Kaitaleponcho patentilla 2-kertaisesta Drops Brushed Alpaca Silk -langasta

Piti saada itselle ohut ja keveä poncho ja langaksi valikoitui ohut alpaca-silk -lanka, 25 g = 140 m. Lankaa oli jemmattuna useampaakin väriä, mutta puikoille pääsi luonnonvalkoinen lanka. Ja kyllä, ekaa kertaa tällä langalla näpertelin.


Ohje löytyi jälleen kerran Dropsin sivuilta. Tuo sivusto on todellinen kaikenmaailman ohjeiden aarreaitta! Tässä vaiheessa olisinkin päässyt jo samantien neulomaan, mutta en löytänyt mistään ysin puikkoja. Kasit kyllä, kympit kyllä, mutta ysiä ei. Tässä vaiheessa ei auttanut muu kuin laittaa töppöset jalkaan ja suunnata paikalliseen Kärkkäisen myymälään ostamaan puikkoja... ja rehellisesti sanottuna siinä sivussa vähän muitakin juttuja, jotka kaupassa haahuillessani tarttuivat mukaan...
Puikkohyllyllä meni vähän naama myttyrälle, koska hyllyssä ei ollut ysin pyöröpuikkoja, saatika edes paikkaa niille. Ei auttanut muu, kuin ostaa pitkät bambupuikot.Ja sitten neulomaan.
Kun ottaa oikein isot puikot ja 2-kertaisen langan, niin sittenpä tulee nopeasti valmista, eikös juu?
Ei muutes tule.

Ensinnäkin oli tämä puikko-ongelma: En ole neulonut pitkillä puikoilla varmaan ehkä koskaan, koska jo Äitimuori opetti, että pyöröpuikoilla on paljon nätimpi neuloa. Siinäpä oli Äitimuori jälleen kerran oikeassa. Oli nimittäin pikkuisen hakusessa tuo tyyli, millä neulominen tapahtuu. Ja erityisen paljon sitä piti hakea silloin, kun neuloskeli lempinojatuolissa telkun ääressä, kas, puikot ottivat käsinojiin kiinni, jos puikkojen kulma oli vähänkin väärä. Bambupuikot itsessään kyllä olivat ihanat, niitä en nyt moiti yhtään.

Toinen ongelma oli sitten 2-kertainen lanka: Kun oikein nopeasti neuloi tai koitti neuloa, niin eihän se toinen lanka tarttunut ollenkaan siitä puikolta matkaan. Ja nämä virheet huomasi vasta 10 cm myöhemmin, jolloin oli aivan liian myöhäistä. En osaa purkaa->nostella patenttineuletta oikein. Voiko sitä  edes korjata??? Siispä keksin omasta mielestäni oivan keinon korjailla mokiani, kiinnitin yksinkertaisesti unohtuneet silmakat langalla ja päättelin langat lopuksi. Ei huomaa yhtään, ei. Ja alkuvaiheen jälkeen opin olemaan huolellisempi, silmukoita ei tippunut enää ja jos tippuikin, niin korjasin seuraavalla kerroksella, jolloin se oli vielä helppoa. Kantapään kautta oppiminen on kaikista oppimismetodeista tehokkain!
Karannut yksinäinen silmukka langalla kiinnitettynä
Valmis kaitale odottamassa lankojen päättelyä
Kolmas ongelma oli yksinkertaisesti tylsyys. 45x138 cm kaitaleen neulominen patentilla on äärettömän TYLSÄÄ. Kaitaletta ei mitenkään voinut tehdä yhteen putkeen valmiiksi, vaan välissä piti tehdä kaikenlaisia kivempia töitä, että tämän ylipäätään sai valmiiksi.
Mutta tänään aamulla se valmistui, päättelin langat ja yhdistin valmiin kaitaleen aloitusreunan pitkään sivuun virkkaamalla.

Ohje: Dropsin sivuilta (Patenttineuleiset DROPS myssy ja poncho 2-kertaisesta ”Brushed Alpaca Silk” -langasta. Koot S – XXXL).  Linkki ohjeeseen: DROPS 157-14
Lanka: Drops Brushed Alpaca Silk/luonnonvalkoinen/1
Puikot: Pitkät bambupuikot 9
Langankulutus 125 g
Valmis poncho painaa vain 125 g, joten heiveröisempikin emäntä jaksaa vaatteen kantaa, kuin myös minä. Kannatti kumminkin väkertää tämä, mutta toista samanmoista en hetikohtakaan viitsisi alkaa tekemään... en ehkä ikinä...


Oli koneella enemmänkin kuvia, mutta iPhoto ei suostu käynnistymään ennen kuin versio päivitetty uuteen ja en ossaa päivittää... pitää odottaa henk.kohtaisen IT-tuen kotiutumista kaupungilta. Laitan siis vain nämä tänään näpsäistyt kuvat ja myöhemmin ehkä lisää... ---> lisätty:)

4 kommenttia:

 1. Kaunis! :)

  Ja jännä, itse en osaa lainkaan neuloa pyöröpuikoilla (tarvis opetella..) ja paljon helpommalta tuntuu neuloo kaulahuivit yms pitkil puikoil. En oo tullu ajatelleeks et se on noin paljon tottumiskysymys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko pois, on se:) Yllättävän hankalaa ja kankeaa, jos on aina neulonut vain pyöröillä. Tiedä sitten, onko pitkistä puikoista pyöröihin oppiminen yhtä hankalaa?

   Poista
  2. Kyllä se tuntui ainakin vaikealle, kun joskus kokeilin :D mutta sama kai se on että, jos on tottunut neulomaan paksulla langalla, on vaikeaa neuloa ohuesta alkuun :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, kommenttisi julkaistaan mahdollisimman pian :)

Junassa neulotut sukat

Jouduin yhtenä päivänä istumaan junassa pitkät pätkät, ja siinä, jos missä, on aikaa neuloa... ja salatutkiskella muita matkustajia.  ...