Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä puikoilla taas 10 + 10 silmukkaa eli työssä yhteensä 40 silmukkaa.
Kun jalkaterän pituus on n. 8.5 cm ja olet neulonut mallineuletta varren suusta laskien 13 kertaa + 14. kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää), aloita kärkikavennukset.
Neulo sileää ja neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs. Kun puikoilla on 6 silmukkaa, tee kavennukset joka krs. Kun puikoilla on 2 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Mallineule:Lapasten koko arviolta 6 kk. Varren pituus reilu 5 cm, kämmenosan pituus reilu 6 cm, koko pituus 11.5 cm. Kämmenosan leveys 6 cm.
Pikaohje lapasiin:
Luo 35 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 5 cm. Eli mallineule 5 kertaa + kuudennen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo sileää 20 krs. Silmukat neljällä puikolla 9 - 9 - 9 - 8.
Aloita kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen joka kerros, kunnes jäljellä 2 silmukkaa per puikko. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Malli: Oma, koska aikaisemmin neulomassani vauvan setissä ei ollut ohjetta lapasille ja sukat mallia perus, halusin kuitenkin pitsiset. 
Koko: Arvioisin, että n. 6 kk
Lanka: SandnesGarn Lanett 5042
Puikot: KnitPro symfonie 2 1/2
Langankulutus: Sukat 27 g, lapaset 16 g

11 kommenttia:

 1. Miten saat ton onnistumaan 40 silmukalla? Tekisin niin tollasset, mutta kun en saa niitä onnistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä laittaa tökkimään ettei onnistu? Kerrohan, niin koitan auttaa. Ei muuten haittaa, vaikka vartta olisi sukassa pidemmästikin, vaikka 10 cm, paremmin pysyy jalassa. Ja lapasiin kannattaa myös tikutella pidempi varsi, samasta syystä.

   Poista
 2. Kaikki sujuu neljä ekaa kierrosta, kunnes tulee viiminen mallikierros. Teen nurjan, langankierron, yks neulomatta ja kaks yhteen ja silmukka niiden yli ja taas langankierron ja nurjan ja alotan alusta niin sittenhän mun pitää toi kaks yhteen ottaa jo toiselta puikolta ja vetää siltä toiselta puikolta se silmukka yli ja sit loppupeleissä mulla ei enää ollu 40 silmukkaa :D oon kokeillu varmaan 8 kertaa jo eikä onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä hättäile, koitetaan selvittää. Yksi mallikerta on viisi silmukkaa (nurja, oikea, oikea, oikea, nurja) ja 1.-3. kerroksella neulot vaan nurjat nurin ja oikeat oikein. Tämähän olikin selvää. Sitten 4. kerroksella alkaa tapahtua. Tuolloin mallikerran reunimmaiset nurjat silmukat neulotaan edelleen normaalisti nurin, mutta keskimmäisten kolmen oikean silmukan kohdalla tehdään juttuja eli siinä kavennetaan kaksi silmukkaa pois, mutta niiden tilalle tehdään langankierrot, jotka neulotaan seuraavalla kerroksella oikein, jolloin silmukkamäärä pysyy loppupeleissä samana.
   Eli neulot yhden nurin normaalisti, otat langankierron, nostat seuraavan silmukan neulomatta, neulot kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja sitten vedät neulomattoman silmukan noiden kahden yhteenneulotun silmukan yli, otat langankierron ja lopuksi vielä neulot yhden nurin. Eli tuo kaavion kolmion kohdalla sinulla katoaa kaksi silmukkaa, mutta olet tehnyt nurjien silmukoiden viereen langankierrot ja niistä tulee uudet silmukat, kun neulot ne seuraavalla kerroksella oikein. Tuo kaavion kolmio merkki on vähän kuin normaali ylivetokavennus, mutta vedät sen neulomattoman silmukan kahden yhteenneulotun silmukan yli.
   Kokeileppa, onnistuuko ja kerro, miten kävi :)

   Poista
 3. Heippa taas! Pidin muutaman päivän hermoloman ja kudoin yksinkertasta kaulaliinaa vaan ja rohkenin taas kokeilla tätä niin voi vitsit ku se onnistu! :D et voi uskoa riemun määrää ku tajusin et kuin pönttö oon ollu ku tajusin että oon ihan koko ajan tehny sen langankierron väärin! :D voi terve ku ihan hävettää... oon siis amatöörineuloja ja teen ihan perusjuttuja vaan ja mun piti googlettaa toi langankierto ja siin videolla tehdään se ja neulotaan yks oikein, tietenki koska eihän koko aikaa voi tehdä langankiertoa neulomatta välissä. Ni mäkin aina tein perään yhen oikein vaikka mun piti vaan nostaa suoraan sen silmukka kutomatta. Noh, sama pää kesät talvet mut näillä mennään :D nyt en malta odottaa että pääsen huomenna jatkamaan teosta :) sukat ja tumput tulevat ystäväni tytölle lahjaksi :) kiitos sinulle avusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että lähti sujumaan! Tuo onkin ihan parasta, kun oppii uutta, vaikka tietysti se pistää kenkuttamaan, jos on joutunut sitä ennen säheltämään, tuttu tunne :) Neulomisen iloa sinne ja pienelle tytölle lämpöiset kädet ja jalat :)

   Poista
 4. Osaisitko neuvoa kuinka pienentäisin ohjetta, jotta sopii arviolta 3kk vauvalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teräosaa voi halutessaan lyhentää, vaikka aloittamalla kärkikavennuksen yhtä tai kahta mallikertaa aikaisemmin. Mutta tuo teräosa 8-10 cm lienee sopiva 3-6 kk ikäiselle. Ihan huvikseni vähän googletin, niin joillakin pitkillä vauvoilla on ollut jalan pituus jo 9 cm 1 1/2 kk ikäisenä :D Mutta vaihtelua on varmasti paljon, on pikkaraista ja isoa jalkaa. Ennemmin ehkä vähän reilumpi, niin menee yli koko pitkän talven ja allehan puetaan yleensä sukka.

   Poista
 5. Hei! Minkä kokoinen sukka tällä ohjeella tehdessä tulee? Onko se 22?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, taitaa tulla vähän pienempi sukka. Katsoin yhdestä kokotaulukosta ja joku koko 18/19 lähempänä, ainakin, jos tekee tuolla samalla langalla ja puikoilla kuin minä.

   Poista
 6. Hei! Olen aika aloittelija neuloja ja päätin ryhtyä kokeilemaan näitä. En kuitenkaan ihan ymmärrä tuota kohtaa missä sanotaan "Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää)."
  Olen nyt neulonut mallineuletta 8 kertaa, mutta varren pituus on vasta ehkä sentin pituinen. Pitääkö minun neuloa sitä niin pitkään että tulee 8cm? ja pitääko vasta ihan varren lopussa jättää tuo yhdeksännen reikäosa pois vai joka kahdeksannen kerran jälkeen?
  Toivottavasti osasin selittää kysymyksen selkeästi :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)