Siirry pääsisältöön

Kanervaiset Joki-daltonit

Nyt taisin tehdä itselleni vähän vahingossa lempilapaset ja koukutuin samalla aika syvästi tähän kirjava kanerva -väriin. Luulenpa, että minun on ihan pakko hamstrata tätä aikamoinen kasa myös tuleviin töihin.
Elmeri tuumasi, että nuo lapasethan ovat eri väriset. Niin, niin, onhan ne, se on juuri se kiva juttu näissä. Ja se, miten mukavilta ne tuntuvat käsissä. Tämä kuva on otettu eilen illalla, himpun verran ennen pimeää.

Vasen lapanen on neulottu ensin, kerä on aloitettu sisältä. Melkoinen värivaihtelu langassa.
Tekisi mieli tehdä näitä lisää ja lisää, valmistuvat tosi nopeasti paksuhkosta langasta, joka ei silti tunnu tönkköpaksulta lapasissa. Ainoa asia, mikä arveluttaa on se, kun tämä lanka huopautuu pesukoneessa, niin pesukuvioissa pitää olla hereillä... ettei tule lapaset kokoa barbi tai vastasyntynyt.

En osaa päättää, kumpi lapanen on kauniimman värinen...

Nämä lapaset on tehty samalla reseptillä kuin siniharmaat Joki-daltonit. Kirjoittelin ohjetta alle.
Tarvikkeet: sukkapuikot nro 5 ja 1+1 kerää mieluista Joki-lankaa. 1 kerä harmaata lankaa riitti kahteen lapaspariin, sitä jäi vain 3 g jäljelle...
Näissä lapasissa värit ovat kirjava kanerva 859 & meleerattu harmaa 043
Valmiiden lapasten paino ennen päättelyä 53 g
Kaavio sivun alareunassa.

Luo 32 silmukkaa kanervalla ja neulo 1 krs ainaoikein
Neulo vielä toinenkin krs kanervalla oikein ja jaa silmukat neljälle puikolle, 8+8+8+8.
3. kerros neulotaan harmaalla: Neulo harmaalla 3 oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, toista kerroksen loppuun.
Vasemman lapasen puikko harmaalla neulotun kerroksen jälkeen. (Huom. oikeassa lapasessa aloituskohta on eri ja näkymä myös)

4. kerros neulotaan kanervalla: Neulo kanervalla 1 oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 2 oikein, jatka kerroksen loppuun.
Vasemman lapasen puikko kanervalla neulotun kerroksen jälkeen. (Huom. oikeassa lapasessa aloituskohta eri ja näkymä myös)
Toista jatkossa kerroksia 3 ja 4. Eli joka toinen kerros neulotaan kanervalla ja joka toinen harmaalla.

Neulo n. 12 cm (20 nostettua kanervakerroksen silmukkaa) ja tee sitten aukkopeukalo:
Vasen lapanen: Neulo II-puikon 6 keskimmäistä silmukkaa erivärisellä langalla, siirrä takaisin vasemmalle puikolle ja neulo uudestaan oikeanvärisellä langalla
Oikea lapanen: Neulo III-puikon 6 keskimmäistä silmukkaa erivärisellä langalla, siirrä takaisin vasemmalle puikolle ja neulo uudestaan oikeanvärisellä langalla

Jatka sitten mallineuletta vielä toiset 12 cm (20 nostettua kanervakerroksen silmukkaa) ja tee kärkikavennukset:
Tee I- ja III-puikon alussa ylivetokavennus ja neulo II- ja IV-puikon lopussa 2 oikein yhteen.
Tee nämä kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi.

Peukalo. Ota eriväriseltä langalta 6 + 6 silmukkaa sekä nosta molemmista päistä 2 + 2 silmukkaa lisää.
Jaa silmukat kolmelle puikolle 6 + 5 + 5.
Neulo 13 kerrosta oikein yhdellä värillä.
Aloita kavennukset. Neulo joka puikon alussa kaksi oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerrros kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi.

