Kanervaiset Joki-daltonit

Nyt taisin tehdä itselleni vähän vahingossa lempilapaset ja koukutuin samalla aika syvästi tähän kirjava kanerva -väriin. Luulenpa, että minun on ihan pakko hamstrata tätä aikamoinen kasa myös tuleviin töihin.
Elmeri tuumasi, että nuo lapasethan ovat eri väriset. Niin, niin, onhan ne, se on juuri se kiva juttu näissä. Ja se, miten mukavilta ne tuntuvat käsissä. Tämä kuva on otettu eilen illalla, himpun verran ennen pimeää.

Vasen lapanen on neulottu ensin, kerä on aloitettu sisältä. Melkoinen värivaihtelu langassa.
Tekisi mieli tehdä näitä lisää ja lisää, valmistuvat tosi nopeasti paksuhkosta langasta, joka ei silti tunnu tönkköpaksulta lapasissa. Ainoa asia, mikä arveluttaa on se, kun tämä lanka huopautuu pesukoneessa, niin pesukuvioissa pitää olla hereillä... ettei tule lapaset kokoa barbi tai vastasyntynyt.

En osaa päättää, kumpi lapanen on kauniimman värinen...

Nämä lapaset on tehty samalla reseptillä kuin siniharmaat Joki-daltonit. Kirjoittelin ohjetta alle.
Tarvikkeet: sukkapuikot nro 5 ja 1+1 kerää mieluista Joki-lankaa. 1 kerä harmaata lankaa riitti kahteen lapaspariin, sitä jäi vain 3 g jäljelle...
Näissä lapasissa värit ovat kirjava kanerva 859 & meleerattu harmaa 043
Valmiiden lapasten paino ennen päättelyä 53 g
Kaavio sivun alareunassa.

Luo 32 silmukkaa kanervalla ja neulo 1 krs ainaoikein
Neulo vielä toinenkin krs kanervalla oikein ja jaa silmukat neljälle puikolle, 8+8+8+8.
3. kerros neulotaan harmaalla: Neulo harmaalla 3 oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, toista kerroksen loppuun.
Vasemman lapasen puikko harmaalla neulotun kerroksen jälkeen. (Huom. oikeassa lapasessa aloituskohta on eri ja näkymä myös)

4. kerros neulotaan kanervalla: Neulo kanervalla 1 oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 2 oikein, jatka kerroksen loppuun.
Vasemman lapasen puikko kanervalla neulotun kerroksen jälkeen. (Huom. oikeassa lapasessa aloituskohta eri ja näkymä myös)
Toista jatkossa kerroksia 3 ja 4. Eli joka toinen kerros neulotaan kanervalla ja joka toinen harmaalla.

Neulo n. 12 cm (20 nostettua kanervakerroksen silmukkaa) ja tee sitten aukkopeukalo:
Vasen lapanen: Neulo II-puikon 6 keskimmäistä silmukkaa erivärisellä langalla, siirrä takaisin vasemmalle puikolle ja neulo uudestaan oikeanvärisellä langalla
Oikea lapanen: Neulo III-puikon 6 keskimmäistä silmukkaa erivärisellä langalla, siirrä takaisin vasemmalle puikolle ja neulo uudestaan oikeanvärisellä langalla

Jatka sitten mallineuletta vielä toiset 12 cm (20 nostettua kanervakerroksen silmukkaa) ja tee kärkikavennukset:
Tee I- ja III-puikon alussa ylivetokavennus ja neulo II- ja IV-puikon lopussa 2 oikein yhteen.
Tee nämä kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi.

Peukalo. Ota eriväriseltä langalta 6 + 6 silmukkaa sekä nosta molemmista päistä 2 + 2 silmukkaa lisää.
Jaa silmukat kolmelle puikolle 6 + 5 + 5.
Neulo 13 kerrosta oikein yhdellä värillä.
Aloita kavennukset. Neulo joka puikon alussa kaksi oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerrros kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi.

Tee oikea lapanen vasemman peilikuvaksi.
Vasemman lapasen aloituskohta on silmukka 1 ja oikean lapasen aloituskohta on silmukka 4. (ks. kaavio)

Päättele langat ja laita tumput käteen.
Toivottavasti tässä ohjeessa ei nyt pahoja virheitä ole. Mutta josko jotain hoksaatte, niin kertokaa ihmeessä :)
Tuohon tuli ylimääräisiäkin tyhjiä ruutuja ihan väkisin... en saa tuhottua niitä millään pois... ääh!
----
Päivitystä 7.11.2014: Lisään tähän kuvan serkkuni tekemästä kutistustestistä. Usva-tilkku ja Joki-tilkku pesty 40 asteessa ja tuossa lopputulos. Toivottavasti tästä on apua heille, ketkä pohtivat oikeaa silmukkalukua huovutettuihin lapasiin:)I I 4
I I 3
2
1
8 7 6 5 4 3 2 1

