Tikutukset 2-vuotiaalle

Syksy etenee ja lämpötilat heittelevät laidasta laitaan. Toisinaan on melkein kesäiset kelit ja välillä pitää kaivaa pipoa päähän ja lapasta käsiin. Kelien ristiaallokossa tuli pikainen ja pakottava tarve neuloa Pörrille sellaiset lapaset, jotka pysyvät kädessä eli lapaset intialaisella peukulla. Nimesin nämä itselleni Tikutuksiksi, koska kirjoneuletta tehdessäni tämä 1+1-kirjoneule, jossa värit vaihtavat paikkaa, on tikutusta. Eli kun luen jotain kaaviota, niin miellän sen vaikka näin: 3, 2, 3, viisi tikutusta, 2, 2. Ja sitten neulon ne. Ymmärtääköhän kukaan, mitä tarkoitan? :D
Otin Pörrin kädestä mitat ennen neulomista ja koitin tehdä sellaiset lapaset, jotka oikeasti pysyvät kädessä, eivätkä tipahtele pois. Lapasten ja käsien mitta on aikalailla sama. En ole ihan hetkeen tehnyt lapasia ja varsinkaan intialaisella peukulla, joten kaivoin esiin omatekemäni ohjeet ja niiden avulla neuloin menemään. 
Kuvaaminen huonossa valossa on muutenkin vaikeaa, mutta kun siihen lisätään vielä lapsen alati liikkeessä olevat kädet, niin se on mission impossible. Tässä kuitenkin tiivistettynä, miten nämä lapaset Nalle-langoista syntyivät:
1. Luo 36 silmukkaa puikoille 2 1/2 ja neulo 1 krs oikein yhdelle puikolle. Käännä työ.
2. Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo 20 krs 2o2n joustinta (5 cm).
3. Neulo 1 krs oikein ja jaa samalla silmukat puikoille peukalokiilaa varten: Vasen lapanen 4, 14 (peukun juuri), 9, 9 ja oikea lapanen 9, 9, 14 (peukun juuri), 4.
4. Jatka 1+1 kirjoneuleena (neulo lapaset peilikuviksi toisilleen eli aloita vasen lapanen harmaalla ja oikea lapanen punaisella). Tee samalla intialaisen peukkukiilan lisäykset, ks. tekemäni ohje.
Peukkukiila on valmis, kun puikolla, jossa aiemmin oli 4 s, on 18 silmukkaa (eli olet neulonut 14 krs). Jaa 18 silmukkaa kahdelle puikolle 9 + 9 ja laita peukun juurisilmukat (14 s) langalle odottelemaan peukun tekoa. Resorista peukun aukkoon on matkaa n. 4,5 cm.
5. Jatka lapasen tekoa, kullakin puikolla on 9 s. Minä neuloin, kunnes olin tehnyt yhteensä 27 krs kirjoneuletta resorista laskien. (Kärkikavennusosuus on n. 2 cm)
6. Kärkikaventele joka krs: tee 1. ja 3. puikon alussa kahden noston kavennus (tai ylivetokavennus) ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 oikein yhteen. Vedä lanka loppujen 8 s läpi. Peukusta kärkeen on n. 6 cm.
7. Peukku: poimi langalla odottavien silmukoiden välistä 4 s ja laita myös langan silmukat (14) puikoille: 6, 6, 6. Neulo 9 krs. Neulo sitten joka puikon lopussa 2 oikein yhteen, kunnes jäljellä on 6 s, vedä ne langan läpi. Peukun pituus on n. 3,5 cm
Päättele langanpäät. Lapaset leveys on 6 cm ja istuu ainakin oman tytön käteen hyvin (1 v 10 kk). Kasvunvaraa ei paljon ole, mutta eiköhän noilla yksi talvi pärjätä, tuskinpa kädet niin vauhdilla kasvaa. Olen laittanut ylle vähän mittoja, ne on mitattu valmiista, päätellystä, lapasesta. 
Sitten: Tervetuloa Marjan lankalaboratorioon! Nallen harmaasävyinen lanka oli ihan yyberkarheaa ja oikeasti kipeää teki neuloa sitä. Kysytte varmaan, että no, miksipä sitten neuloit ja lapselle vielä? Hyi, häpeä! Kyllä vain, mutta neuloin siksi, koska minulla oli takataskussa kikkakolmonen, joka tasoittaa äkäisemmänkin langan ja koska tummanharmaa lanka niin kauniisti sopii punasävyiseen Taikaan. Mutta olihan minulle järkytys, mitä lankalaboratoriossani tapahtui. Onneksi kuvasin lapaset ennen toimenpidettä eli yllä lapaset pääteltyinä ja karheina.
Ja kasvain, laitoin lapaset hetkeksi kylmään veteen pehmenemään ja kun otin ne pois, niin ne olivat muuttunut aivan pörröisen karvaisiksi, yllä lähikuvaa karvoista.
Olin aivan hämmästynyt. Lapasten kuivettua höyrytin ne vielä ja homma ehkä vähän tasoittui, vaikkei tietenkään mihinkään kadonnut. 
Toisaalta tässä tapauksessa aivan sama, tärkeintä on, että lapaset pehmenivät, että niitä voi pitää, kohtahan ne ovat vaikka minkänäköiset, kun Pörri ne kädessä viistää pitkin metsiä ja maita. 
Malli: Oma, Tikutukset intialaisella peukalokiilalla n. 2-vuotiaalle
Lanka: Novita Nalle 044 & Nalle Taika 857
Puikot: KnitPro Zing 2 1/2
Langankulutus: 27 g

2 kommenttia:

  1. Hienot ja värit sointuu nätisti. Jotenkin tulee mieleen syksyn kirpeä puolukkametsä. Minä neuloin kaksosille viime vuonna tuosta nalle garden langasta lapaset ja olipa yllätys kun vanuttuivat ja huopaantuivat jo muutaman käyttökerran jälkeen ihan pilalle. Harmittaa vieläkin. No taas on syksy ja täytynee ottaa uus lapasneule yritys kaksosille toivottavasti tälläkertaa paremmalla langalla. :) t. Tupsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahtoo ne lapaset lasten lumileikeissä (ja aikuistenkin) muuttaa nopeasti ulkomuotoaan. Vaikka minulla on yhdet Veikasta neulotut vanhat kirjoneulelapaset, jotka on edelleen suht'hyvät, vaikka paljon pidetyt. No, ainakin käteen kivantuntuiset. Mutta vinkkaappa, jos/kun löydät hyvän langan, niin siitä sitten sarjatuotanto pystyyn :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)