Taimihässäkät KAL 12/12 - Jalkaosa ja valmiit sukat

Ensinnäkin: Iso kiitos kaikille neulojille ja taustailijoille, tämä on ollut mahdottoman kiva kokemus! Niin kiva, että saatan ottaa joskus uusiksikin :) Minun sukat ovat muuten odottaneet valmiina jo hyvän tovin ja näyttävät tällaisilta:
Meinaan nyt jakaa jonkinmoisen ohjeen kantapäälle ja terälle, mutta samalla kehoitan teitä kaikkia tekemään loppusukista juuri sellaiset kuin haluatte... Eli jos teillä on joku hyvä tapa tehdä kantapää, joka istuu jalkaan justiin eikä melkein, niin menkää sillä. Ja jos minun ohje kantapään jälkeiselle sukalle ei kiinnosta, niin sitten kehitelkää sukalle joku ihanaisempi jatko. 

Minun sukassani on ihan tavallinen vahvistettu kantapää. Neulon kantalapun kaksi reunimmaista silmukkaa aina oikein, siis lapun molemmissa reunoissa, ja nurjalla & oikealla puolella. Ja ihan vain siksi, että sitten lapun reunasta on helppo poimia silmukat.  Mutta tässäpä sitä kantapään teko-ohjetta ja numerot viittaavat kokoihin  S  -  M  -  L. Jos haluat tehdä kantapään muulla kuin pohjavärillä, katkaise pohjavärilanka ja ota käyttöön muu haluttu väri.
Jätä joka koossa 2. ja 3. puikkojen 29 silmukkaa huilimaan ja tee  kantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla (27 - 29 - 31) seuraavalla tavalla: 
- Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikon silmukoiden jatkoksi. Käännä työ.
- NP: Neulo 2 s oikein ja loput silmukat nurin, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo ne oikein. Käännä työ.
- OP: Neulo 2 s oikein, nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo s, nosta neulomatta... jatka kunnes jäljellä on 2 s, neulo ne oikein. 
Toista NP ja OP kerroksia kunnes kantalapussa on 14 pitkää silmukkaa (nostettua silmukkaa) ja kantalapun vasemmassa laidassa on 15 "ainaoikein reunasilmukkanypyä". Voit neuloa kantalapusta haluetessasi myös pidemmän/lyhyemmän.
Lähdetään kääntämään kantalappua jaolla: 8-11-8   -   8-13-8   -   8-15-8:
- Aloituskerros, OP: Neulo 2 s oikein. Nosta s neulomatta, neulo s, nosta s neulomatta, neulo s.... jatka, kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus (eli nosta s neulomatta, neulo seuraava s ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ.
Tästä eteenpäin jatka näin:
- NP: Nosta silmukka nurin neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on 9 s, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
- OP: Nosta s oikein neulomatta, neulo s, nosta s neulomatta, neulo s... jatka, kunnes jäljellä on 8 s, tee ylivetokavennus. Käännä työ. 
- NP: Kuten edellinen NP kerros, mutta neulo 2 s nurin yhteen, kun jäljellä on 8 s.
- OP: Kuten edellinen OP kerros, mutta tee ylivetokavennus, kun jäljellä on 7 s.
Jatka näin neuloen, kunnes jäljellä on 11 - 13 - 15 silmukkaa ja olet viimeksi neulonut NP kerroksen. 
Käännä työ. Neulo 6 - 7 - 8 silmukkaa oikein puikolle4. Puikolle1 jää 5 - 6 - 7 silmukkaa
Nosta kantalapun molemmista reunoista 16 s. Puikolla1 on siten 21 - 22 - 23 silmukkaa ja puikolla4 on 22 - 23 - 24 silmukkaa. Jaa puikkojen 2 ja 3 silmukat uudelleen siten, että puikolla2 on 13 silmukkaa ja puikolla3 16 silmukkaa. Jatkossa jalkapohjan puikoilla neulotaan sileää ja jalkapöydän puikoilla mallineuletta.
Eli tästä eteen päin:
- Neulo puikoilla 1&4 sileää. Aloita kiilakavennukset toisella kerroksella: neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Tee 4. puikon alussa kahden noston kavennus tai ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka 2. kerros, kunnes 1&4 puikolla on yhteensä 25-27-29 silmukkaa. Tai sukan ympärys on sinulle sopiva. Huom: jalkapöydän joustin joustaa kivasti, joten minä tein omasta sukastani melko kapean ja se istuu silti jalkaan hyvin: Tein kiilakavennuksia kunnes minulla oli yhteensä 54 silmukkaa eli puikoilla 1&4 oli yhteensä 25 silmukkaa. Ja se ei muuten käytännössä haittaa, vaikka jalkapöydän silmukoiden ja jalkapohjan silmukoiden määrä ei ole sama..
- Neulo puikoilla 2&3 koko ajan mallineuletta. Tämä mallineule on muuten samaa, jota tehtiin resoriin, mutta tässä on vain yksi nurja silmukka palmikkojen välissä:
1 krs: 1 nurin, 3 oikein. Toista vielä 6 kertaa. Neulo puikon3 viimeinen silmukka nurin.
2. krs: 1 nurin, palmikonkierto oikealle, 1 oikein. Toista vielä 6 kertaa. Neulo puikon3 viimeinen silmukka nurin.
3. krs: 1 nurin, 3 oikein. Toista vielä 6 kertaa. Neulo puikon3 viimeinen silmukka nurin.
4. krs: 1 nurin, 1 oikein, palmikonkierto vasemmalle. Toista vielä 6 kertaa. Neulo puikon3 viimeinen silmukka nurin.

