Viimeinkin - Astrid

Siltä se ainakin tuntuu! Astrid-neuletakin valmistumiseen meni reilu vuosi, ja senkin jälkeen piti vetkuilla. Mutta, saanen esitellä: Astrid-neuletakki!

Astridin malli on kirjassa Islantilaisia neuleita. Se kuuluisi neuloa Alafosslopi-langasta. Aloitin sen neulomisen marraskuussa 2021 Hjertegarnin Natur Uld -langasta. Veikkaanpa, että lanka oli ollut tarjouksessa, ja sitä kautta päätyi takkiin. Ja onhan Natur Uld toki ihanaa täysvillaista lankaa, 100 g lankaa = 100 m.

Olin näemmä meinannut tehdä värit ensin näin päin, mutta sitten muuttanut mieleni. Ei mitään muistijälkeä, miksi. Tämän kuvan olen ottanut marraskuun 11. päivä 2021.



Ja marraskuun 28. päivä 2021 oli takki steekkausta vailla valmis... ja sitäpä se sitten sai odotella yli vuoden, koska ompelukone oli mennyt piiloon... 

En voinut steekata, voivoi...

Joten en voinut viimeistellä myöskään taskuja...


Ja varsinkaan kainaloita en voinut silmukoida umpeen...


Etukaitaleita en voinut neuloa, kun ei voinut steekata, ei...


Kunnes, muuton yhteydessä, kone putkahti esiin viime marraskuussa. Ja pääsin tekemään takin valmiiksi! Toin kaikki langanpätkät oikealle puolelle ja laitoin ne valmiusasentoon ompelua varten. Ompelin niidenkin päältä, joten sillä tuli hoidettua myöskin päättely, näiltä osin.

Ja sitten ompelemaan. Kaksi ommelta eteen keskelle, nurjien silmukoiden päälle.

Sakset käteen, ja leikkaus ommelten välistä. 

 

Huolittelin vielä varmuuden vuoksi 3-askel siksakilla molemmat reunukset.


Otin alas lepäämään jätetyt kaitaleen silmukat puikoille, ja neuloin kaitaleet molempiin reunuksiin, ylös kauluksen alkuun asti, missä loput silmukat odottelivat kaula-aukon resorin neulomista. Siirsin kaitaleen silmukat niiden jatkoksi ja neuloin kaula-aukon resorin valmiiksi.


Sitten ompelin kaitaleet miehustaan kiinni. Käytin ompelussa pellavanväristä Nalle-lankaa.


Kaitaleiden ompelu onnistui yllättävän hyvin, tuli siisti lopputulos.


Ompelin vielä alavarat kiinni, steekkausommel jäi niiden alle piiloon. 


Sitten päättelin lankoja. Ja otin taskunsuuta varten lepäämään jätetyt silmukat puikoille ja neuloin taskunsuut.


Ompelin taskut kiinni etukappaleisiin.



Otin kainaloiden aukkojen silmukat puikoille.


Silmukoin aukot umpeen. Juu, silmukointi ei ole minun juttu, mutta silmukoin kuitenkin, jotenkuten.


Sittenhän takki olikin jo "etukiinnitysjuttua" vaille valmis. 


Tässä piti tuumailla melkoisesti, että mitäköhän teen, laitanko neppareita vai vetoketjun Laskeskelin, että jos laitan neppareita, niin saan ommella niitä kiinni ihan hirmuisen monta... joten yllätysyllätys,  päädyin vetskariin ;D Kas, sehän on näppärä siihen ihan vain ompelukoneella hurauttaa... ja jonkinlainen ketju löytyi jo kotoakin. Mallailin vetskaria paikoilleen.


Sitten aloin ommella. Ja lanka syrttäytyi koko ajan kiinni. Olin saanut toisen puoliskon puoleksi ommeltua, js hermot menivät. Siis aivan totaalisesti! Keräsin takin tekeleen ja koneen nippuun ja laitoin ne vaatehuoneeseen viikoksi miettimään, että haluavatko ne alkaa tekemään yhteistyötä vai eivät? Viikon jälkeen yritin uusiksi, ja miettimisaika oli nähtävästi auttanut, sillä kaikki sujui aivan leikiten. Ompelin molemmat puoliskot varmuuden vuoksi kahteen kertaan. 