Tee oikea lapanen vasemman peilikuvaksi.
Vasemman lapasen aloituskohta on silmukka 1 ja oikean lapasen aloituskohta on silmukka 4. (ks. kaavio)

Päättele langat ja laita tumput käteen.
Toivottavasti tässä ohjeessa ei nyt pahoja virheitä ole. Mutta josko jotain hoksaatte, niin kertokaa ihmeessä :)
Tuohon tuli ylimääräisiäkin tyhjiä ruutuja ihan väkisin... en saa tuhottua niitä millään pois... ääh!
----
Päivitystä 7.11.2014: Lisään tähän kuvan serkkuni tekemästä kutistustestistä. Usva-tilkku ja Joki-tilkku pesty 40 asteessa ja tuossa lopputulos. Toivottavasti tästä on apua heille, ketkä pohtivat oikeaa silmukkalukua huovutettuihin lapasiin:)I I 4
I I 3
2
1
8 7 6 5 4 3 2 1

Neulo kanervalla oikein
Neulo harmaalla oikein
I Nosta neulomatta


I Nosta neulomatta
Kommentit

 1. Nämä on kovin kauniit lapaset mutta tuo huopaantuminen arveluttaa. Ennenkuin itse uskallan neuleita tehdä tästä Joki langasta pitänee koetilkku neuloa. Mulle kävi toisen vähän samantyyppisen langan kanssa ikävästi. Tein lapselle 10 v. hatun ja lapaset. Tuli talven lumituiskut ja lumileikit. No siinähän ne sit kastui ja kutistui! Kertaakaan en koneessa kerinnyt pestä vaan lumi kerkis kutistaa. Nyt siis aion hyvin tuohonkin yllätykseen varautua. Kovasti tuo lanka kiinnostaa ja toistaiseksi olen vielä onnistunut pysymään kaukana lankaostoksista. T. Tupsu

  VastaaPoista
 2. Nuo ovat harmittavia juttuja, toivottavasti sama ei toistu.
  Minä meinaan pitää näitä vain silloin, kun kävelen autolle ja sieltä töihin tai kauppaan. Jos pitää tarttua lumikolaan tai alkaa Poikasten kanssa lumileikkeihin, niin sitten laitan vanhat kaupasta hankitut tumput käteen. Ja pesen nämä uudet ihanuudet aina käsin. Tällä suunnitelmalla mennään, katsotaan ensi talven jälkeen, miltä nämä näyttävät;)

  VastaaPoista
 3. Mites olisi, jos jää jämä lankaa, niin neuloisit pikku koe tilkun ja kokeilisit tuota pesua? Ois kiva kuulla miten kävi. Ja jos käy hyvin niin sithän tuota lankaa voi käyttää lumileikeissäkin. Ois ainakin lämmintä. :-) Nuo on niin kauniit että aiotko neuloa samasta langasta kaulaliinan tai myssyn noiden kaveriksi? T. Tupsu

  VastaaPoista
 4. Heippa! Oon tekemässä itse noista huovutettuja lapasia, osaatko yhtään arvioida monta silmukkaa ois siinä tapauksessa hyvä tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tuonne kuvan serkkuni tekemästä kutistustestistä. Toivottavasti kuva auttaa arvioimaan silmukkamäärän. Minun neuloma lapanen on n. 8.5 cm leveä, mutta joustaa käteen laitettaessa leveyssuuntaan. Huovutettuna ei jousta enää. Pitäisikö silmukoita olla joku kolmasosa enemmän? En ole tosin mikään kokenut huovuttaja: Kerran aloin tehdä huovutettuja töppösiä ja toisen sain valmiiksi, toista en koskaan. Ja se yksikin on nyt hukassa ja ohje myös, joten se siitä... Monenlaista Elmerin paitaa olen toki pesukoneessa huovuttanut eli pessyt pieneksi kippanaksi.. Mutta jos itse lähtisin tätä testailemaan, niin neuloisin 7-puikoilla ja laittaisin joko 44 tai 48 silmukkaa ja kokeilun kautta hakisin oikean silmukkamäärän ja puikkokoon.. varmaan joutuisin muutaman parin tekemään, että tulisi sopivat. Oikeastaan tämä alkoi jopa kiinnostamaan, nyt kun tätä kysyit:D Tsekkasin Novitan sivulta parit Purosta ja Huopasesta neulotut yksiväriset lapaset ja siellä ohjeistettu naisen kokoon puikot 8 ja 40 silmukkaa (40 % kutistumisella).