Neulo kanervalla oikein
Neulo harmaalla oikein
I Nosta neulomatta


I Nosta neulomatta
8 kommenttia:

 1. Nämä on kovin kauniit lapaset mutta tuo huopaantuminen arveluttaa. Ennenkuin itse uskallan neuleita tehdä tästä Joki langasta pitänee koetilkku neuloa. Mulle kävi toisen vähän samantyyppisen langan kanssa ikävästi. Tein lapselle 10 v. hatun ja lapaset. Tuli talven lumituiskut ja lumileikit. No siinähän ne sit kastui ja kutistui! Kertaakaan en koneessa kerinnyt pestä vaan lumi kerkis kutistaa. Nyt siis aion hyvin tuohonkin yllätykseen varautua. Kovasti tuo lanka kiinnostaa ja toistaiseksi olen vielä onnistunut pysymään kaukana lankaostoksista. T. Tupsu

  VastaaPoista
 2. Nuo ovat harmittavia juttuja, toivottavasti sama ei toistu.
  Minä meinaan pitää näitä vain silloin, kun kävelen autolle ja sieltä töihin tai kauppaan. Jos pitää tarttua lumikolaan tai alkaa Poikasten kanssa lumileikkeihin, niin sitten laitan vanhat kaupasta hankitut tumput käteen. Ja pesen nämä uudet ihanuudet aina käsin. Tällä suunnitelmalla mennään, katsotaan ensi talven jälkeen, miltä nämä näyttävät;)

  VastaaPoista
 3. Mites olisi, jos jää jämä lankaa, niin neuloisit pikku koe tilkun ja kokeilisit tuota pesua? Ois kiva kuulla miten kävi. Ja jos käy hyvin niin sithän tuota lankaa voi käyttää lumileikeissäkin. Ois ainakin lämmintä. :-) Nuo on niin kauniit että aiotko neuloa samasta langasta kaulaliinan tai myssyn noiden kaveriksi? T. Tupsu

  VastaaPoista
 4. Heippa! Oon tekemässä itse noista huovutettuja lapasia, osaatko yhtään arvioida monta silmukkaa ois siinä tapauksessa hyvä tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tuonne kuvan serkkuni tekemästä kutistustestistä. Toivottavasti kuva auttaa arvioimaan silmukkamäärän. Minun neuloma lapanen on n. 8.5 cm leveä, mutta joustaa käteen laitettaessa leveyssuuntaan. Huovutettuna ei jousta enää. Pitäisikö silmukoita olla joku kolmasosa enemmän? En ole tosin mikään kokenut huovuttaja: Kerran aloin tehdä huovutettuja töppösiä ja toisen sain valmiiksi, toista en koskaan. Ja se yksikin on nyt hukassa ja ohje myös, joten se siitä... Monenlaista Elmerin paitaa olen toki pesukoneessa huovuttanut eli pessyt pieneksi kippanaksi.. Mutta jos itse lähtisin tätä testailemaan, niin neuloisin 7-puikoilla ja laittaisin joko 44 tai 48 silmukkaa ja kokeilun kautta hakisin oikean silmukkamäärän ja puikkokoon.. varmaan joutuisin muutaman parin tekemään, että tulisi sopivat. Oikeastaan tämä alkoi jopa kiinnostamaan, nyt kun tätä kysyit:D Tsekkasin Novitan sivulta parit Purosta ja Huopasesta neulotut yksiväriset lapaset ja siellä ohjeistettu naisen kokoon puikot 8 ja 40 silmukkaa (40 % kutistumisella).

   Poista
 5. Tuo serkkusi kutistustestikuva tuli tarpeeseen. Olen aikeissa käyttää yhtä yksittäistä Usva-kerää neulomiseen, mutta mistään ei ole löytynyt selkeää tietoa kuinka paljon kutistuu pesussa ilman villapesuohjelmaa. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Tuo serkkusi kutistustestikuva tuli tarpeeseen. Olen aikeissa käyttää yhtä yksittäistä Usva-kerää neulomiseen, mutta mistään ei ole löytynyt selkeää tietoa kuinka paljon kutistuu pesussa ilman villapesuohjelmaa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että siitä oli hyötyä. Serkkutyttö viitsii koetilkkuja neuloskella ja testailla, sinne kiitokset näistä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, kommenttisi julkaistaan mahdollisimman pian :)

Remember

Kyllä vain, ihan ehdottomasti! Tänä vuonna päädyin tekemään tossut, sillä Äitimuori pitää joko virkattuja tai neulottuja tossuja, ei koska...