Lämpöiset ja pehmuiset lapaset

Ei ollut suunnitelmissa neuloa lapasia, mutta tuli pakottava tarve neuloa sellaiset sekä Miehelle, että Tytölle. Molempiin lapasiin liittyy tarina.

Tytön lapaset

Olipa kerran pikkuinen Pörri, joka ei halunnut pitää lapasia, hän halusi pitää kaupasta saatavia lasten käsineitä. Äiti oli tehnyt Pörrille useammatkin lapaset, mutta aina vain kaupan käsineet eksyivät käsiin. Kunnes eräänä päivänä Pörrin käsineet olivat kastuneet aivan märiksi, eikä niitä oltu muistettu laittaa kuivamaan. Neuvokas Äiti otti laatikosta omat, superihanat, lämpimät ja pehmuiset lapaset, ja sanoi Pörrille: Saat lainata näitä minun lapasiani tänään, laita lapseni nämä lapaset käsiisi, niin eivät pienet kätösesi palellu. Mutta haluan saada ne sitten takaisin itselleni, sillä pidän näistä lapasista kovin paljon. Pörri laittoi lapaset käsiinsä ja hyppeli ulos.

Mutta kävi niin, että Pörri ihastui pehmuisiin ja lämpöisiin lapasiin niin ikihyväksi, ettei Äiti saanut niitä takaisin ollenkaan, ei sittenkään, vaikka lapaset olivat hieman liian suuret tyttöselle. Äiti ei ollut oikeasti ollenkaan pahoillaan, vaan salaisesti myhäili itsekseen. Äidillä oli kasapäin lapasia pidettäväksi, myöskin samaisesta huippulangasta tehdyt lapaset aivan itselleen. 

Kului päiviä, ja eräänä päivänä Pörri tuli itkuisena kotiin, toisessa kädessä ei ollut lapasta laisinkaan, sormet olivat jäisen kylmät! Tyttö kertoi nikotellen, kuinka joku isompi lapsi oli heittänyt hänen lapasensa kotimatkalla järveen, eikä sitä saanut sieltä pois! Äiti lohdutti lastaan ja samalla selvisi, että toinen lapanen oli pudonnut, jolloin isompi lapsi oli heittänyt sen kanavaan. Tämä oli oletettavasti vahinko (?), mutta lapanen oli menetetty, yhtä kaikki. 

Äiti sanoi tytölleen: Älä huoli lapseni, minä neulon sinulle uudet, entistäkin paremmat, lapaset. Lapsen kasvoille nousi hymy, ja elämä hymyili jälleen.

Äiti meni lankavarastolleen ja kaiveli esiin kaikki Bo Peep Pure -langat, joita kotoa löytyi. Suurin osa oli aivan pieniä jämänöttösiä, joiden Äiti laski ehkä riittävän pieniin lapasiin. Mutta jollei näin kävisi, niin valkoista lankaa oli täysi keränen. Lapasista ei tulisi ehkä niin kauniit jämäväreissä, mutta takuuvarmasti lämpimät.

Malliksi löytyi ystävä, Hallandin lapaset, joka on muokattavissa sekä pienempiin, että isompiin käsiin. Mallikerta on 6:lla jaollinen. Äiti laittoi resoriin 44 silmukkaa ja neuloi 9,5 cm resoria (ei aivan ohjeen mukaan). Sitten Äiti neuloi kaaviota, kaventaen kuitenkin 1. krs:lla 2 s = 42 s. Kun Äiti oli neulonut n. 5,5 cm kaaviota, teki hän jämälangalla peukalolle paikan (9 s). Ja jatkoi lapasen loppuun, sovittaen välillä Tytön käteä vasten, mikä olisi sopiva lapasen mitta. Kärkeen Äiti teki leveän nauhakavennuksen. Peukun Äiti teki ohjeesta poiketen1+1 kirjoneuleella. 

 

Äiti päätteli lapaset ja antoi ne Tytölle. Pörri ilostui ikihyväkseen. Ja siitä hetkestä eteenpäin on Pörri pitänyt vain näitä pehmuisia lapasia. Sen pituinen se.