Takki oli valmis! SE OLI VALMIS! No, kuvaus toki puuttui vielä. Ja sitä se on odotellut tässä jokusen viikon. Tämä takki on kyllä jumittanut aika monessa vaiheessa... Mutta tänään menimme kuvaamaan...



Malli: Astrid-villatakki kirjasta Islantilaisia neuleita
Lanka: Hjertegarn Natur Uld. Pohjaväri vaalea beige (910), kuviovärit tummanruskea (930), oliivi (523), valkoinen (100), vaaleanruskea (920).
Puikot: 5 & 6
Langankulutus: 1122 g

17 kommenttia:

  1. Hieno takki! Tuo steekkaus on kyllä homma, jota en uskalla edes ajatellakaan. hieno lopputulos kaikesta takkuamisesta ja "venymisestä" huolimatta. Joskohan itselläkin joitakin "unohtuneita" töitä hyppäisi uudelleen puikoille ja valmistuu. Osa omista menee kyllä purkuunkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tuo on totta, että kun joitakin töitä riittävän kauan makuuttaa, niin osa niistä menee purkuun, parempi niin, kuin tehdä väkisin valmiiksi.

      Poista
  2. Jo polvari villasukkia neuloessa on tikuttettava tahdolla sukat valmiiksi. Isot neulomukset ottaa aikaa. Lopputulos on vaivan arvoinen.

    VastaaPoista
  3. Unohtui mainita, mutta tein ilmeisesti takin koossa S (ainakin näin olen vihkoon raapustanut).

    VastaaPoista
  4. Miten paljon se ompelukoneen piiloutuminen voi estääkään työn edistymistä, mutta lopputulos on kyllä upea takki! Mutta on siinä monta työvaihetta enkä yhtään ihmettele, että hieman joutui miettimään välillä jatkaako vai ei. Onnea uudesta villatakista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on näpsäkkä heittää päälle, kun pistäytyy kauppaan, pihalle tms.

      Poista
  5. Oi että on kaunis. Tykkään noista väreistä ja mallista. Upeasti olet ottanut kuvia eri työvaiheista. (enkulinkäsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Taskupussien neulomisesta en näemmä ole ottanut kuvia tai ainakaan muistanut lisätä niitä.

      Poista
  6. Valtavat onnittelut! Monen vaiheen jälkeen voittoon ja mikä kaunis lopputulos. Hieno väriyhdistelmä. Vetoketju on varmasti parempi, kauniimpi ja rauhallisempi ratkaisu kuin nepparit tai nappilista. Steekkaus on kyllä pelottava toimenpide. Minulla on kokemuksia siitä vain Anelma-nukelle tekemäni islantilaispaidan kohdalla. Noin pitkään neuleeseen olisi hurjaa käydä saksien kanssa kiinni, mutta sinulta onnistui hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Steekkausta ei tarvitse pelätä, ommel pitää kyllä.

      Poista
  7. Miten hieno takki! Vetoketju on käytännöllinen, onneksi kaapissa vietetty miettimisaika sai koneen ja vetoketjun yhteistyöhön. Tosi siistit etukaitaleet ja steekkausreuna, ihan wau! T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se näemmä oli vain miettimisestä kiinni ;D
      Yllätyin itsekin, miten nätisti sain etukaitaleet ommeltua.
      Vetoketju vähän kupruilee, olisi pitänyt pistellä se käsin kiinni, vaan en viitsinyt...

      Poista
  8. Mahtava, kaunis ja upea!
    Aivan hillittömän ihana luomus!
    💖

    VastaaPoista
  9. Ihana! Upea! Uskomaton! Tuollaisen, jos joskus jaksaisi. Onneksi villaa en voi käyttää, niin ei tarvtse edes yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on ollut käytössä nyt päivittäin. Taskut ovat ihan huiput olla. Olisipa vielä huppu tässä, niin olisi perfect.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 1/14 Mökkitie