Joulutähti

Ullan sivuilla on menossa Ullan sukkajoulukalenteri 2019: Joulukuun jokainen päivä avautuu uusi sukkaohje. Kalenterin luukuista ovat ilmestyneet jo ihastuttavat Heili, Juuret, Pulun kulku, Varpunen, Vanteet, Lumipyryn jälkeen ja Spektri. Tänään oli vuorossa oma ohjeeni, Joulutähti. 
Ullasta otettiin minuun helmikuussa yhteyttä ja tiedusteltiin, kiinnostaisiko minua suunnitella heidän joulukalenteriinsa sukat. Lupauduin mukaan ja ajattelin tämän olevan varsin helppo ja nopea rasti, koska päätin heti, että laitan sukkiini jonkun jouluisen kukan. Mutta, niitähän on niin paljon! Vähän piti juupaseipästellä, ennenkuin valitsin joulutähden, joka ei ole oma joululempikukkani, mutta joulukukista jouluisin, se vain kuuluu niin jouluun.
Sitten tutkailin joulutähtiä, miltä ne oikeastaan näyttävät ja ynnäsin siihen päässäni olevia ideanpoikasia, piirtelin exceliin, valkkailin sopivia värejä, neuloin ja lopuksi kirjoitin ohjeen. Tämä kaikki ottaa aina aika paljon aikaa, eikä kaikki mene yleensä kerralla putkeen, voi joutua purkuhommiinkin, mutta näiden sukkien kohdalla ei niin onneksi käynyt. Kuitenkin, venyttelin suunnittelua kevääseen ja neuloin sukat kesällä. Mutta sitten tuli se yksi muuttuja, nimittäin muutto, joten ohjeen kirjoittelu oli työn ja tuskan takana.  Viimein uhrasin siihen yhden viikonlopun ja sain sen valmiiksi. Ohje kannattaisi todellakin kirjoitella heti sukkien neulomisen jälkeen, koska mitä pidempään sitä vetkuttelee, sitä takkuisemmaksi se menee.
Sukissa on siis kolme erilaista joulutähteä, tein kuvioista symmetriset, jotta ne olisi helpompi neuloa ja ohje muokata kahteen eri pohjekokoon. Nilkkaan laitoin joustinta, että varren pituutta olisi helppo säätää sopivaksi ja sukka sopisi hyvin monenlaiseen nilkkaan. Värien kanssa voi kukin leikitellä aivan niin paljon kuin haluaa. Vaikka kuviot omassa mielessäni ovat joulutähtiä, voi ne ajatella muutenkin. Joten periaatteessa näihin sukkiin voi kukin upottaa omat lempivärinsä, jos vain malli muuten miellyttää silmää ja kutsuu neulomaan.
Ulla viettää tänä vuonna 15-vuotissynttäreitään, joten sukkajoulukalenterilla haluttiin juhlistaa sitä ja antaa jäsenille vuoden lopuksi muhkea nippu ohjeita. Minulta oli aina ennen jäänyt huomaamatta, että Ullaan voisi liittyä jäseneksi, se ei ollut koskaan tarttunut silmiini, vaikka tietysti olen Ullan ohjeita katsellut ja jotain neulonutkin, ainakin Neidonkyynel-lapaset.  Mutta varsinkin, kun joskus on tullut tenkkapoo, että miten joku asia kuuluu neuloa, niin googlettamalla olen päätynyt juuri Ullan sivuille ja siellä on ollut aina erittäin hyvät vaiheittaiset ohjeet, miten homma menee. Siispä liityin minäkin nyt myös Ullan jäseneksi, vuosimaksu oli vain 10 €. Tässä liittymisohjeet, mikäli liittyminen kiinnostaa. Joka tapauksessa Ullassa on paljon ohjeita, jotka ovat kaikille neulottavissa jo nytkin.
Malli: Joulutähti, oma ohje ja tällä hetkellä saatavilla vain Ullan Sukkajoulukalenterissa 2019
Lanka: Gjestal Maija
Langankulutus: vaaleat sukat 168 g ja siniset 196 g. (Vaaleat sukat ovat pohkeen kohdalta kapeammat kuin siniset ja varsi on neulottu hieman lyhyemmäksi).
Puikot: 3
Nopeasti on tämä vuosi mennyt, kohta olemme jo joulussa! Minulla ei ole tällä hetkellä yhtään joulufiilistä, on vaikea uskoa, että olemme jo tässä kohdin vuotta menossa. Joulutähteen palatakseni: Silloin, kun sellaisen kukan olen kotiini ostanut, olen aina ostanut valkoisen tai roosan, en koskaan punaista. Kuitenkin kaupoissa on enimmäkseen juuri punaisia. Satuin kerran telkun ääreen, kun siellä kerrottiin, miten joulutähtiä kasvatetaan. Siinä oli tärkeintä oikean lämpötilan, kosteuden ja varsinkin valon määrän säännöstely, muutoin kukka ei alkanut kukkimaan. Minusta on aina mielenkiintoista lukea kukkien tarinoita, mistä ne ovat kotoisin, mikä on niiden nimien merkitys ja tietysti myös kasvatus- ja hoito-ohjeita. Sieltä tulee aina yllätyksiä, esim. luonnonvarainen joulutähti saattaa kasvaa useiden metrien korkuisiksi ja joulutähden kasvattaminen pistokkaasta onnistuu kotioloissakin, jos on taitoa ja kärsivällisyyttä. Joulutähteä kutsutaan myös tähtilatvaksi, se on mielestäni jopa kauniimpi nimi kukalle. Kukan latinankielinen nimi on pulcherrima, vapaasti käännettynä erittäin kaunis tai kaunein. Kukka on kotoisin Meksikosta ja atsteekkien mukaan joulutähti on saanut värinsä jumalattarelta, jonka sydän särkyi ja vuosi verta joulutähden päälle värjäten sen lehdet. Tämän artikkelin takana lisää joulutähdestä ja sen hoidosta:  KLIK


