Siirry pääsisältöön

Rumaa lankaa -> rumat sukat

Kaivoin melkein kuukausi sitten lankavarastostani ennenkokematonta Viking Alpaca Sport -lankaa. Minulla on sitä paitsi tällaisena syreeninvärisenä ja -kukertavana, niin myös jotain vihreää ja vihreänkukertavaa. Nähtäväksi jää, koska kaivan lankaa seuraavan kerran esiin, oli muutes aika nihkeää neulottavaa ja niin rumaa, että silmiin sattuu. Päätin heti, etten itselleni tee ja teen niin pitkät varret, ettei kukertavaa jää jäljelle yhtään, ei senttiäkään. Ja kas, niin pieni nöttönen jäi, etten edes jämälankalaatikkoon sitä laittanut, vaan roskiin. Siitäpä kelpaa kaatopaikan variksen laittaa itselleen lämpöistä päälle.
Lanka on veikan vahvuista. Aloitin 60 silmukalla ja kaventelin 48 silmukkaan eli silmukoita jäi jäljelle enemmän kuin normaalisti. Varren pituus on 42 cm, leveys ylhäällä 14 cm ja alhaalla 10,5 cm. Terän pituus on 24 cm eli sukat ovat kokoa 38/39.
En muista, olisinko koskaan jumittanut polvipituisia perussukkia yhtä kauan puikoilla, mutta kun ei iske, niin ei sitten kirveelläkään. Toissapäivänä sain kuitenkin uutta intoa purjeeseen, kun keksin, minne valmiit sukat loppusijoitan. Pienempi Poikanen nimittäin valitteli, kuinka jalkoja joskus särkee öisin, kasvaa hujeltavat varmaan sellaista kyytiä, kuten koko Poikanen, tällä hetkellä. Näytin Poikaselle jo valmistuneen sukan ja pienen myyntipuheen saattelemana hyväksyi Poikanen sukan oitis. Ja niin valmistui toinenkin sukka viime yönä kymmentä vaille kaksitoista. Ja kun oli höyryttänyt sukat, oli kello aikalailla puoliyö ja sänky alkoi kovasti kutsua jo minuakin.
Sukat ovat Poikaselle niin pitkät, että ylettyvät polven yli. Langassa on 30 % alpakkaa, 40 % merinoa ja 30 % nylonia, joten varmasti ovat lämpöiset ja nylonin ansiosta toivon sukkien olevan myös kestävät. Sukat jäivät kuvauksen jälkeen jalkaan, eli mieluisat ovat.
Pörri ja minä ei niistä tykätä, Pörrikin työnsi ne aina kauemmaksi itsestään, kun laiton hänen viereensä. Että: "Hyi, mitkä sukat, laita ne kauemmaksi minusta!"

Malli: Oma polvisukka, mutta ei minulle
Koko: 38/39
Lanka: Viking Alpaca Sport 671 & 667
KnitPro Zing 3 1/2
Langankulutus: 180 g

Kommentit

 1. :D Ihanasti kirjoitettu juttu! Eikä nuo sukat nyt niin kamalat ole. Ja hetihän niille ottajakin löytyi. Toisaalta lankavarastokin pienentyi pikkuisen joten hyvä puolia vain kaikki. ;) t. Tupsu

  VastaaPoista
 2. Mie en kyllä ymmärrä, mitä rumaa näissä on! :D Minusta kauniin väriset.

  VastaaPoista
 3. Kyllä minäkin noista sukista pidän, mutta joskus vaan tulee se fiilis että sukat eivät ole minun ja sille ei vain voi mitään.

  VastaaPoista
 4. :) Silmät eivät vaan tykkäile siitä, kun sukan yläosassa ei tule edes kerroksen verran yhdenväristä raitaa ja sitten, kun sukka kapenee, niin värit menevät täysin erilailla, silleen kasaan. Mutta eihän se oikeastaan langan vika ole, vaan minun, kun menen tekemään pätkävärjätystä langasta pitkän sukan ja vaihtelen leveyttä :D Eli tämä on sellainen ns. omasyypipi (kehittelemäni termi vahingolle, jonka on itse itselleen omalla pöljällä toiminnallaan aiheuttanut).

