Rumaa lankaa -> rumat sukat

Kaivoin melkein kuukausi sitten lankavarastostani ennenkokematonta Viking Alpaca Sport -lankaa. Minulla on sitä paitsi tällaisena syreeninvärisenä ja -kukertavana, niin myös jotain vihreää ja vihreänkukertavaa. Nähtäväksi jää, koska kaivan lankaa seuraavan kerran esiin, oli muutes aika nihkeää neulottavaa ja niin rumaa, että silmiin sattuu. Päätin heti, etten itselleni tee ja teen niin pitkät varret, ettei kukertavaa jää jäljelle yhtään, ei senttiäkään. Ja kas, niin pieni nöttönen jäi, etten edes jämälankalaatikkoon sitä laittanut, vaan roskiin. Siitäpä kelpaa kaatopaikan variksen laittaa itselleen lämpöistä päälle.
Lanka on veikan vahvuista. Aloitin 60 silmukalla ja kaventelin 48 silmukkaan eli silmukoita jäi jäljelle enemmän kuin normaalisti. Varren pituus on 42 cm, leveys ylhäällä 14 cm ja alhaalla 10,5 cm. Terän pituus on 24 cm eli sukat ovat kokoa 38/39.
En muista, olisinko koskaan jumittanut polvipituisia perussukkia yhtä kauan puikoilla, mutta kun ei iske, niin ei sitten kirveelläkään. Toissapäivänä sain kuitenkin uutta intoa purjeeseen, kun keksin, minne valmiit sukat loppusijoitan. Pienempi Poikanen nimittäin valitteli, kuinka jalkoja joskus särkee öisin, kasvaa hujeltavat varmaan sellaista kyytiä, kuten koko Poikanen, tällä hetkellä. Näytin Poikaselle jo valmistuneen sukan ja pienen myyntipuheen saattelemana hyväksyi Poikanen sukan oitis. Ja niin valmistui toinenkin sukka viime yönä kymmentä vaille kaksitoista. Ja kun oli höyryttänyt sukat, oli kello aikalailla puoliyö ja sänky alkoi kovasti kutsua jo minuakin.
Sukat ovat Poikaselle niin pitkät, että ylettyvät polven yli. Langassa on 30 % alpakkaa, 40 % merinoa ja 30 % nylonia, joten varmasti ovat lämpöiset ja nylonin ansiosta toivon sukkien olevan myös kestävät. Sukat jäivät kuvauksen jälkeen jalkaan, eli mieluisat ovat.
Pörri ja minä ei niistä tykätä, Pörrikin työnsi ne aina kauemmaksi itsestään, kun laiton hänen viereensä. Että: "Hyi, mitkä sukat, laita ne kauemmaksi minusta!"

Malli: Oma polvisukka, mutta ei minulle
Koko: 38/39
Lanka: Viking Alpaca Sport 671 & 667
KnitPro Zing 3 1/2
Langankulutus: 180 g

10 kommenttia:

  1. :D Ihanasti kirjoitettu juttu! Eikä nuo sukat nyt niin kamalat ole. Ja hetihän niille ottajakin löytyi. Toisaalta lankavarastokin pienentyi pikkuisen joten hyvä puolia vain kaikki. ;) t. Tupsu

    VastaaPoista
  2. Mie en kyllä ymmärrä, mitä rumaa näissä on! :D Minusta kauniin väriset.

    VastaaPoista
  3. Kyllä minäkin noista sukista pidän, mutta joskus vaan tulee se fiilis että sukat eivät ole minun ja sille ei vain voi mitään.

    VastaaPoista
  4. :) Silmät eivät vaan tykkäile siitä, kun sukan yläosassa ei tule edes kerroksen verran yhdenväristä raitaa ja sitten, kun sukka kapenee, niin värit menevät täysin erilailla, silleen kasaan. Mutta eihän se oikeastaan langan vika ole, vaan minun, kun menen tekemään pätkävärjätystä langasta pitkän sukan ja vaihtelen leveyttä :D Eli tämä on sellainen ns. omasyypipi (kehittelemäni termi vahingolle, jonka on itse itselleen omalla pöljällä toiminnallaan aiheuttanut).