Nyt sitten neulotaan menemään niin kauan, kunes jalan pituus on haluttu pituus miinus 5 cm. Esim. minä lopetin neulomisen, kun jalkaosa oli 19 cm, koska kärkikavennus on noin 5 cm pitkä, jolloin jalan pituus on noin 24 cm, joka on minulle just hyvä.
Kärkeen tehdään leveä nauhakavennus. Ja, jos haluat sukkaan eri värisen kärjen, vaihda nyt toinen väri. Neulo koko ajan oikein eli sileää:
- Jaa puikkojen 2&3 silmukat uudelleen siten, että puikolla2 on 14 s ja puikolla3 on 15 s.
- Kavennukset tehdään aluksi joka 2. krs: Neulo 1. ja 3. puikon lopussa kaksi silmukka oikein yhteen ja 1 silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee kahden noston kavennus tai ylivetokavennus. Huom! Ennen kuin lähdet kaventamaan, huomio se, kuinka paljon sinulla on yhteensä silmukoita jalkapohjan puikoilla 1&4. Jos sinulla on silmukoita 25 tai 27, niin aloita kavennukset puikoilla 1&4 vasta sitten, kun olet kaventanut puikoilla 2&3 niin monta kertaa, että jalkapöydän ja jalkapohjan silmukoita on yhtä paljon. Esim. minulla oli jalkapohjan puikoilla 25 silmukkaa, joten kavensin ensin vain puikoilla 2&3, kunnes niillä oli yhteensä 25 silmukkaa eli sama kuin jalkapohjan puikoilla 1&4. Sitten vasta aloin kavennella kaikille puikoilla.
- Kun sinulla on jäljellä 30 s eli jalkapohjan puikoilla 1&4 on yhteensä 15 s ja jalkapöydän puikoilla 2&3 on yhteensä 15 s, jatka kavennellen joka krs. 
- Kun jäljellä on enää 10 s, vedä lanka niiden läpi.
- Päättele langanpäät.
- Laita sukat kostean pyyhkeen alle yön yli tasoittumaan. 
- Vedä sukat jalkaan ja... toivon mukaan... ihastele uusia sukkiasi.
Olen kerrankin tyytyväinen omiin värivalintoihini ja tykkäilen omista sukistani kyllä paljon.
Nyt pitäisi vielä väkertää loppuun ne toiset melkein samanlaiset kuin nämä. Eli suunnittelin ensin tekeväni kukan alle lehden, mutta sitten päähän pomppasi idea kukkaruukusta ja lehti sai jäädä odottamaan. Niistä lehdellisistä on toinen sukka vielä vaiheessa.
Mutta kiitos vielä kerran kaikille! Ensi kesänä tässä, missä näkyy nyt vain lunta, on vihreää ja... toivon mukaan... kasvaa jonkinlaista kukkaa ruukussa :)
----
Muokkausta... perustiedot unohtuivat
Malli: Taimihässäkät, Oma design & 1. oma KAL. Ohjeen omistajuus on minulla. Ohjeenmukaisia sukkia saa neuloa omiin tarpeisiin ja muutamia tutuille myyntiin, mutta laajamittainen kaupanteko kielletty. 
Lanka: Gjestal Maija (pohja valkoinen, ruukut graffitinharmaa, kukat: 218, 236, 248, 222, 213
Puikot: 3
Langankulutus: 182 g (127 g pohja, 41 g ruukkuväri ja loput kukkiin)