  VastaaPoista
 5. Hyvät villasukat, ei kun pitoon.
  Kaipaisin vähän sinunlaisesi pätevän neulojan neuvoa, koskien valepalmikkosukkia.Blogi jos toinenkin tarjoaa ohjetta, mutta silmukkamäärät naisten koko, 38 sukkiin ovat epämääräisiä. Kokeilin 60 silmukalla, mutta purkamiseen päättyi se sukkakoko oli liian suuri.

  VastaaPoista
 6. Pätevästä en tiedä, yrityksen ja erehdyksen kautta yleensä porskutan:) Mistä langasta olet neulomassa, millä puikoilla ja teetkö polvi- vai nilkkapituisia?
  Olen tehnyt kahdet nilkkapituiset valepalmikkosukat, ekat tein unisukiksi Hjertegarn exclusive alpacasta (50 g=166 m) puikoilla 3. Noihin laitoin silmukoita 60. http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2014/12/sopoiset-ja-pehmoiset.html.
  Toiset tein ohuesta fingering-vahvuisesta langasta puikoilla 2 1/2 ja niihin täräytin silmukoita 70. http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2015/07/ruusunpunaiset-valepalmikkosukat-lang.html.
  En ole kyllä pitänyt vielä kumpiakaan, joten en osaa sanoa, miten pysyvät kuosissaan. Valepalmikon nurjat silmukat antavat anteeksi pientä löysyyttä leveyssuunnassa, paitsi jos resori löpsähtää...
  Valepalmikkohan on jaollinen viidellä, joten jos 60 oli sinulle liikaa, niin olisiko 55 myös liikaa vai meneekö 50 silmukalla? Jos päädyt 55 silmukkaan, niin sehän ei haittaa, vaikka kantapään jälkeen olisi jalkapöydän päällä esim. 35 ja jalan alla 20 silmukkaa tai toisinpäin. Yleensä olen kyllä tehnyt tämmöisissä epätasapainotapauksissa niin, että olen laittanut jalkapöydän päälle enemmän kuin alle.
  Mutta jos annat vielä tarkempia lanka ym. tietoja, niin voidaan miettiä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista. Aloittelevana sukankutojana joutuu usein purkuhommiin. Nyt tekeillään olevat sukat ovat Seitsemän veljestä, Eero- langasta. Silmukoita on yht. 45 11/puikko ja sukista näyttää tulevan pienet. Seuraavien sukkien kohdalla on tehtävä silmukkamäärään lisäys. Oletko neulonut Nalle langasta?

   Poista
  2. Veikasta en ole valepalmikkoa tehnyt, mutta nilkkapituisiin sukkiin laitan silmukoita aina 44, joten valepalmikkoa olisin minäkin lähtenyt yrittämään 45:llä :) Nyt kun kysyit Nallesta, niin muistin, että olenhan minä tehnyt Nallesta yhdet valepalmikkosukat, Neidonruusut. Laitoin silmukoita 60 ja puikot 3. Tässä linkki noihin sukkiin: http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2016/07/neidonruusut-osa-1.html Toivottavasti löytyy sopiva silmukkamäärä, että tulee passelit sukat :)

   Poista
  3. Niin siinä kävi, että valepalmikko vaihtui ruutusukkiin, joiden ohje löytyi Kardemumman talosta. Neidonruususukat olivat kauniit, osaisinpa neuloa ne, mutta ehkä se on niin, että on ensin opittava kävelemään, jotta voi juosta. Kiitos ja aurinkoisia kevättalven päiviä sinulle !

   Poista
  4. Hyvä, että löytyi sopiva ohje. Mukavia neulontahetkiä sinulle :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita!

