Taimihässäkät KAL 1/12 - Aloitetaan neulomalla resori

Noniin, tästä se lähtee, minun 1. KAL ikinä eli Taimihässäkät :) Jos et ole vielä lukaissut sukkiin liittyvää pohjatietoa, niin vilkaise täältä: KLIK.
Sukkiin on siis kolme eri pohjeleveyttä: 62 - 74 - 86 silmukkaa. Käytän noista tästä eteenpäin lyhenteitä S - M - L 
Varren pituus on n. 39 cm, mutta jos haluat pidemmän varren, niin voit neuloa pidemmän resorin tai tehdä jokaisen kukka+ruukku-yhdistelmän väliin useamman välikerroksen (ohjeessa 2 krs). Jos taas haluat lyhyemmän varren, voit neuloa jokaisen kukka+ruukku-yhdistelmän väliin vain yhden välikerroksen. Ja jättää myös kukan ja ruukun välissä olevan välikerroksen kokonaan pois eli neuloa ruukun suoraan kukkaan kiinni (ohjeessa on tässä yksi välikrs). Varteen tulee 5 kukka+ruukku-yhdistelmää, joten ed.mainituilla tavoilla kikkailemalla voi sukkaa lyhentää tai pidentää muutaman sentin ilman, että tarvitsee lisätä tai vähentää kukkia.

Minulla on Lesley Stanfieldin kirja Kauneimmat Neulemallit, painettu vuonna 2008 Kiinassa :D. Alkuteos on The New Knitting, 2001. Missä sinä olit vuonna 2008, entäpä 2001? Varmaan ainakin puikot kädessä sohvan nurkassa, arvaan? Mutta höpinät sikseen, löysin tuosta kirjasta kivan resoriin sopivan mallin ja sitä on vieläpä ylikiva neuloa, joten sillä mennään! Resorin silmukkaluku on 5 jaollinen. Joten luodaan sellainen silmukkamäärä, joka on mahdollisimman lähellä oman koon pohjesilmukkamäärää. Ja kun resori on valmis, niin lisätään tai vähennetään muutama silmukka, että päästään oikeaan lukuun. Mutta se on sen ajan juttuja, nyt aloitetaan sukka:

Luo pohjavärillä: S 60 - M 75 - L 85 silmukkaa. (Jos meinaat neuloa kantapään ja kärjen jollain kuviovärillä, niin voit käyttää tässä myös tuota samaa väriä. Minä neuloin oman sukan kantapään ja kärjen ruukkuvärillä, mutta resorin neuloin silti pohjavärillä. Voi, ja pitääkin, tehdä ihan niin kuin haluaa:)

Neulo kaikki silmukat oikein yhdelle puikolle. Käännä työ. (Näin saadaan reunaan joustava aina oikein reunus. Sitten lähdetään neulomaan resoria. Kuvassa kahden punaisen silmukan kohdalla tehdään palmikonkierto oikealle ja kahden sinisen silmukan kohdalla tehdään palmikonkierto vasemmalle. Kaavion pisteet ovat nurjia silmukoita ja tyhjät ruudut neulotaan oikein. Kaaviota luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylös. Ja sukkaa neulotaan nyt pyörönä: Jaa silmukat suurin piirtein tasaisesti 4 puikolle siten, että kolmen oikean silmukan pötkö ei missään kohdin jakaudu kahdelle puikolle, vaan ovat kaikki samalla puikolla (muutoin palmikonkiertojen neulominen vaikeutuu/on mahdotonta).

1 krs: 1 nurin, 3 oikein, 1 nurin. Toista 5 silmukan mallikertaa koko krs ajan. 
2. krs: 1 nurin, palmikonkierto oikealle, 1 oikein, 1 nurin. Toista 5 silmukan mallikertaa koko krs ajan.
3. krs: 1 nurin, 3 oikein , 1 nurin. Toista 5 silmukan mallikertaa koko krs ajan.
4. krs: 1 nurin, 1 oikein, palmikonkierto vasemmalle, 1 nurin. Toista 5 silmukan mallikertaa koko krs ajan.
Toista neljän kerroksen mallikertaa yhteensä 4 kertaa (eli resorin korkeus on 16 krs).
Neulo vielä yksi kerros oikein ja lisää samalla tasaisesti koossa S 2 silmukkaa (=62s), kavenna koossa M 1 silmukka (=74s) ja lisää koossa L 1 silmukka (=86s). Eli silmukoita on 62 - 74 - 86.
Resori on noin 4-4.5 cm korkea.
Tässä myös kuvalliset ohjeet palmikonkiertojen neulomiseen. Kuvissa liikkeet reilusti liioiteltuina, oikeassa elämässä neulominen sujuu pienemmästi :D Et tarvitse apupuikkoa silloin, kun neulot kahden silmukan palmikkoa. Ja varsinkin oikealle kiertyvä palmikko on supernäppärä neuloa.