14 kommenttia:

 1. Moikka-ikävää kun aika meni näin nopsaan:)Tulipa sullekin kauniit sukat:)Kiitos kovasti ihanasta ohjeesta-sukista kehkeytyi todella mageet..istuukin jalkaan kun hanska käteen.Ihastuin tuohon resori malliin eikä jää viimeiseksi kerraksi kun sitä käytän.Meinaan kyllä tehdä sen lehdellisen ohjeenkin(jos sellainen sattuisi ilmestymään,pliis)Ekakertalaisena Kallia vetäneelle-handsup-olet taitava neuloja.Aika mukavaan aikaan sukat valmistui kun kunnon pakkaset jyllää--

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa on kyllä ollut, ja on ollut ilo katsella, minkalaisia sukkia muilla syntyy eli toinen toistaan kauniimpia ja kaikki hyvällä tavalla erilaisia :) Ja sekin, miten positiivisella meiningillä kaikki ovat olleet mukana :) Eli iso kiitos!

   Poista
 2. Erikoiskiitoksen laitan vielä sukan takasaumasta-nätti kun mikä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, tuota pitää alkaa viljellä enemmänkin...

   Poista
 3. Dodii, pitääpi ottaa teräosa puikoille. :) Viime yönä elin kyllä kauhun hetkiä näiden sukkien kanssa. Olin menossa nukkumaan, ja siirsin tavaroita neulelaatikon päältä, ja siihen unohtamani juomatölkki (puolillaan) kaatui just sen pussukan päälle, missä min kyseiset sukat ja langat olivat... Ihmeen kaupalla sukanvarret selvisivät säikähdyksellä ja nopealla kuivaamisella, mutta pari pussin pohjalla olevaa jämäkerää heitin kyllä roskiin kun kastuivat kunnolla. Yhden isomman jämäkerän huuhtelin kylmällä vedellä. Ihme kyllä, se kerä, mistä aion kärkiosan tehdä, säilyi kaikkein kuivimpana. Mutta hetken ehdin jo miettiä että nyt tulee itku. :D Ei tullu, lähinnä suutahdus. Omaa huolimattomuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, kaikkea sitä tekevällä sattuukin! Onneksi selvisit säikähdyksellä ja neulominen voi jatkua. Minäpä käyn sitten kurkistamassa valmiita sukkia blogistasi, kunhan saat teräosat valmistettua. Ja kiitos sinullekin, kun olit mukana :)

   Poista
 4. https://enkulinkasityot.blogspot.fi/2018/02/taimihassakat-kal-2018.html
  löytyy minun sukkani. Tulin mukaan tosi myöhään, joten laitan koko aikaansaannokseni kerralla esille. Kiitos sinulle ihanista ja selvistä ohjeistasi. Tykkään sukista todella paljon. Kiitos myös KAL:in järjestämisestä. Olen ekaa kertaa mukana missään tämmöisessä ja innolla odottelen seuraavia projekteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katselemassa ja lukemassa sukistasi. On kyllä kauniit ja unohtui mainita blogissasi se, että tykkään kamalasti siitä, kun olet käyttänyt monivärisiä lankoja kukkiin. Toimii niin hyvin... kiitokset osallistumisesta :)

   Poista
 5. Oii, miten ihastuttavat sukat! Harmi, että nyt vasta löysin tänne. Pitää tallentaa nuo selkeät ohjeet ja jossain vaiheessa sitten teen tuollaiset kukkaissukat!
  Ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja nyt voi olla helpompikin tehdä, kun tietää, mitä on tulossa. Paitsi, jos tykkää juurikin siitä jännityksestä, joka liittyy siihen, ettei tiedä etukäteen :)

   Poista
 6. Vihdoin sain omat sukkani valmiiksi, ne ovat varsin sekalainen kokoelma luonnottoman värisiä hybridikukkia, mutta silti pidän niistä. Kiitos, Merja, oli ilo olla mukana tässä KALissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pidän muuten minäkin, onnistuneita hybridejä olet kasvatellut :)

   Poista
 7. Ja heti perään anteeksipyyntö, että nimittelen sinua Merjaksi, Marja. Painovirhepaholaisen syytä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, ei ole ensimmäinen kerta, nimeni vääntyy helposti Merjaksi ja joskus myös Mariaksi :)

   Poista

Lahjoitetut