Viikon luetuimmat

Lapaset kahdella värillä ja intialaisella peukalolla

Olettehan kuulleet sanonnan: "Sopii kuin hanska käteen"? Se on oikeastaan syntynyt näistä lapasista.. Tein jo aikaisemmin tänä vuonna yhden version näistä lapasista (helpot kirjoneulelapaset intialaisella peukalolla) ja niistä jäi sen verran hampaankoloon kaihertamaan, että päätin tehdä vielä toisen parin, siistimmän (vaan jotenkin näistä kuitenkin tuli vähän erilaiset)... ja ottaa samalla myös kuvia, jos joku muukin haluaa kokeilla intialaisen peukun neulomista. Itse opiskelin tämän peukalon Novitan 2014 lapaslehdestä.
Lanka: Nalle Luontopolku Joki/811 ja Nalle tummanruskea/673
Langankulutus: 63 g
Puikot: Nro 3
--------
Ohjeentynkää lapasiin:
Luo 48 silmukkaa
Neulo 1 krs oikein ruskealla. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s jokaiselle.
Neulo yksi silmukka oikein vuorotellen molemmilla väreillä.
- Vasen lapanen: aloita jokainen puikko ruskealla.
- Oikea lapanen: aloita jokainen puikko sinisellä.
Muista pitää langat koko ajan samassa järjestyksessä. Minulla sinisävyinen l…

Isänpäivänä...

... annetaan omalle rakkaalle Isukille rakkauvella tehdyt sukat <3 Mutta koska Isukki asuu matkan päässä, matkustivat sukat kirjekuoressa saajalleen. Sukat ovat tietysti minulle liian suuret, sillä ne ovat kokoa 40/41, terän pituus n. 26 cm. Esittelen niitä kuitenkin tässä omissa jaloissani, jalat heitettyinä kovia kokeneen Möhkön päälle. Möhköllä ovat riemulla ratsastaneet kaikki kolme lastamme. Se on ollut niin raskasta Möhkölle, että raukka on siitä laihtunut pehmeästä ja pulleasta norsusta aivan kovaksi ja laihaksi luikuksi. Tällä hetkellä se toimii lähinnä minulle rahina, kun istun ja neulon, vaikka tietysti Pörri aina välillä hyppää Möhkön selkään (ja jalkojeni päälle) kiekkumaan ja riekkumaan. Tein sukat paksusta Raggista. Tämäntyyppisistä langoista ei voi koskaan sanoa etukäteen, millaista raitaa tai kuviota sukkaan loihtivat. Se onkin näiden juju ja juttu ja jännityksen paikka neulojalle. Aloitin sukan 55 silmukalla ja neuloin ensin kerroksen oikeaa. Sitten 30 krs 3o2n. S…

Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä …

Toukkapussi

Meidän perheemme kasvaa lokakuussa yhdellä muksulla, joten päätin neuloa iltatähtöselle lämpimän toukkapussin, jossa tulokkaan on mukava tuhista niin sängyssään kuin räntäsateessakin (kun minä pusken vaunuja loskassa ja kiroan Suomen talven syvimpään koloseen...)
Kuvassa pussukka on puettuna (tällä hetkellä) pienimmän poikasen unikaverin, Hedwigin, päälle. Toivottavasti meidän jälkikasvumme muistuttaa kuitenkin enemmän ihmistä kuin pöllöä.
En ommellut toukkapussin helmaa umpeen, vaan virkkasin siihen ketjusilmukkakujan nauhalle. Ajattelin, että toukkapussin päällepukeminen on helpompaa, mikäli helmakin on avoin. Ja pitäähän sitä jostain päästä vähän kutittelemaan pieniä helmivarpaita.
Langaksi valitsin pehmoisen 100 % villalangan, joka ei kutita. Lanka on myös konepestävää. Ja koska emme vielä tiedä, onko tulokas tyttö vai poika, valitsin värit, jotka käyvät molemmille. Isoveljet odottavat kylläkin tulevaksi poikaa.
Lanka: Drops Merino Extra Fine, vaaleanharmaa 05 & vaaleankelta…

