Hommasin syksyllä antikvariaatista vanhan neulekirjan, ja ajattelin nyt pistellä kuvat kaikista sen sisältämistä neuleista tänne. Me, jotka tykkäämme katsella tähän aikakauteen sijoittuvia sarjoja, tunnemme läikähdyksen rinnassa, kun näitä kuvia katselemme. Ja saattaa lukijoissa olla heitäkin, joille neuleet ovat aivan omakohtaisesti tuttuja.
Kirjan nimi on Neulepukimia koko vuodeksi, ja se sisältää valtavan määrän ohjeita, vaikka kyseessä on ohut kirja, vain 77 sivua. Ohjeiden pituus on kuvan kanssa yleensä yksi sivu.
Kirjan painovuosi on 1950
Kirjassa on myös omistuskirjoitus, mutta en saa selvää etunimestä, sukunimi lienee Ryti. Mikä teidän mielestänne on ollut omistajan etunimi? Onko Elle? Välistä löytyi myös pieni ruutupaperi, johon on tehty muistiinpanoja. Joillakin sivuilla oli lyijykynämerkintöjä, eli ohjeet ovat selkeästi olleet käytössä. Teettekö te muuten merkintöjä neulekirjoihinne? Minä kyllä teen, ja joskus harvemmin erilliselle paperille.
Hyviä neuvoja -sivu oli hauskaa luettavaa. Malleista on siis yksi koko saatavilla, muuten saa jokainen neuloja soveltaa aivan itse. Ja ennen osattiin tämä, soveltaminen. Ja niin minuakin on neuvottu neulomaan, Äidin toimesta. Se on kantanut aina tähän saakka. Kiitos Äidin <3
Nostetaanko muutama malli tähän keulille? Mitäpä, jos minä, sekä mieheni Elmeri, lähtisimme tällaisissa tamineissa kaupungille kävelemään, ehkä kävisimme myös juomassa nisukaffeet? Minä voisin laittaa ylleni tällaisen turkoosin jakkupuvun. Toki minulla olisi myös vaihtoehtoinen musta hame neulottuna tähän, kumpikin sopii, tarpeen mukaan.
Miehelleni olisin tehnyt tyylikkään herrasmiehen liivin. (Pitää ehdottomasti kysäistä Elmeriltä, haluaisiko hän tällaisen liivin, tässä kelpaisi palaveerata toimistolla.)
Lapset olisin tietysti pukenut siististi, tässä vaiheessa he olisivat toki vielä aivan pieniä. Ja leikkisivät nätisti ja sopuisasti leluillaan, putipuhtoisina, hiukset kauniisti kammattuina. (Ei siis housun persustat ratkenneina ja vaatteet lotomärkinä, kun ovat kiipeilleet puissa ja uineet ties missä ojissa, sekä pyörineet pitkin maata.)
Tyttärellä tietysti suuri rusetti päässä ja kaunis mekko päällä. (Tämän pystyn kuvittelemaan, voisi olla oikeastikin näin. Paitsi, että mekon väri on väärä, punainen se ei saisi missään nimessä olla. Ja ehkä nuo kaulukset olisivat hänelle liikaa. Ja kengät väärän väriset. Ai, että, nämä nykyajan lapset on niin vaikeita.)
Tietysti kävisin myös hiihtämässä ja luistelemassa, jolloin pukisin päälleni urheilupuseron. Minulla olisi kaapissani ainakin keltainen ja valkoinen, niistä sopii valita.
Kun Elmeri alkaa pelata tennistä, pukee hän päälleen tämän aistikkaan pujoliivin. Ja minä seuraan ihaillen kentän reunalla, kun Mieheni lyö rystylyöntejään, juoksuttaen vastustajan aivan läkähdyksiin.
Minulla on kaapissa myös koko joukko naisellisia lyhythihaisia puseroita ja takkeja. Ne tuovat vartaloni muodot kauniisti esiin.
Olen ollut tekeväinen, joten minulla on myös asukokonaisuuksia.
On pitkähihaisia kauniita naisellisia puseroita ja villatakkeja, mitään ei minulta puutu. On asuja arkeen, ja vähän juhlavampaankin tapahtumaan.
Olen tehnyt myös lämmikettä käsiin ja jalkoihin.
Vielä tein lapsilleni lisää vaatteita ja naapurien kullannupuille myös. Kas, minullahan on aikaa, sillä olen kotifrouva.
Miehelleni en ole tehnyt niin kovin montaa vaatetta, mutta nämä vaatekappaleet kuuluu Miehen kaapissa olla: pujoliivi ja viihtyisä herrojen takki.
Toinenkin herrojen takki. Ja tietysti valkoinen purjehduspaita.
Ja toki urheilusukat.
Vielä viihtyisä herrasmiehen villapaita.
Kun olen neulonut kirjan kaikki neuleet, on aika tilata joku näistä, ettei aikani käy pitkäksi.
Oikeasti voisin neuloa tästä kirjasta vaikka sun mitä. Ja, ehkä neulonkin.
Mielenkiinnolla odotan, mikä noista ensimmäisenä pääsee puikoille. Olen muuten ymmärtänyt, että on olemassa joku vintage-neuleihin innostuneiden ryhmä, varmaan facebookissa tms.
VastaaPoistaKuvista tulee ilman muuta mieleen vanhat Suomi filmit, Ansaikoset ja kumppanit. Juuri tuollaisia vaatteita niissä on. Ovatkohan kutisseet kovasti? Tuskin ovat olleet merinoa.
Kansilehden etunimi voisi olla Elli. Ryti näkyy kyllä selvästi; lieneekö sukua...?
