Vihtaranta KAL - 10/14 Kantapää

Tehdään vahvistettu kantapää. Käännetään kantapää sillä tavalla, kuin on mummolta, äidiltä ja koulussa opittu. 

Minä laitan kantalappuun aina parittoman silmukkaluvun, sillä tavalla tulee minusta hyvä. Neulon myös kantalapun kaksi reunimmaista silmukkaa aina oikein, siis lapun molemmissa reunoissa, ja nurjalla & oikealla puolella. Näin siksi, että siten lapun reunasta on helppo poimia silmukat, sitten kun kantapää on käännetty.  


Aloitustilanne:

S: 58 silmukkaa, jaettuina puikoille 1-4: 14-15-14-15
Kantapää tehdään jalkapohjan puikoilla eli puikoilla 1 ja 4, joilla on yhteensä 29 silmukkaa. (Jalkapöydän eli puikkojen 2-3 (29 silmukkaa) jätetään lepäämään. 

M: 62 silmukkaa, jaettuina puikoille 1-4: 15-16-15-16
Kantapää tehdään jalkapohjan puikoilla eli puikoilla 1 ja 4, joilla on yhteensä 31 silmukkaa. (Jalkapöydän eli puikkojen 2-3 (31 silmukkaa) jätetään lepäämään. 

Kantalappu:

- Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikon silmukoiden jatkoksi (ks. 1. kuva alla). Käännä työ.
- NP: Neulo 2 s oikein ja loput silmukat nurin, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo ne oikein. Käännä työ.
- OP: Neulo 2 s oikein, nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo s, nosta neulomatta... jatka kunnes jäljellä on 2 s, neulo ne oikein. 
Toista NP ja OP kerroksia kunnes kantalapun vasemmassa laidassa on 15 "ainaoikein reunasilmukkanypyä". (Kuvaan alle on merkattu muutamia nuolella. Näistä nostetaan sitten aikanaan silmukoita jalkaosaan.)

 

Kantapään kääntö:

Lähdetään kääntämään kantapäätä jaolla: S:8-13-8  -  M:8-15-8
- Aloituskerros, OP: Neulo 2 s oikein. Nosta s neulomatta, neulo s, nosta s neulomatta, neulo s.... jatka, kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus (eli nosta s neulomatta, neulo seuraava s ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ.
Tästä eteenpäin jatka näin:
- NP: Nosta silmukka nurin neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on 9 s, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
- OP: Nosta s oikein neulomatta, neulo s, nosta s neulomatta, neulo s... jatka, kunnes jäljellä on 8 s, tee ylivetokavennus. Käännä työ. 
- NP: Kuten edellinen NP kerros, mutta neulo 2 s nurin yhteen, kun jäljellä on 8 s.
- OP: Kuten edellinen OP kerros, mutta tee ylivetokavennus, kun jäljellä on 7 s.
Jatka näin neuloen, kunnes jäljellä on enää keskimmäiset silmukat eli S:13 - M:15 silmukkaa, ja olet viimeksi neulonut NP kerroksen (kuva alla, koko M)
Neulo S:7 - M:8 silmukkaa oikein = puikko4. Puikolle1 jää S:6  -  M:7 silmukkaa. (kuva alla, koko M, puikko4 oikealla, puikko1vasemmalla)
  

Silmukoiden nosto kantalapun reunasta:

Nosta kantalapun molemmista reunoista 15+1 silmukkaa. (Alla havainnekuvaa, puikolta 4. Minä nostan puikkojen välisen eli tässä tapauksessa 16. silmukan, aina vasta neuloessani 1. kerrosta, koska minulla on siihen oma tapa, miten sen teen, ettei jää reikää.) Puikolla1 on siten S:6+16=22 - M:7+16=23 silmukkaa. Puikolla4 on S:16+7=23  -  M:16+8=24 silmukkaa.


Huomenna aloitamme jalan neulomisen, tiedossa on kolme osaa ja kärki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Loput(tomat) lankahamstraukset