Kaulaliina Elmerille

Tajusin viikko sitten, että Isäinpäivään on vain viikko aikaa ja Elmerille aikomani kaulaliina oli vain 25 cm pitkä. Luulin, että minulla olisi ollut vielä kaksi viikkoa aikaa kilkutella kaulaliina valmiiksi. Tuon tiedon jälkeen seurasi laskutoimitus siitä, kuinka pitkä pätkä pitää illassa kutoa, että kaulaliina valmistuu... En pidä sanasta "pitää" tämän harrastuksen yhteydessä, tätähän tulisi tehdä omaksi ilokseen, aina, kun on aikaa. Mutta tässä tapauksessa kaulaliinalle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin valmistua ja tämä tapahtui hetki sitten, kun päättelin viimeisenkin langanpätkän.
Onneksi omalle rakkaalle Isukilleni valmistui pipo aikoinaan ilman hoppua<3


Patenttineuleisen kaulaliinan neulominen heti patenttineuleisen ponchon jälkeen ei tuntunut kovin riemastuttavalta..! Mutta onneksi patenttineule oli kaulaliinassa joutuisampi ja helpompi tehdä, koska puikot ohuemmat, lanka paksumpaa ja ei tarvinnut huolehtia kuin yhdestä langasta puikolle. Eli siinä mielessä k…

Iso ja pieni ruusutarha

Älkää ihmiset menkö Adlibrikseen "vain katselemaan" lankoja tai kirjoja, se on kukkarolle vaarallista! Ainakin kaikille neuloosista kärsiville. Jotain minäkin siellä kertaalleen vain katselin ja kohta oli ostoskorissa kaikenlaista lankaa kokeiltavaksi, kuin myös Adlibris Socki -lankaa. Langasta on aivan ihania väriä ja kun hintakin on vain 2,90 € / 100 g, niin ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä kaikki värit (yhtä lukuunottamatta) ovat kaupassa loppu. Erittäin ymmärrettävää, koska Adlibris Socki -lankaa voi neuloa kuten veikkaa ja tuntuu samalta, mutta on järkyttävän paljon halvempaa ja tasalaatuisempaa. Minä tein itselleni ja pian yksivuotiaalle polvarit. Nukkumatti jo huuteli Pörriä mukaansa, joten nopeasti räpsäistiin kuvat sukista, että Äitee saa blokkailla sillä välin, kun pienimmäinen latautuu pinnasängyssään.
Tein ensin sukat itselleni. Minulla oli kaksi kerää lankaa, joten neuloin molemmat sukat omilta keriltään ja ajatus oli tehdä samanlaiset. Toinen kerä ei …

Heijastinpipot matkalla pakettiin

Vihreä aikaisemmin neulomani heijastipipo sai tupsun ja turkoosin pipon kaverikseen. Olin jo käärimässä näitä pakettiin, kun muistin, että pitäähän nämä punnita nyt tupsun lisäyksen jälkeen.
Vihreälle tuli painoksi 128 g ja turkoosille 125 g. Lisään vuoren vasta sitten, kun näen, kelpuuttaako kohderyhmä näitä päitään koristamaan:)


Lanka: Red Heart Reflective, vihreä/08699 ja harmaa/08429 ja turkoosi/08884 ja harmaa/08429
Puikot: pyöröt ja sukkapuikot nro 5
Langankulutus: vihreäsävyinen pipo 128 g ja turkoosisävyinen pipo 125 g

Pipot on tehty alle kirjoitetulla reseptillä, sopii ainakin omaan päähän, jonka oletan olevan keskikokoinen pallo:D

Luo pyöröpuikoille harmaalla 76 silmukkaa (jatkossa harmaa=H ja vihreä=V)
Neulo 10 krs 1 oikein 1 nurin -joustinta
Neulo 1 krs H:lla oikein
Neulo:
5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V
Siirrä silmukat sukkapuikoille, 19 silmukkaa per puikko
Neulo seuraavat 3 krs H:lla ja samalla kaventaen:
Neulo 18. ja 19. silmukka o…

Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta

Facebookissa on otsikonmukainen ryhmä, joka neuloo sotiemme veteraaneille villasukat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tarkoitus on siis neuloa ns. juhlavuosisukkamallilla aivan kaikille veteraaneille villasukat eli n. 22 000 paria. Minä sain tänään ensimmäisen parini valmiiksi ja kuvatuksi ukkospilvien ja jyrinän saattelemana. Omat sukkani taisivat olla nro 918, joten 22 000 pariin on vielä matkaa. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa neuloa, sillä sukkien jakaminen alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu aina vuoden 2017 itsenäisyyspäivään asti.
Mutta neulojia kaivattaisiin lisää, joten jos asia tuntuu omalla kohdalla tärkeälle, niin tervetuloa ryhmään! Meitä on nyt 1368, joten mukaan todellakin mahtuu, olipa aikomus neuloa sitten vain yksi pari tai useampia :) Sukkamalli, lankavaihtoehdot ym. info löytyy FB-ryhmästä.
Ryhmään voi liittyä, vaikka ei osaisi neuloa tai siihen ei löydy aikaa, sillä ryhmän sisällä voi tehdä myös lankalahjoituksia niille neulojille, joilla on …

Lämpimät Alpaca-lapaset eivät jätä ranteitakaan kylmiksi

Sillä näissä lapasissa on reilu ranteen mitta, liki kainaloon saakka! No, ehkä ei ihan...
Oikeastaan vähempikin riittäisi pitämään ranteet lämpiminä, en ymmärrä, miksi olen tehnyt näin pitkän ranteen ja sitäpaitsi nämä ovat jo kolmannet samantyyppiset lapaset ja asia valkeni minulle vasta nyt... ??!
Näissä lapasissa on 10 ruutua ennen peukalon aukkoa, 7 tai 8 riittäisi vallan mainiosti.

Ja mitkä fiilikset: Kolmannet lapaset piti tehdä, että onnistui loihtimaan omiin käsiin sopivat. Nyt tämä malli laitetaan hautumaan ja otetaan ehkä lähempänä joulua uudestaan työn alle. 
---------- Ohje: Koot: S  -  M (kuvassa)  -  L Lapasen leveys cm: S 8 -  M 9  -  L 10 Lanka: Tarvitset kahta väriä Drops Alpaca -lankaa, kuvan lapasissa kuninkaansininen 6890 ja helmiäisharmaa 9020. Ja koska lapaset neulotaan 2-kertaisella langalla, niin tarvitset 2 kerää molempia värejä. Langankulutus: yhteensä 99 g (M) Sukkapuikot: 3 1/2
Vasen lapanen: Luo sinisellä 40  -  44  -  48 silmukkaa 1. kerros: Neulo ai…

Kaksivärinen patenttineulemyssykkä Drops Nepalista

Tätä myssykkää oli niin mukava neuloa, ettei tosikaan! Ekaa kertaa elämässäni neuloin kaksiväristä patenttineuletta ja varmaan patenttineuletta ylipäätään. Se onpi aina hauskaa ja innostavaa kokeilla itselle uusia juttuja!

Poikanen pääsi taas mannekiiniksi, vaikkei halunnutkaan;) Pientä kiristystä piti käyttää, että tuli kuvattavaksi. Pipo kokoa L/XL, joten ei ole menossa tämän söpökän Poikasen päähän.


Ohje: DROPS 149-43, LINKKI OHJEESEEN
Lanka: Drops Nepal, 2923 punamulta & 0300 beige
Langankulutus: 91 g
Koko: L/XL 56/58 cm
Puikot: 5
Silmukkamäärä: 81
Mallineule: kaksivärinen patenttineule


Neuleen oikea puoli
 Neuleen nurja puoli

Saattaapi olla, että näitä pitää tehdä lisää, erivärisiä...