Miehen Lapaset

Olipa kerran Mies, joka ei halunnut koskaan pitää lapasia, joten niitä ei hänelle koskaan tehty. Eräänä päivänä oli pyryttänyt kovasti lunta, ja Mies, Vaimo ja Tyttö olivat pihalla lumitöissä. He ahersivat kovasti, Tyttö pienellä lapiollaan ja lumilinnaa tehden, Vaimo kolalla kolaten ja Mies lumilapiolla huiskien. Vaimo huomasi, kuinka hänen Miehensä käsiä paleli. Mies huomasi tämän itsekin, ja meni kotiin, ja vaihtoi käsiinsä toiset käsineet. Vaimon käsiä ei palellut, hänellä oli käsissään lämpöiset ja pehmuiset lapaset. Kun he saivat lumityöt valmiiksi, he menivät kaikki kotiin, kukin omiin touhuihinsa.

Vaimo päätti, että nyt pitää Miehellekin saada lämpöiset ja pehmuiset lapaset. Mutta koska Vaimolla ei ollut Bo Peep Pure -lankaa, piti hänen keksiä lapasiin jokin muu lanka. Vaimo kipaisi hakemassa kaksi kerää Novita Wonder Wool -lankaa, ja alkoi tehdä lapasia Hallandin lapaset -ohjetta soveltaen. 

Vaimo neuloi ensin resorin 52 silmukalla, 9 cm. Sitten hän aloitti mallineuleen lisäten 1. krs:lla 2 s = 54 s. Vaimo neuloi mallineuletta, kunnes oli neulonut sitä reilun 7 cm. Sitten hän teki peukalolle paikan, jämälangalla, 12 s. Vaimo neuloi vielä 10 cm ja aloitti sitten kärkikavennukset, tehden leveän nauhakavennuksen. Peukalon Vaimo neuloi 1+1 kirjoneuleella. 

Kun lapaset olivat valmistuneet, päätteli Vaimo ne huolella. Sitten hän meni ruokapöydän luokse, missä Mies istui puhelintaan plaraten. Vaimo laittoi lapaset Miehen käsiin, ne sopivat juuri hyvin. Mies oli hieman ihmeissään, mutta Vaimo käski Miestään edes kokeilemaan niitä, sillä hän ei tulisi pettymään. Mies lupasi yrittää. Eräänä päivänä Vaimo huomasi, kuinka Miehen lenkkitakin taskussa pilkotteli lapaspari. Mies oli kuin olikin ottanut lapaset käyttöön. Millaiset lapaset ovat, Vaimo kysäisi uteliaana? Lämpöiset, vastasi Mies. Sen pituinen se.

 

Lapsen lapaset: Hallandin lapaset -ohjetta soveltaen
Lanka: WYS Bo Peep Pure, Blackcurrant (319), Sand (208), Voikukka (446), Luonnonvalkoinen (010)
Puikot: 3,5
Langankulutus: 61 gMiehen lapasetHallandin lapaset -ohjetta soveltaen
Lanka: Novita Wonder Wool (043 Kivi, 044 Grafiitti)
Puikot: 3,5
Langankulutus: 94 g

8 kommenttia:

 1. Ihanat tarinat!
  Mutta tietenkin lapasetkin ovat kauniita 🥰.

  VastaaPoista
 2. Ihania lapastarinoita ja lapasia T Saukkis

  VastaaPoista
 3. Lapaset, vantut tai rasat, lapsilla on monta kutsumanimeä.
  Siinä onkin aina huolehtimista, että perheenjäsenillä on jokaisella lapset ja villasukat. Muutamat lapaset olen neulonut, sukat taitaa olla se
  "päätuote" mutta neulotaan mitä neulotaan, kunhan neulotaan.

  VastaaPoista
 4. Olipa kaunis satu ja niin kuin kunnon saduissa pitääkin, siinä oli onnellinen loppu. Eläköön lapaset!

  VastaaPoista
 5. Iki-ihana tarina ja aivan superiupeat lapaset sekä tyttärelle, että miehelle. Tämmöiset kirjokintaat ovat aivan ihanan lämpimät.

  VastaaPoista
 6. Ihana postaus <3 Kauniita ja lämpimän näköisiä lapasia!

  VastaaPoista
 7. Lämmin kiitos kaikille kommenteista, lämmittävät mieltä, kuten lapaset <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Arkea, juhlaa ja sukkia