   Poista
 5. Tuo serkkusi kutistustestikuva tuli tarpeeseen. Olen aikeissa käyttää yhtä yksittäistä Usva-kerää neulomiseen, mutta mistään ei ole löytynyt selkeää tietoa kuinka paljon kutistuu pesussa ilman villapesuohjelmaa. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Tuo serkkusi kutistustestikuva tuli tarpeeseen. Olen aikeissa käyttää yhtä yksittäistä Usva-kerää neulomiseen, mutta mistään ei ole löytynyt selkeää tietoa kuinka paljon kutistuu pesussa ilman villapesuohjelmaa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että siitä oli hyötyä. Serkkutyttö viitsii koetilkkuja neuloskella ja testailla, sinne kiitokset näistä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita!

Viikon luetuimmat

Lapaset kahdella värillä ja intialaisella peukalolla

Olettehan kuulleet sanonnan: "Sopii kuin hanska käteen"? Se on oikeastaan syntynyt näistä lapasista.. Tein jo aikaisemmin tänä vuonna yhden version näistä lapasista (helpot kirjoneulelapaset intialaisella peukalolla) ja niistä jäi sen verran hampaankoloon kaihertamaan, että päätin tehdä vielä toisen parin, siistimmän (vaan jotenkin näistä kuitenkin tuli vähän erilaiset)... ja ottaa samalla myös kuvia, jos joku muukin haluaa kokeilla intialaisen peukun neulomista. Itse opiskelin tämän peukalon Novitan 2014 lapaslehdestä.
Lanka: Nalle Luontopolku Joki/811 ja Nalle tummanruskea/673
Langankulutus: 63 g
Puikot: Nro 3
--------
Ohjeentynkää lapasiin:
Luo 48 silmukkaa
Neulo 1 krs oikein ruskealla. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s jokaiselle.
Neulo yksi silmukka oikein vuorotellen molemmilla väreillä.
- Vasen lapanen: aloita jokainen puikko ruskealla.
- Oikea lapanen: aloita jokainen puikko sinisellä.
Muista pitää langat koko ajan samassa järjestyksessä. Minulla sinisävyinen l…

Isänpäivänä...

... annetaan omalle rakkaalle Isukille rakkauvella tehdyt sukat <3 Mutta koska Isukki asuu matkan päässä, matkustivat sukat kirjekuoressa saajalleen. Sukat ovat tietysti minulle liian suuret, sillä ne ovat kokoa 40/41, terän pituus n. 26 cm. Esittelen niitä kuitenkin tässä omissa jaloissani, jalat heitettyinä kovia kokeneen Möhkön päälle. Möhköllä ovat riemulla ratsastaneet kaikki kolme lastamme. Se on ollut niin raskasta Möhkölle, että raukka on siitä laihtunut pehmeästä ja pulleasta norsusta aivan kovaksi ja laihaksi luikuksi. Tällä hetkellä se toimii lähinnä minulle rahina, kun istun ja neulon, vaikka tietysti Pörri aina välillä hyppää Möhkön selkään (ja jalkojeni päälle) kiekkumaan ja riekkumaan. Tein sukat paksusta Raggista. Tämäntyyppisistä langoista ei voi koskaan sanoa etukäteen, millaista raitaa tai kuviota sukkaan loihtivat. Se onkin näiden juju ja juttu ja jännityksen paikka neulojalle. Aloitin sukan 55 silmukalla ja neuloin ensin kerroksen oikeaa. Sitten 30 krs 3o2n. S…

Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä …

Toukkapussi

Meidän perheemme kasvaa lokakuussa yhdellä muksulla, joten päätin neuloa iltatähtöselle lämpimän toukkapussin, jossa tulokkaan on mukava tuhista niin sängyssään kuin räntäsateessakin (kun minä pusken vaunuja loskassa ja kiroan Suomen talven syvimpään koloseen...)
Kuvassa pussukka on puettuna (tällä hetkellä) pienimmän poikasen unikaverin, Hedwigin, päälle. Toivottavasti meidän jälkikasvumme muistuttaa kuitenkin enemmän ihmistä kuin pöllöä.
En ommellut toukkapussin helmaa umpeen, vaan virkkasin siihen ketjusilmukkakujan nauhalle. Ajattelin, että toukkapussin päällepukeminen on helpompaa, mikäli helmakin on avoin. Ja pitäähän sitä jostain päästä vähän kutittelemaan pieniä helmivarpaita.
Langaksi valitsin pehmoisen 100 % villalangan, joka ei kutita. Lanka on myös konepestävää. Ja koska emme vielä tiedä, onko tulokas tyttö vai poika, valitsin värit, jotka käyvät molemmille. Isoveljet odottavat kylläkin tulevaksi poikaa.
Lanka: Drops Merino Extra Fine, vaaleanharmaa 05 & vaaleankelta…