Neulo kahden silmukan palmikonkierto oikealle näin:
Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, mutta älä päästä yhteenneulottuja silmukoita vasemmalta puikolta.

Neulo yhteenneulotut silmukat uudelleen seuraavalla tavalla: Pistä oikea puikko kahden yhteenneulotun silmukan välistä ja

kouki lanka puikolle.

Oikealla puikolla on nyt kaksi neulottua silmukkaa. Ja vasemmalla on edelleen ne silmukat, jotka olet neulonut ensin yhteen ja sitten vielä kerran silmukoiden välistä oikein.

Päästä neulotut silmukat vasemmalta puikolta pois. Olet nyt neulonut palmikonkierron oikealle. Neulo vielä mallineuleen 3. oikea silmukka oikein.

Tässä vielä palmikonkierto oikealle tehtynä ja 3. oikea silmukka oikein neulottuna.
Palmikonkierto vasemmalle: 
Mallissa neulotaan ensin 1 silmukka oikein ja sitten tehdään palmikonkierto vasemmalle.
Vie oikea puikko työn taakse ja neulo vasemmalla puikolla oleva 2. silmukka takalenkistään oikein.

Tässä silmukka neulottuna. Älä päästä neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta.

Neulo nyt vasemmalla puikolla oleva 1. oikea silmukka normaalisti oikein.

Tässä vasemmalla puikolla oleva 1. silmukka neulottuna.

Päästä nyt kaksi neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta pois. Olet neulonut yhden silmukan oikein ja sen jälkeen tehnyt palmikonkierron vasemmalle.
Voi noita kuivia käsiä... puuh...

Jos tämä mallineule tuntuu liian vaikealta tai ei kiinnosta, niin tee tilalle jotain muuta resoria. Tai ehkäpä haluat tehdä vaikkapa valepalmikkoa:
1.-2. krs: 1 nurin, 3 oikein, 1 nurin. Toista näitä 5 silmukkaa koko kerroksen ajan.
3. krs: 1 nurin, sitten valepalmikko: nosta silmukka neulomatta, neulo 2 silmukkaa normaalisti oikein, vedä neulomaton silmukka neulottujen yli. Lopuksi neulo silmukka nurin. Toista 5 silmukan mallikertaa koko kerroksen ajan.
4. krs: 1 nurin, 1 oikein, langankierto, 1 oikein, 1 nurin. Toista näitä 5 silmukkaa koko kerroksen ajan.
Toista 4 krs mallikertaa yhteensä 4 kertaa (=16 krs).

Jätä kommenttia, jos tulee tähän liittyen kysyttävää. Muussa tapauksessa jatkamme huomenna 1. kukkasen kimpussa :)
--------
Päivitystä: kuvaa resorista

13 kommenttia:

 1. Huomenta! Heti menin ymmälleen,neulotaanko eka kaksi kiekkaa tasona ja sit suljettuna ? Uusi tapa neuloa pakmikot,katotaan miten menee. Kiitos ohjeesta! Mukavaa päivää! T,seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana neuloa aina sukan ja lapasen varteen 1 kerros kaikilla silmukoilla oikein. Sitten käännän työn ja alan neuloa resoria, jaan samalla silmukat neljälle puikolle ja jatkan siis pyörönä. Tuon ainaoikein kerroksen voi jättää pois, jos haluaa. Eli voit jakaa silmukat neljälle puikolle ja alkaa suoraan neuloa resoria ilman tuota minun omituista aloitusta :) Laitan kuvan valmiista resorista.

   Poista
 2. Saisko vielä kuvan valmiista reseptistä, niin tietäisi näyttääkö oikealta?

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Päivitän kuvan kohta tuonne postaukseeen.

   Poista
  2. Todella kaunis resori,yksi sukka kerrallaan.

   Poista
  3. Minäkään en tykkää neuloa kahta samanlaista sukkaa yhtä tahtia. Kuljetan ainakin toista vähän edellä, niin ei tarvitse toistaa samaa kuviota heti perään uudestaan :)

   Poista
 4. Neulotaanko ensin tasoneuleena ja sitten jaetaan silmukat neljälle puikolle ja aloitetaan palmikko?

  VastaaPoista
 5. Yksi aina oikein kerros tasona, sitten palmikkoa pyörönä. Tai voi jättää myös tuon aina oikein kerroksen pois ja aloittaa suoraan palmikon.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Kiitos hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
 7. Puikoilla on! :) Tosin, omalla lemppariversiolla valepalmikosta mutta kumminkin. Huomista odotellessa!

  VastaaPoista

Lahjoitetut