Tohditko pelata räsymattosukkabingoa?

Haluatko kihelmöivää jännitystä elämääsi? Kyllä? No, otappa kierros tai pari räsymattosukkabingoo! Tämä peli on helppo, tarvitset vain kasan lankoja (jämäkerätkin sopii), huivin, Avustajan, sukkapuikot, päättelyneulan sekä tietysti kameran, jos haluat ikuistaa ihanat tai vaihtoehtoisesti karmeat sukkasi. Räsymattosukkabingoni ekakierros tuotti minulle ihanat sukat, mutta kelataanpa taaksepäin ja mennään hetimiten pelin sääntöihin, niin pääsette pelaamaan!
Tarvitset ensin ison kasan samanvahvuisia lankoja. Ihanteellisinta olisi, jos kasassa olisi mahdollisimman paljon monivärisiä lankoja. Jämäkerätkin sopivat, nostellaan sitten vain niin monta kerää, että riittää sukkapariin. Levitä langat lattialle kasaksi.
Otin ekaan bingooni vain helpoiten saatavilla olevat Veikka-langat täältä oman huoneeni nurkasta, en lähtenyt kaivelemaan keriä varastossa olevista laatikoista. Siksi tässä ei ole kovinkaan montaa ihan karmean väristä ylläripylläri kerää.
Tästä nostettiin sukat kahteen pariin, mutta lupaan, että seuraavaan bingoon kaivan vielä isomman läjän lankaa ja siinä on sitten sellaista jännitystä, ettei paremmasta väliä. Saattaa nousta ihan tukka pystyyn ja tulla pikku hätäpissi housuun.
Seuraavaksi tarvitset Avustajan. Tähän tarkoitukseen voi hyvin käyttää ystävää tai perheenjäsentä, myös miestään, pääseepä sekin joskus hypistelemään lankoja. Minun mies ei ollut kiivaimpaan peliaikaan saatavilla, joten otin Isomman Poikasen.
Avustajan silmät peitetään huivilla ja avustaja talutetaan huoneeseen lankakasan viereen. Tässä vaiheessa Avustaja saattaa olla levoton sekä kysellä omituisia, kuten: "Mitä tapahtuu?" tai "Mitä pitää tehdä?" Rauhoittele Avustajaa, sekä paljasta asioita sitä mukaan, kun asiat etenevät.
Istuta avustaja kasan viereen ja pyydä sekoittamaan kasaa. Tässä vaiheessa voit auttaa Avustajaa ja sekoittaa itsekin, varsinkin, jos keriä karkailee avustajan ulottumattomiin.
Seuraavassa vaiheessa pyydä Avustajaa valitsemaan kasasta kaksi kerää. Voit pyytää valitsemaan myös useampia keriä, varsinkin, jos käytät jämäkeriä ja haluat saada niistä sukat aikaiseksi.
Tässä vaiheessa Avustaja saattaa ottaa käsiinsä värin, jota et MISSÄÄN nimessä haluaisi. Pidä kuitenkin suusi kiinni, sillä sinä et saa vaikuttaa lopputulokseen. Onneksi minun Avustajani ei valinnut myrkynvihreää lankaa...
Jos Avustaja sattuu olemaan aikailevaa sorttia, niin kerien kauhominen vain jatkuu ja jatkuu ja kädessä käy useampikin kerä Avustajan tuumaillessa, että "Ottaisinko tämän?" Sinä pysyt hiljaa.
Lopulta avustaja nostaa kasasta kerät, tässä tapauksessa ensin mustan ja sitten tummansinisen kerän. Tummansininen kerä hylätään, koska se nostettiin viimeiseksi. Kahdesta yksivärisestä langasta neulotut sukat ovat nimeltään raitasukat, eivät räsymattosukat. Pyysin avustajaa nostamaan vielä yhden kerän.
Jesjes! Avustaja nosti juuri sellaiset kerät, jotka olisin itsekin voinut valita ihan milloin vain. Avustaja on itsekin tyytyväinen valintaansa, sillä pinkki kerä on juuri oikeansävyinen, ei sellainen "toisenlainen vaaleanpunainen", joka ei minulle tottapuhuen selvinnyt, millainen se väärä on.
Tässä vaiheessa Avustaja vapautuu tehtävistään ja on sinun vuorosi. Muista kuitenkin kiittää Avustajaa vuolaasti, sillä saatat tarvita häntä vielä myöhemmin. Sinä neulot nyt langoista räsymattosukat.