Kaulaliina Elmerille

Tajusin viikko sitten, että Isäinpäivään on vain viikko aikaa ja Elmerille aikomani kaulaliina oli vain 25 cm pitkä. Luulin, että minulla olisi ollut vielä kaksi viikkoa aikaa kilkutella kaulaliina valmiiksi. Tuon tiedon jälkeen seurasi laskutoimitus siitä, kuinka pitkä pätkä pitää illassa kutoa, että kaulaliina valmistuu... En pidä sanasta "pitää" tämän harrastuksen yhteydessä, tätähän tulisi tehdä omaksi ilokseen, aina, kun on aikaa. Mutta tässä tapauksessa kaulaliinalle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin valmistua ja tämä tapahtui hetki sitten, kun päättelin viimeisenkin langanpätkän.
Onneksi omalle rakkaalle Isukilleni valmistui pipo aikoinaan ilman hoppua<3


Patenttineuleisen kaulaliinan neulominen heti patenttineuleisen ponchon jälkeen ei tuntunut kovin riemastuttavalta..! Mutta onneksi patenttineule oli kaulaliinassa joutuisampi ja helpompi tehdä, koska puikot ohuemmat, lanka paksumpaa ja ei tarvinnut huolehtia kuin yhdestä langasta puikolle. Eli siinä mielessä k…

Iso ja pieni ruusutarha

Älkää ihmiset menkö Adlibrikseen "vain katselemaan" lankoja tai kirjoja, se on kukkarolle vaarallista! Ainakin kaikille neuloosista kärsiville. Jotain minäkin siellä kertaalleen vain katselin ja kohta oli ostoskorissa kaikenlaista lankaa kokeiltavaksi, kuin myös Adlibris Socki -lankaa. Langasta on aivan ihania väriä ja kun hintakin on vain 2,90 € / 100 g, niin ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä kaikki värit (yhtä lukuunottamatta) ovat kaupassa loppu. Erittäin ymmärrettävää, koska Adlibris Socki -lankaa voi neuloa kuten veikkaa ja tuntuu samalta, mutta on järkyttävän paljon halvempaa ja tasalaatuisempaa. Minä tein itselleni ja pian yksivuotiaalle polvarit. Nukkumatti jo huuteli Pörriä mukaansa, joten nopeasti räpsäistiin kuvat sukista, että Äitee saa blokkailla sillä välin, kun pienimmäinen latautuu pinnasängyssään.
Tein ensin sukat itselleni. Minulla oli kaksi kerää lankaa, joten neuloin molemmat sukat omilta keriltään ja ajatus oli tehdä samanlaiset. Toinen kerä ei …

Heijastinpipot matkalla pakettiin

Vihreä aikaisemmin neulomani heijastipipo sai tupsun ja turkoosin pipon kaverikseen. Olin jo käärimässä näitä pakettiin, kun muistin, että pitäähän nämä punnita nyt tupsun lisäyksen jälkeen.
Vihreälle tuli painoksi 128 g ja turkoosille 125 g. Lisään vuoren vasta sitten, kun näen, kelpuuttaako kohderyhmä näitä päitään koristamaan:)


Lanka: Red Heart Reflective, vihreä/08699 ja harmaa/08429 ja turkoosi/08884 ja harmaa/08429
Puikot: pyöröt ja sukkapuikot nro 5
Langankulutus: vihreäsävyinen pipo 128 g ja turkoosisävyinen pipo 125 g

Pipot on tehty alle kirjoitetulla reseptillä, sopii ainakin omaan päähän, jonka oletan olevan keskikokoinen pallo:D

