Mittentober - 1. pari - Hallandin lapaset

Muut viettävät Socktoberia, mutta Vanuttunut Villasukka meinaa viettää lokakuun vain lapastellen. Meinaan neuloa vain ja ainoastaan lapasia, tumppuja, vanttuita, mitä näitä nimityksiä lapasille nyt onkaan. 

Ensimmäisenä esittelyssä typsykälle neulotut Hallandin lapaset. Värit hän valitsi itse, nimittäin pääväriksi ehdoton lempivärinsä, vaalea violetti, syreeni. Vaikkakin tämä Novita Nalle (702) sävy ei ole nimeltään syreeni, vaan mimosa. 

Niin, mikä ihmeen mimosa? Kauhea aukko yleistietämyksessä, ainoa, mikä päässä alkoi välittömästi rallattaa oli Juicen Mimosan hipiä: "Sielu on hellä kuin Mimosan hipiä, sielu on kipiä, sielussa sataa. Ajatus nilkuttaa suppeaa rataa, ajatus toistansa korville lyö..." 

No, kyllä! Ja lisäksi Juicen sanoitukset ovat nerokkaita. Tätä biisiä tuli viime kesänä kuunneltua kuutena päivänä viikossa, parhaimpina/pahimpina kaksi, koska viereisen kesäteatterin ohjelmistossa pyöri tänä vuonna Juice. Tämä biisi todellakin takertui päivittäin korvamadoksi pään sisälle lauleloimaan. Mutta, edelleen, siis mikä Mimosa? Kysytäänpä googlelta:

Mimosa on luontoaiheinen nimi. Mimoosat ovat eräs trooppinen tuntopuukasvien heimo (latinan Mimosa, kreikan sanasta mimos, ’näyttelijä’). Nimi liitetään herkkyyteen, sillä mimoosan lehdet ovat hyvin herkkiä kosketukselle. Mimosa-nimi otettiin almanakkaan vuonna 2015. Nimipäivä on 6. marraskuuta. (Lainaus Kotimaisten kielten keskus -sivulta)

Tuntokasvi (Mimosa pudica) Siron ja hentovartisen tuntokasvin lehdykät painuvat nopeasti vastakkain vähäisestäkin kosketuksesta. Tarkkaa syytä tälle ominaisuudelle ei tunneta. Tuntokasvin varsissa on teräviä piikkejä, ja sen kukinnot ovat pieniä, pallomaisia ja väriltään violetteja. (Lainaus ekukka.fi -sivulta)

No, nyt alkaa käydä järkeen, nimittäin Juicen sanoitus, ja Nalle-langan sävyn nimi. 

Lapasten malli, Hallandin lapaset, on yksi kestosuosikkini: Kuuden silmukan kaavio on helppo muuntaa kuhunkin käteen sopivaksi. Ja aukkopeukalo on myös kätevä, sillä sen paikan voi siirtää lapasessa sopivaan kohtaan. 

Malli: Hallandin lapaset, muokattu alakoululaisen käteen sopivaksi. Varressa 44 silmukkaa, sen jälkeen 42.
Lanka: Novita Nalle sävyt mimosa (702) ja pellava (061)
Puikot: 3
Langankulutus: yhteensä 45 g


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)