Ohje räsymattosukkabingon sukkiin, koko 38, Novita 7 Veljestä (musta 099 & pinkki Polkka 854)
Langankulutus yhteensä 105 g, musta 64 g ja pinkki polkka 41 g
- Luo 3 1/2 puikoille 44 silmukkaa.
- Neulo toisella värillä 2 krs aina oikein, vaihda väri ja neulo toisella värillä 2 krs aina oikein. (Koska inhoan resorin neulomista, tein näihin sukkiin kokeellisesti aina oikein -reunuksen, tähän asti olen tehnyt omiin sukkiini aina 15 krs 2 oikein, 2 nurin -joustinta.)
- Jaa silmukat neljälle puikolle, 11 silmukkaa per puikkon. Aloita räsymattoilu eli neulo vuorotellen 1 krs aloitusvärillä ja 1 krs toisella värillä. Voit vaihtoehtoisesti neuloa 2 krs kummallakin värillä vuorotellen.
- Neulo 50 krs tai miten huvittaa.
- Aloita kantalappu takimmaisilla 22 silmukalla. Neulo 1. puikon silmukat kantalappuvärillä 4. puikolle. Käännä työ. Neulo 2 s oikein ja 18 nurin ja 2 s oikein. Käännä työ. Neulo 2 s oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein, nosta 1 silmukka neulomatta, seuraava oikein... jatka kunnes jäljellä on 2 silmukkaa, jotka neulot oikein. Käännä työ. Kantalapun molemmissa reunoissa neulotaan aina 2 silmukkaa oikein, sekä nurjalla, että oikealla. Jatka näin, kunnes sinulla on kantalapun vasemmassa reunassa 11 "ainaoikein nypyä" eli kantalapussa on 10 pitkää nostettua silmukkaa. Jatka vahvistettua neuletta ja käännä kantalappu jaolla 6 - 10 - 6 (käännän kantalapun joskus myös jaolla 7 - 8 - 7). Neulo viimeisellä kerroksella jäljelle jääneistä 10 silmukasta 5 silmukkaa pesämunaksi 4. puikolle.
- Nosta kantalapun molemmista reunoista 12 s puikoille 1. ja 4. Näillä puikoilla on siis 17 silmukkaa (5 + 12).
- Jatka rasymattoilua ja kavenna samalla joka toisella kerroksella 1. puikon lopussa neulomalla 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa tekemällä yliveto- tai kahden noston kavennus. Lopeta kaventelu, kun jäljellä on taas 44 s.
- Neulo 42 krs tai lopeta neulominen, kun sopivaan sukkamittaan on 4 cm matkaa.
- Aloita leveä nauhakavennus samalla värillä kuin kantalappu: Neulo 1. ja 3. puikon silmukat kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 oikein yhteen, neulo 1s oikein. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 s oikein, tee kahden noston kavennus tai ylivetokannus, neulo loput s normaalisti. Kaventele ensin joka 2. krs ja kun jäljellä on 7 s, kavenna joka krs. Vedä lanka loppujen 8 s läpi ja päättele langanpäät. Voit halutessasi höyrytellä sukat tms. Minä en pruukaa perussukkia käsitellä, sillä jälki on omiin silmiini ihan siistiä.
Olemme nyt päässeet räsymattosukkabingon viimeiseen vaiheeseen, jossa sinun pitää päättää, mitä sukille seuraavaksi tapahtuu. Jos sukista sattui tulemaan aivan hirveän kamalan väriset, vaikka miten taitavasti yritit punoa lankojen parhaimmat puolet esiin, niin saatat tarvita taas Avustajaa. Voit mennä hänen luokseen ja sanoa: "Tämmöiset näistä ny tuli. Jos vaan haluat, niin sää saat nää?!???" Ja jos Austaja on sukan tarpeessa tai värisokea tai ei vaan välitä, niin sukat uppoavat sinne tuosta vaan. Muussa tapauksessa neuloit itsellesi kumisaapassukat.
Minä en Avustajaa enää tähän pariin tarvinnut, sillä nämä pidän aivan varmuudella itselläni!
Mutta saatan tarvita Avustajaa toiseen samalla kierroksella nostettuun lankasatsiin.