Valkoinen urheilupaita tällä hetkellä kiinnostavin, villatakit myös, vaikka juuri nyt ei ole mikään noista tulollaan puikoille. FB:ssa on kaikenlaisia ryhmiä, joten varmasti useampiakin Vintage-ryhmiä löytynee. Nyt, kun mainitsit tuon kutiamisen, niin alkoi heti kutittaa. Tuli mieleen joku lapsuuden neulottu punainen mekko. Noissa ohjeissa ei mainita ollenkaan, että minkälaista lankaa, edes karsta- tai kampalanka. Lanka ilmoitettu tyyliin: 350 g villalankaa. 2- ja 3- numeroiset puikot. Voisi olla Elli, E-kirjainhan on vanhalla kaunolla melkoinen kiehkura.
PoistaMallit näyttävät hauskoilta etusivun mukaan, mutta ehkä vähän eri tavalla kuin aiottu. Varsinkin nuo mieten liivit.
VastaaPoistaTotta, miesten liivejä ei näy ei-koskaan kenelläkään. Tai ainakin hyvin hyvin harvoin.
PoistaKatselin jokin aika sitten vanhaa keittokirjaa 30- luvulta, ruoat olivat erikoisia, edullisia ja kaikki tehtiin itse. Sama perheenemäntä ilmeisesti neuloi kaikenlaisia asusteita. Luin, että Novita on perustettu 1928, lieneekö langat Novita lankoja kuvien neuleissa.
VastaaPoistaNeulomisen iloa ja hyvää alkanutta vuotta.
Totta, nykypäivän ruuat ja vanhanajan ruuat ovat olleet tyystin erilaisia. Mutta vatsat on toivon mukaan saatu täyteen, tenavat kasvatettua.
PoistaKirjasen ohjeissa puhutaan vain villalangasta. Ja kerrotaan puikkokoko, sekä kuinka monta silmukkaa mallineuletta on 10 cm.
Hyvää kuluvaa vuotta myös sinulle <3
Syntymäni seudulla ollut kirja ja neulemuoti. Tosi nostalgisia. Nostan hattua sen ajan perheenäideille, maatalojen, pientilojen emännille. Kodissani ei ollut sähköä ja kaikki tehtiin itse. Äiti hoiti karjan, muksut, pyykit, ompeli, neuloi, keräsi marjat,kasvatti syötävää, hillosi, siivosi.Ei ihme , että oli laiha. Olen monta kertaa miettinyt , miten työteliästä elämää viettivät ja esim. miten pikkulapsen hoito oli erilaista ilman sähköä, vesijohtoa, viemäriä. No, kuvasi näköjään veivät minut 50-luvulle.
VastaaPoistaKiitos kuin kirjoitit tämän tänne. Me vietämme helppoa elämää verrattuna entiseen, ja osaammeko siltikään arvostaa sitä tarpeeksi. Minä myös arvostan edellisten sukupolvien tekemää työtä, kaikista uhrauksista puhumattakaan.
PoistaEi varmasti ollut ylipaino-ongelmia työtä tekevillä. Herrasnaiset ja -miehet toki erikseen, heillä palvelijoita.
Ei ole viiskytluvulla neulottu keskipyöreille mummoille. Kovin ovat sutjakoita ja kapeavyötäröisiä malleja.
VastaaPoistaNiinpä, ehkä ravinto oli silloin erilaista, ja liikuttiin luonnollisesti enemmän.
PoistaHerrasmiehen liivi on kyllä vaikuttava. En lähtisi kuitenkaan tekemään sitä kellekään yllätyslahjaksi 🙄
VastaaPoistaHerrasmiehen liivi olisi pysäyttävä näky hieman vatsakkaan herrasmiehen päällä.
PoistaMinusta kirjan omistaja näyttäisi olleen Helli. Vintage-neuleet ovat hauskoja katsella, minulla on joku 60-luvun neulelehti, mutta sen mukaan neulominen on jäänyt yhtälailla suunnittelun asteelle kuin monen uudemmankin lehden ohjeiden. T Saukkis
VastaaPoistaNiin, voisiko olla myös Helli..? Hmmm... tulee mieleen "vanhat käsialat"-luento opiskeluajoilta, kun oikeasti koitimme tulkita/veikata hyvin vanhoja koukeroita. Omalla tyttärellä on vähän sama tilanne, kun ei ymmärrä minun kaunoa ollenkaan. Ja minulla sitten vaikeus tämän 50-luvun kirjoituksen kanssa... mutta vielä minä tuon selätän...
PoistaNeuleohjeita on todella niin paljon, että vain jäävuoren huippu pääsee puikoille asti.
Aivan mielettömän ihania neuleita ja asusteita, kyllä kolahti! Minulla tuli niin äiti mieleen, koska meillähän oli näitä ohjeita ja kaavoja ties minkälaisia, kun olin lapsi, koska äiti neuloi ja ompeli vielä, kun pystyi. Ja oli muotitietoinen; noita hiihtopuseroita ja asusteita oli jos minkälaisia. Ja voit arvata, että minut ja isosiskoni on sitten puettu äitin tekemiin mekkoihin unohtamatta noita isoja rusetteja päässä:):)
VastaaPoistaMinä tekisin ensimmäiseksi tuon asukokonaisuuden, johon kuuluu polvien alle ulottuva hame ja siihen sopiva neule. Aivan ihana!
Kyllä näissä vanhoissa malleissa on sitä jotain, yksinkertaista, ajattomuutta, istuvuutta, se iskee.
PoistaPystyn kuvittelemaan lapsuuden tilanteesi, meidät myös puettiin äidin tekemiin vaatteisiin. Se oli siihen aikaan keino säästää, nythän ompelu on enemmänkin luxus-harrastus, kun kankaiden hinnat ovat jotain aivan muuta. Kuten myös lankojen.