Klompen Karitsainen alpakkasekoitelangoista

Olen jo vähän aikaa katsellut, että Pörrin Karitsainen on käynyt pieneksi, otsa jää paljaaksi. Reilu 2 vuotta sitten neulottu Karitsainen on ollut todellinen lempparimyssykkä, varsinkin täällä leudommassa etelässä. Yritin jo ennen joulua kaivella viereisen huoneen lankalaatikoita, josko sieltä olisi pompannut Dropsin Merino Extra Finea ja Baby Merinoa esiin, mutta turha toivo, kyseiset langat ovat jossain isomman penkomisen varastopaikassa. Eilen sitten kaivelin laatikoita uudestaan ja löysin alpakkasekoitelankoja, jotka ovat vahvuudeltaan melko sopivia, päätin kokeilla tehdä myssyn niistä.


Karitsainen neulotaan kahdella langalla yhtä aikaa, valitsin paksumman langan virkaan SandnesGarnin Alpakka Strompegarnin (50 g = 110 m, 70 % alpaca & 30 % nylon) ja ohuemman langan paikalle Hjertegarnin Alpaca Silkin (50 g = 167 m, 60 % alpaca & 30 % merino & 10 % silk). Ajattelin, että piposta tulisi lämmin ja pehmeä. 


Oikeassa Karitsaisessa neulotaan nurjia ja oikeita raitoja, mutta minä päätin neuloa 2 krs sileää + 2 krs 1o,1n. Neulepinnasta muodostui hieman joustava.


Neuloin isoimman koon mukaan, 5-6 vuotta.


Pörri kokeili myssyä päähän, mutta se kuulema kutittaa! Kokeilin sitä omaa ihoani vasten, minua ei kutita. Myssy pyörii nyt pesukoneessa, jospa vähän pehmenisi. Meinaan myös venytellä sitä isommaksi, sillä myssy saisi tulla vähän alemmaksi otsalta. Ja kaulan kohdalta venyttelen myös leveämmäksi, niin jospa ei sitten tuntuisi kutittavalta. Aika näyttää, pääsenkö tekemään vielä yhden merinovillaisen vai mennäänkö tällä tämä talvi.


Malli: Karitsainen kirjasta Klompelompe neuleita kaikkiin vuodenaikoihin (myssykkäni tehty eri mallineuleella kuin ohjeessa)

Koko: 5-6 vuotta

Lanka: SandnesGarnin Alpakka Strompegarn (1042) + Hjertegarnin Alpaca Silk (434)

Puikot: 4 & 5

Langankulutus: 125 g (kaksi kerää paksumpaa ja vajaa kerä ohuempaa lankaa)

12 kommenttia:

  1. Tulipas ihana myssykkä! Itsekin olen innostunut kutomaan nyt korona-aikana aika paljon. Alpakasta olenkin jonkun verran tehnyt pipoja ja tumppuja. Seuraavaksi olisi kiva laittaa kokeiluun merinovilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla :)
      Minä olen myös tehnyt myssyjä ja pipoja alpakasta, itselleni, ja tykkään materiaalista kovasti.

      Poista
  2. Kaunis myssykkä, mutta voin uskoa, että kutittaa. Itse en voi alpakkaa kaula- tai pipoasioissa käyttää. Vaikka se sormissa tuntuu ihanan pehmeältä, niin ainakin kaulan alueen iho on niin herkkää, että kutisee ja punottaa hetken päästä ikävästi. Pöh! Harmi, koska se ois ihanaa matskua muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih harmitus, olisi niin ihanaa ja pehmoista ja lämmintä, jos siis sopisi käyttää.
      Mutta niinhän tämänkin myssykän osalta kävi, että hylkyyn meni, sillä kutittaa tyttösellä myös pesun jälkeen. Jos minulla olisi pienempi pää, niin pitäisin itte :D :D

      Poista
  3. Ihana myssykkä <3 Minä en ole alpakkalangasta vielä neulonut, mutta lankana nyt tosi paljon kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi :) Ja alpakka onkin moninkertaisesti lämpimämpää kuin villa (sanovat viisaammat). Kyseisen asian huomaa myös alpakkaa kutoessa.

      Poista
  4. Niin soma Karitsainen myös sisällä päähineessä. Olen neulonut alpakasta sormikkaitakin ja ne kestävät käyttöä yllättävän hyvin. Merino taitaa olla siloisempaa kuin alpkakka mikä on pörröisempää lankaa. Terveihoisena voin itse käytää kumpaa vaan, mutta villa-allergiselle ne ovat molemmat hankalia. Tarvittaisiin vuori vaikka bambusta tai puuvillasta. Toivottavasti pesu auttaa kutinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, että ongelmaa voisi koittaa kiertää vuorella. Aloin kuitenkin tehdä toista myssykkää merinosta, katsotaan josko se sopisi :)

      Poista
  5. Ihanat pupunkorvat. Tosi kiva malli. Tuo kutiaminen on sitten ikävä ongelma. Minulle käy ihoa vasten vain merino, eivätkä välttämättä edes kaikki merinot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kiva malli ja helposti muokattavissa myös. Näinhän se on, että jotkut asiat selviävät vain kokeilemalla :)

      Poista
  6. Suloinen myssy, toivottavasti lakkaa kutittamasta T: saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, valitettavasti ei loppunut, mutta uutta tulossa jo kokeiluun :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)