No, joku teistä saattaa siellä ihmetellä, että mikä ihmeen bingo, eihän tuossa ruksita mitään bingoruudukoita, ja minä en varmaan tajua bingosta ihan mittään! Väärin! Olen käynyt kerran Mummun ja Papan kanssa bingossa ja voitin Päävoiton!
Tästä on pitkästi aikaa, sillä olin tuolloin ehkä 12-13 vuotta tai jotain sinne päin. Olin viettämässä lomaa mummolassa ja Mummu ja Pappa kysyivät, lähtisinkö heidän kanssaan bingoon. Sepä oli mukavaa ajanvietettä heille.
No, minähän lähdin ja sain kupongit ruksattavaksi. Palloja nousi, ilta eteni ja jännitys tiivistyi pelureiden riveissä, sillä päävoiton arvonta läheni. Minä olin ihan keskittynyt pelaamiseen ja kiljaisin ennenkuin oikein tajusinkaan, että: "BINGO"! Se oli se illan viimeinen bingo, se päävoitto. Kävelin jalat notkuen lavan eteen valitsemaan voittoa. Tässä vaiheessa Pappa tuli neuvomaan, että ottaisin kaffeepaketteja, joita olisi saanut ihan mahdottoman ison läjän. Mummu taas supatteli, että ota ihan mitä vaan haluat. Ja minä otin. Minä valitsin turkoosinsinisen vaihdepyörän, 5 vaihdetta ja käsijarrut. Pappa oli vähän möksöllään. :D
Pari vuotta myöhemmin ajelin tuolla pyörällä Kuopion teillä ja vetäisin kovassa vauhdissa etukäsijarrun pohjaan. Pyörä pysähtyi kuin seinään, takaosa lensi ylös ja minä siinä mukana. Vasen jalka meni jonnekin pyörän väliin ja oikeaan polveen tuli mahdottoman syvä asfaltti-ihottuma. Keräsin itseni ja pyöräni siitä vähin äänin ja selvisin kilometrin päässä olevaan kotiini ns. nuolemaan haavojani. Juu, käytiin se vasen jalkaterä kuvauttamassa, eikä siellä onneksi hajonnut mikään. Oikeassa polvessa on vieläkin arvet muistona tuosta iloisesta pyöräilystä. Sen jälkeen en ole pyörällä kaatunut, vaikka se pyörä palveli minua monta vuotta aina opiskelujenkin aikana. Jossain vaiheessa ostin uuden pyörän ja jätin sen vanhan lukitsemattomana asuntolan pyöräparkkiin. Varustin pyörän lapulla "SAA OTTAA OMAKSEEN" - ja ehkä joku ottikin.

8 kommenttia:

 1. Niistä tuli kyllä tosi kivat!!!
  Sulla oli taitava apupoika :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mieletön mäihä oli :) Ja taitava apupoika :)

   Poista
 2. Voi vinde miten ihanat tuli! Tuosta kasasta saa kyllä ilman bingoakin tosi ihania. Esim tuo papukaija lanka valkosen kanssa. Mutta toki kivempi pelata bingoa. Tulee hyvä mieli avustajalle ja jännitystä sekä hikikarpalot otsalle sulle, kun seuraat mitä lankoja avustaja nostaa. Mitäkähän on seuraavat? T. Tupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on, vähän jännitystä elämään. Vaan annas olla, jos joskus nousee ihan karsee väriyhdistelmä, loppuukohan se pelailu sitten siihen! Puikoilla nyt tuo kirkas raidallinen ja vihreä. Ja sitten pyöräytetään taas bingoo...

   Poista
 3. Hienot tuli! Tuo bingo onkin tosi kiva juttu! Täällä odotellaan seuraavan bingon tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä huvittaisi jo seuraava bingo pyöräyttää, mutta pitää vipeltää ensin vihreä-värikkäät valmiiksi :)

   Poista
 4. Hienot sukat tuli! Itse en ehkä rohkenisi lähteä bingoilemaan.. Toisaalta olisihan se uusi ulottuvuus kun ei tarvitse itse miettiä väriyhdistelmiä, minä kun vähemmän käytän valmiiksi värjättyvä lankoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voisi olla yksi niistä jutuista, joita pitää kerran elämässään kokeilla :D

   Poista

Uutta itää