    VastaaPoista
  5. Hyvät villasukat, ei kun pitoon.
    Kaipaisin vähän sinunlaisesi pätevän neulojan neuvoa, koskien valepalmikkosukkia.Blogi jos toinenkin tarjoaa ohjetta, mutta silmukkamäärät naisten koko, 38 sukkiin ovat epämääräisiä. Kokeilin 60 silmukalla, mutta purkamiseen päättyi se sukkakoko oli liian suuri.

    VastaaPoista
  6. Pätevästä en tiedä, yrityksen ja erehdyksen kautta yleensä porskutan:) Mistä langasta olet neulomassa, millä puikoilla ja teetkö polvi- vai nilkkapituisia?
    Olen tehnyt kahdet nilkkapituiset valepalmikkosukat, ekat tein unisukiksi Hjertegarn exclusive alpacasta (50 g=166 m) puikoilla 3. Noihin laitoin silmukoita 60. http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2014/12/sopoiset-ja-pehmoiset.html.
    Toiset tein ohuesta fingering-vahvuisesta langasta puikoilla 2 1/2 ja niihin täräytin silmukoita 70. http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2015/07/ruusunpunaiset-valepalmikkosukat-lang.html.
    En ole kyllä pitänyt vielä kumpiakaan, joten en osaa sanoa, miten pysyvät kuosissaan. Valepalmikon nurjat silmukat antavat anteeksi pientä löysyyttä leveyssuunnassa, paitsi jos resori löpsähtää...
    Valepalmikkohan on jaollinen viidellä, joten jos 60 oli sinulle liikaa, niin olisiko 55 myös liikaa vai meneekö 50 silmukalla? Jos päädyt 55 silmukkaan, niin sehän ei haittaa, vaikka kantapään jälkeen olisi jalkapöydän päällä esim. 35 ja jalan alla 20 silmukkaa tai toisinpäin. Yleensä olen kyllä tehnyt tämmöisissä epätasapainotapauksissa niin, että olen laittanut jalkapöydän päälle enemmän kuin alle.
    Mutta jos annat vielä tarkempia lanka ym. tietoja, niin voidaan miettiä enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista. Aloittelevana sukankutojana joutuu usein purkuhommiin. Nyt tekeillään olevat sukat ovat Seitsemän veljestä, Eero- langasta. Silmukoita on yht. 45 11/puikko ja sukista näyttää tulevan pienet. Seuraavien sukkien kohdalla on tehtävä silmukkamäärään lisäys. Oletko neulonut Nalle langasta?

      Poista
    2. Veikasta en ole valepalmikkoa tehnyt, mutta nilkkapituisiin sukkiin laitan silmukoita aina 44, joten valepalmikkoa olisin minäkin lähtenyt yrittämään 45:llä :) Nyt kun kysyit Nallesta, niin muistin, että olenhan minä tehnyt Nallesta yhdet valepalmikkosukat, Neidonruusut. Laitoin silmukoita 60 ja puikot 3. Tässä linkki noihin sukkiin: http://vanuttunutvillasukka.blogspot.fi/2016/07/neidonruusut-osa-1.html Toivottavasti löytyy sopiva silmukkamäärä, että tulee passelit sukat :)

      Poista
    3. Niin siinä kävi, että valepalmikko vaihtui ruutusukkiin, joiden ohje löytyi Kardemumman talosta. Neidonruususukat olivat kauniit, osaisinpa neuloa ne, mutta ehkä se on niin, että on ensin opittava kävelemään, jotta voi juosta. Kiitos ja aurinkoisia kevättalven päiviä sinulle !

      Poista
    4. Hyvä, että löytyi sopiva ohje. Mukavia neulontahetkiä sinulle :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 1/14 Mökkitie