Luo pyöröpuikoille harmaalla 76 silmukkaa (jatkossa harmaa=H ja vihreä=V)
Neulo 10 krs 1 oikein 1 nurin -joustinta
Neulo 1 krs H:lla oikein
Neulo:
5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V
Siirrä silmukat sukkapuikoille, 19 silmukkaa per puikko
Neulo seuraavat 3 krs H:lla ja samalla kaventaen:
Neulo 18. ja 19. silmukka o…

Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta

Facebookissa on otsikonmukainen ryhmä, joka neuloo sotiemme veteraaneille villasukat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tarkoitus on siis neuloa ns. juhlavuosisukkamallilla aivan kaikille veteraaneille villasukat eli n. 22 000 paria. Minä sain tänään ensimmäisen parini valmiiksi ja kuvatuksi ukkospilvien ja jyrinän saattelemana. Omat sukkani taisivat olla nro 918, joten 22 000 pariin on vielä matkaa. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa neuloa, sillä sukkien jakaminen alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu aina vuoden 2017 itsenäisyyspäivään asti.
Mutta neulojia kaivattaisiin lisää, joten jos asia tuntuu omalla kohdalla tärkeälle, niin tervetuloa ryhmään! Meitä on nyt 1368, joten mukaan todellakin mahtuu, olipa aikomus neuloa sitten vain yksi pari tai useampia :) Sukkamalli, lankavaihtoehdot ym. info löytyy FB-ryhmästä.
Ryhmään voi liittyä, vaikka ei osaisi neuloa tai siihen ei löydy aikaa, sillä ryhmän sisällä voi tehdä myös lankalahjoituksia niille neulojille, joilla on …

Lämpimät Alpaca-lapaset eivät jätä ranteitakaan kylmiksi

Sillä näissä lapasissa on reilu ranteen mitta, liki kainaloon saakka! No, ehkä ei ihan...
Oikeastaan vähempikin riittäisi pitämään ranteet lämpiminä, en ymmärrä, miksi olen tehnyt näin pitkän ranteen ja sitäpaitsi nämä ovat jo kolmannet samantyyppiset lapaset ja asia valkeni minulle vasta nyt... ??!
Näissä lapasissa on 10 ruutua ennen peukalon aukkoa, 7 tai 8 riittäisi vallan mainiosti.

Ja mitkä fiilikset: Kolmannet lapaset piti tehdä, että onnistui loihtimaan omiin käsiin sopivat. Nyt tämä malli laitetaan hautumaan ja otetaan ehkä lähempänä joulua uudestaan työn alle. 
---------- Ohje: Koot: S  -  M (kuvassa)  -  L Lapasen leveys cm: S 8 -  M 9  -  L 10 Lanka: Tarvitset kahta väriä Drops Alpaca -lankaa, kuvan lapasissa kuninkaansininen 6890 ja helmiäisharmaa 9020. Ja koska lapaset neulotaan 2-kertaisella langalla, niin tarvitset 2 kerää molempia värejä. Langankulutus: yhteensä 99 g (M) Sukkapuikot: 3 1/2
Vasen lapanen: Luo sinisellä 40  -  44  -  48 silmukkaa 1. kerros: Neulo ai…

Kaksivärinen patenttineulemyssykkä Drops Nepalista

Tätä myssykkää oli niin mukava neuloa, ettei tosikaan! Ekaa kertaa elämässäni neuloin kaksiväristä patenttineuletta ja varmaan patenttineuletta ylipäätään. Se onpi aina hauskaa ja innostavaa kokeilla itselle uusia juttuja!

Poikanen pääsi taas mannekiiniksi, vaikkei halunnutkaan;) Pientä kiristystä piti käyttää, että tuli kuvattavaksi. Pipo kokoa L/XL, joten ei ole menossa tämän söpökän Poikasen päähän.


Ohje: DROPS 149-43, LINKKI OHJEESEEN
Lanka: Drops Nepal, 2923 punamulta & 0300 beige
Langankulutus: 91 g
Koko: L/XL 56/58 cm
Puikot: 5
Silmukkamäärä: 81
Mallineule: kaksivärinen patenttineule


Neuleen oikea puoli
 Neuleen nurja puoli

Saattaapi olla, että näitä pitää tehdä lisää, erivärisiä...