvaiheessa jaoin silmukat näin: Vasen lapanen: 2-18-10-10. Oikea lapanen: 10-10-18-2. (Kirjoneuleen värit vasen-oikea, peilikuvina, kuten ohjeen lapasissa.) Tein kärkeen leveän nauhakavennuksen, en kapeaa. Kärjen aloitin, kun lapasissa oli kaikenkaikkiaan 60 krs kirjoa (siis aivan koko lapasen mitalla). Peukun tein langalla olleilla 18 +3 nostetulla silmukalla eli yhteensä 21 silmukalla, jaoin puikoille 7-7-7. Neuloin 12 krs ja sitten kaventelin joka puikon alussa 2 o yhteen, joka krs. 


Tuli kapeat lapaset, leveys 8 cm, siispä sopivat Mummelin pieniin käsiin. Lankaa kului 66 g ja luulisin neuloneeni lapaset 3 1/2 puikoilla (?).


Joulua kohden piti todellakin vähän kiihdyttää, ettei Poikaset jää ilman villasukkia. Vanhempi kylmäjalkainen poika kyseli jo useasti, että missä olisi villasukkia. Hänelle pitänee tehdä sukkia vielä lisääkin, että on aina saatavilla puhdas pari, kun edelliset odottavat pesukierrossa. 


Minulla oli kaksi kerää vaaleansinistä Novita 7 Veljestä Nummi -lankaa, joka oli Tokmannin alekorista, mistäpä muualtakaan. Väri on 949, Sinisiipi. Tein siitä 56 silmukalla sukat, lankaa kului 130 g. En muistanut kuvata sukkia ennen pakettiin käärimistä, kas, jäi hieman viimetinkaan, aattoa edeltävään yöhön. Mutta alla hämyisä kuva, Pojan jalassa. Ja alla toinen hämyisä kuva, kun sukat olivat päivän jaloissa olleet.


Toinen Poika sai sukat Novita 7 Veljestä Nummesta myöskin, tämän langan sävy on 952 eli Hämärä. Tein näistä sukista hieman kapeammat kuin edeltävistä, silmukoita 52. Muuten toki pitkä sukka, miehen kokoiseen jalkaan. Lankaa kului 125 g, ja neulekiireet ja kuvausolosuhteet yhteneväiset...


Tässä vielä yksi hämyisä hätäkuva, kun älysin, että sukat jäi kuvaamatta...



Perheenpää, poikain iskä, jäi aivan vaille joulusukkia, aika loppui kesken. Mutta pistin sukat heti joulun päälle alulle, ja tänään ne valmistuivat. Näissä on lankana Novita Wool Rescue, sävy 289 eli Hunaja. On aika magian väriset sukat. Tein hieman matalamman varren kuin Poikasille, ja muutenkin eri tavalla, resorilla. Silmukoita on 60, sillä Iskän jalka on pullukka. Lankaa kului 118 g.



Tytölle en tehnyt nyt villasukkia ollenkaan, sillä hänellä on useat ennestään, ja ei niitäkään pidä juuri koskaan. Sen sijaan Muffi-tytölle olen mietiskellyt sukkia myöskin, sillä tietynlaisella kelillä pakkautuu lumi tassuihin kiinni. Mietin, että olisiko huovutetut töppöset kivat? Muffi täytti joulukuussa vuoden, mutta on edelleen pentumaisen leikkisä ja ilkikurinen.


Tilasin joulun alla itselleni joululahjaksi vähän lankoja. Kuva taas ihan suttuinen. Pitää selvittää, miksi nämä kuvat menee ihan sutuksi, kun niiden koon pienentään. Joku asetus pielessä.

Mutta näihin tunnelmiin tällä erää. Seuraavaksi kaivelen esiin 1 1/2 vuotta sitten aloittamani Hygge-paidan, jospa saisin sen nyt valmiiksi, ei muistaakseni puuttuisi paljonkaan... 

14 kommenttia:


  1. Monenlaista olet neulonut, villasukille on aina tarvitsijoita. Neulejumi on ilmeisesti tuttu kaikille neulojille, se tulee ja laittaa käsityöt pysähdyksiin. Nyt on neulottu sukkia ja Lovikka- lapasia. Ilontäyteistä uutta vuotta ja paljon neulomuksia.

    VastaaPoista
  2. Hyvinhän niitä neuleita sitten syntyi. Mukavaa tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain kuitenkin sain ulos :) Kaikkea hyvää tulevaan vuoteen sinulle <3

      Poista
  3. Kivoja neuleita iso kasa. Nalle Taika/Pellava -sukat taitavat olla samaa rikottua helmineuletta, josta tein sukat Lankavan ohjeella. Nättiä jälkeä tulee.
    Lapaset intialaisella peukalolla on myös kivat ja hyvän pituinen ranneosio; eivät palele ranteetkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taika/Pellava sukat eivät ole rikottua helmineuletta, vaan sukat on neulottu silmukoita nostellen, yhdellä värillä kerrallaan. Samaa mieltä, lapasissa tulee olla riittävän pitkä ranneke <3

      Poista
  4. Monta kivaa neuletta! Tuon pilkkujutun pistän ehdottomasti talteen, kun en oikein kirjoneuleissa yleensä onnistu ja tuo nyt onnistuu esittämään sellaista. Lapasia olisi kiva tehdä, vaikka niille ei yleensä ole hirveästi käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, pilkkuset syntyvät melko jouhevasti, ja pilkkuja voi pistellä harvempaankin, jos tykkää. Lapaset tulevat nopsaan valmiiksi, että niitä siksikin kiva tehdä.

      Poista
  5. Kivoja neuleita olet tehnyt. Hauskat nuo pilkkusukat ja kiva kun laitoit ohjeen esille. (enklulinkäsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva, jos joku saa tuosta idean pistellä omille puikoille tulemaan, jossain muodossa.

      Poista
  6. Murheissani olen ollut,kun ymmärsin,ettet enää faceen jaksa mitään päivittää ja siirryt Instaan.Unohdat meidät vanhat fossiilit tyystin! Mikä ilo,kun olitkin blogiisi kirjoittanut.Vaikket silmukan silmukkaa enää tikkuaisi,niin kerrohan kuulumisia silti.Tuot voimaa ja iloa arkeen niin kovin.Hyvää uutta vuotta sinulle ,perheelle ja Muffille tietysti oikein roppakaupalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvä tavaton, ei ollut tarkoitus murheen kakkua lisätä, maailmassa sitä muutenkin yllinkyllin. Päätön höpöttely jatkukoon, ja sehän tietty innostaa, että joku oikeasti kaivannutkin tätä <3 Hyvää uutta vuotta myöskin sinulle <3

      Poista
  7. Mukava kuulla kuulumisiasi. Muistan sinua aina, kun käytän kukkapolvisukkia, jotka neuloin järjestämäksi MKAL:n neuleena. Edelleenkin ihmettelen, että olen neulonut kirjoneuletta polvisukat. Teillä on nyt paljon lämpimiä varpaita! T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kaikista paras ja lämöisin tapa muistaa toista neulootikkoa <3 Kukkasukat mahtoivat olla lyhyillä langanjuoksuilla, joten siksi toteutettavissa, vaikkei kirjoneule niin tuttua tai mieluista. Ja varmasti sisulla, sekä piilevillä, kukkaan puhjenneilla taidoillasi, neuloit ne valmiiksi <3

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Loput(tomat) lankahamstraukset