Lumitähti-peitto

Peitolla on talvinen nimi, mutta peitto on kesäisestä langasta virkattu, kesäinen käsityö. Ja, se on kulkenut minun matkassani koko kesän, paikasta toiseen. Ja se valmistui eilen. 

Aloitin peiton hetken mielijohteesta kesän alussa, kun helteet puskivat päälle, ja kaikki muut käsityöt tuntuivat liian kuumilta. Kipinä peittoon tuli vahingossa tilatusta liian suuresta määrästä Novita Siro -lankaa; kas kerässä olikin 100 g, ei 50 g lankaa, kuten tilatessa luulin. Ja mihinkäs muuhun ylimääräiset langat pystyisi yhtä hyvin upottamaan kuin peittoon?

Lumitähti-malli löytyi Novitan ohjesivuilta: Malli on mielestäni yksinkertaisen kaunis ja selkeä. Ohjeen mukainen lanka olisi ollut Novita Nordic Wool, jota olisi tarvittu 1300 g, koukulla 4-4,5 mm. Mutta, minä käytin siis puuvilla-pellava-viskoosista Siroa, ja tulipa muuten pehmoinen peitto! Ohje oli selkeä ja malli helppo oppia, muutaman palasen kun virkkaili, niin ohjetta ei sen jälkeen tarvinnut katsella. 

Mutta, paloja piti virkata 80 kpl, että peitosta sai peiton kokoisen. Tämä lienee 1. peitto, jonka olen tehnyt sopivaksi myös aikuiselle..?

Kun palat oli virkattu, niin ne piti yhdistellä. Kokeilin ensin yhdistää paloja virkaten, mutta päädyin kuitenkin yhdistämään palat neulalla, se tuntui itselle sopivammalta. Yhdistäminen oli aikaa vievää hommaa, siis iso urakka. Siitäkin huolimatta, että tykkäsin, siis oikeasti tykkäsin, tästä hommasta. Yhdistelin paloja ensin pöydällä, pala toisensa perään, kunnes minulla oli kahdeksan palan pötkylä.
Ensimmäiset 5 pötkylää valmistin perjantai-iltana ja loput pötkylät valmistuivat lauantai aamuna, minulla oli kymmenen tällaista pötkylää. Tilastolliset asiat kiinnostavat jonkin verran, joten kellotin varsin, kuinka kauan minulta kestää yhdistää kaksi palaa toisiinsa. Ja sitten laskeskelin, kuinka kauan kestää, että ompelu-urakka on ohi. Sain varsin huikean ajan: 9 h 28 min! Yhdistelyn alkumetreillä se tuntui huimalta määrältä, mutta näin jälkeenpäin ajatellen saattaa olla hyvinkin oikea :) 
Sitten pääsin yhdistelemään pötkylöiden pitkät sivut toisiinsa.
Huomasin, että korkeaselkäinen nojatuoli oli yhdistelyalustana varsin hyvä. Saatoin laittaa palaset siihen ja seisoa yhdistelyn aikana. Tämä asento ei käynyt niin paljon niskaan, koska ei tarvinnut olla niin kumarassa. Pitkien pötkylöiden osalta otin kaksi kertaa pötkylän mittaisen langan ja aloitin pötkylän yhdistämisen pötkylän keskeltä, neljännen palan jälkeen. Mittasin langan puoleksi ja menin ensin keskeltä vasemmalta oikealle ja sitten keskeltä oikealta vasemmalle, kunnes kaksi pötkylää oli kiinnitetty toisiinsa. Tässä puuhassa minulla kului rattoisasti lauantaipäivästä kaikki se aika, jonka pystyin käyttämään itselleni eli poislukien ruuan laitot, siivoilu, leikkipuistossa käynti yms. Ajattelin saavani peiton yhdisteltyä jo lauantaina, mutta ei sitä määrättömästi jaksanut tehdä...
Yhdistelyn jälkeen virkkasin peiton ympärille pylväskerroksen. Tätä ei ohjeessa ollut, mutta halusin saada peitolle viimeistellyn ilmeen. Ympärivirkkaukseen kului 38 g lankaa ja aikaa kului pari tuntia.
Ja olikos se sitten valmis? Oli se, mutta silitin sen vielä ja mittasin. Peiton koko on 125x155 cm eli aika lailla samankokoinen kuin mallissakin, himpusti suurempi.


Pörri otti tabletillaan minusta ja peitosta kuvia. Hän on tosi nopea kuvaaja, tabletti vain heiluu ja kuuluu räpsräps ;D Sitten minä otin puhelimellani hänen tablettikuvista kuvia, että sain ne koneelleni. Tekniikan ihmelapsi asialla :D





Lanka: Novita Siro
Koukku: 3,5 mm
Langankulutus: 1040 g
Peiton koko: 125x155 cm
Kaamea peitonvirkkauskipinä iski päälle! Ja se aiheutti järisyttävän lankojen hamstrausilmiön, pitäisi vain kehdata päivittää lankakaaos sivusto, ööh. Vaan olisihan noita kaikenlaisia käsitöitä muutenkin kesken, josko koittaisi noita saada ensin valmiiksi ja sitten uutta putkeen, eikös niin?


10 kommenttia:

  1. Peitto on kaiken vaivan arvoinen, käsityötä ja vielä niin kaunis.
    Ihastelin keväällä täällä sinun lapsen virkattua kesähattua, otin
    sen ohjeen ja laitoin siskolle , hän kun on virkkaustaitoinen, hän virkkasi tuosta samasta Siro- langasta minulle aikuisen hatun. Hattu on sitten ollut hyvä pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3
      Kiva kuulla, Lovely Lisa -ohjeessa onkin monta kokoa, joten saa sovitettua myös aikuisen päähän :)

      Poista
  2. OOOOOOOOOOOH miten ihana ja on kyllä ollut iso työ tuossa.

    VastaaPoista
  3. Taitava valokuvaaja tuo Pörri :) Upea peitto siitä tuli, onneksi tilasit vahingossa liian paljon lankaa. T: Saukkia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Nyt kääntyi näin päin :)
      Pörri on ainakin nopea :D Mutta se ei haittaa, koska olen enempi edukseni epäselvissä hämykuvissa :D

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Loput(tomat) lankahamstraukset