14 kommenttia:

  1. Voi miten kauniit sukat olet suunnitellut! :) Ihanat. <3 Levollista toista adventtia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kauniista ohjeesta! Liityin Ullaan kalenterin innoittamana, mutta vielä en ole päässyt sisään. Enpä olisi ehtinyt vielä kalenterisukkiakaan neuloa. Joulutähti on oikein hyvä sukka-aihe ja tuo nilkan kuvio tekee mallista istuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Minullakin meni liittymisessä tovi, taisin laitella jossain vaiheessa kyselyäkin, koska tuntui kestävän niin pitkään. Jospa pian saisit tunnukset toimimaan :)

      Poista
  3. Ihanan kauniit sukat olet suunnitellut. Kiva kun suosittelit Ullaa; olen itsekin jäsen, mutta minusta ongelma on vähän ollut ohjeiden ryhmittelyssä. Pitää kelata kaikki läpi, kun etsii jotain. Hyviä ohjeita siellä kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo on totta, että Ullassa malleja hakiessa joutuu klikkailemaan aika monta kertaa. Auttaisi paljon, jos olisi pienikin kuva siinä nimen vieressä :)

      Poista
  4. Todella kauniit sukat!

    Sinivalkoiset sukat näyttävät myös lumihiutaleilta ja jääkiteiltä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Niinpä onkin, se on miten näitä katselee. Itse mietiskelin tänään, että minkälaiset tulisi, jos laittaisi tummanpunaisen pohjan ja siihen valkoiset kukat ja pinkit välikuviot tai toisinpäin. Tai jos laittaisi tummanvihreän pohjan ja kukat ja välikuvion eri vihreällä tai jollain muulla värillä.

      Poista
    2. Jokaisesta kombinaatiosta tulisi varmasti jotain uutta :-)
      Oletko kokeillut Excelissä värikoodeilla?

      Poista
    3. En ole käyttänyt Exceliä siihen, vaikka sieltähän lopputulos olisi heti katsottavissa juuri niin kuin on. Minä vain levittelen keriä ympäriinsä :) Yleensä piirtelen Exceliin väreillä, jotka printattuina erottuvat hyvin toisistaan, jolloin on helppo neuloa.

      Poista
  5. Herranen aika miten ihanat sukat! Ihailen kutojia mielettömästi kun itse en saa aikaiseksi edes vanttuita, tai no joskus olen jotakin kutonutkin, mutta en varmasti saisi näin ihania aikaiseksi. Tummanvihreä pohja voisi toimia hyvin kuten tuossa ylläolevassa kommentissa pähkäilet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minä taas ihailen kaikkia laulajia, jotka osaavat liikuttaa kuulijoitaan, itse osaan vain liikauttaa pienimmäisen tuutulaululla höyhensaarille. Ylipäätään ihailen kaikkia ihmisiä, jotka toteuttavat omaa sydäntään, tavalla tai toisella :) Jotenkin tekisi nyt mieli vihreitä ja punaisia sukkia, jouluako se meinaa..?

      Poista
  6. Miten kauniita käsitöitä. Nuo siniset sukat olisivat juuri ominta värimaailmaa, mutta ei minun neulomiskokemuksella.
    Sain merinovillalankaa, 75% merinovillaa, 25% akryyliä mitähän siitä voisi neuloa, ei ole mitään kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Tulisiko langastasi vaikka pipo tai lapaset? Tai kaulaliina?

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 1/14 Mökkitie