Ohje: Joulutähti

Täällä enempi etelässä on hellettä, mutta minä se vain jatkan näillä joulunimisillä jutuilla: Minua pyydettiin suunnittelemaan vuoden 2019 Ullan joulukalenteriin sukat, lähdin innolla mukaan ja päätin suunnitella joulukukkasukat. Ohje oli aluksi saatavilla vain Ullan jäsenille, mutta nyt tekijöille on annettu lupa julkaista oma ohjeensa haluamallaan alustalla. Joten olkaa hyvä, saa vapaasti neuloa itselleen tai lahjaksi, jos malli vain kutkuttaa. Huomioithan, että ohjeen kaupallinen käyttö ei ole sallittua, eikä ohjeen tai ohjeen osien jakaminen tai julkaisu. Jos haluat jakaa ohjeen, niin jaathan tämän postauksen linkin, kiitos.

Ajatuksissani oli ensin oma rakkain joulukukkani. Pyörittelin sitä mielessäni hyvän tovin. Päätin laittaa sen kuitenkin odottamaan toteutustaan ja Ullan joulukalenteriin valitsin joulutähden, joka on mielestäni joulukukista jouluisin. Seuraavaksi tutkiskelin, miltä joulutähden kukinnot näyttävät ja aloin piirtää kukkia Exceliin. Halusin tehdä kuvioista symmetriset, jolloin sukat olisi helpompi neuloa ja ohje olisi paremmin muokattavissa ainakin kahden kokoiseen pohkeeseen. Yllätys oli melkoinen, kun Exceliin alkoi piirtyä varsin norjalaisia kuvioita! Suunnittelin sukkiin myös joustavan nilkkaosuuden, koska halusin, että jokainen neuloja voisi säätää varren pituuden helposti sopivaksi ja sukka istuisi monenlaiseen nilkkaan. 


Lanka ja langan menekki

Lanka Gjestal Maija (85 % villaa, 15 % polyamidia; 50 g / 130 m) tai vastaava sukkalanka. 

Huomioi varren/terän mahdolliset pituuden muutokset langankulutuksessa.

Koko: Kuvio (Värinro) - langanmenekki:

S: Pohja (253) - 122 g, kukat (248, 219, 209) - 10 g/väri, välikuvio (262) - 16 g. Yht. 168 g. 

M: Pohja (225) - 140 g, kukat (200) - 38 g, välikuvio (290) - 18 g. Yht. 196 g. 


Neuletiheys

26 s ja 28 krs kirjoneuletta = 10 cm 


Puikot 

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan


Koko

Varren pituus: S: 36 cm, M: 38,5 cm

Varren pituutta voi säätää lyhentämällä/pidentämällä nilkan joustinta.

Jalkaterä: n. 24,5 cm - EUR 38/39 

Pohje S:  26 cm -> venyy 34 cm:iin

Pohje M:  32 cm -> venyy 40 cm:iin 

Oma pohkeeni on 33 cm ja S-koon sukka pysyy napakasti jalassa, mutta M-koon sukka valahtaa heti alas.


Ohje

Sukka lyhyesti:

- Sukan varrelle on kaksi kokoa: S - M. 

- Kerroksen vaihtumiskohta on varressa keskellä takana. 

- Resori on  helppoa 2-silmukan palmikonkierto-joustinta. 

- Resorin jälkeen neulotaan kirjoneulekaavio, molemmille koolle on omat kaaviot. 

- Kaavion jälkeen neulotaan palmikonkiertojoustinta, molemmille koolle on oma ohje.

- Sukkaan tehdään jämälangalla paikka jälkikäteen neulottavalle kantapäälle.

- Jalkaterän kaavio on molemmille koolle yhteinen, kerroksen vaihtumiskohta on keskellä alla. 

- Kärkeen tehdään sädekavennukset.

- Lopuksi neulotaan kantapää, jonka kavennukset tehdään leveällä nauhakavennuksella. Huomioi, että jälkikäteen neulottava kantapää lisää jalkapohjan lopullista mittaa n. 6 cm:llä, joten jos tuntuu siltä, että jalkaterästä on tulossa liian pitkä, tee sädekavennukset tiheämmin tai jätä kaavion viimeinen kuvio pois. Tai jos jalkaterästä on tulossa liian lyhyt, neulo sädekavennusten väliin useampia välikerroksia tai neulo kaavion jälkeen muutama kerros pohjavärillä ennen kärkikavennusta. 


Resori

Luo pohjavärillä 66 - 84 s. Neulo kaikki s oikein yhdelle sukkapuikolle (=aina oikein reunus). Käännä työ. 

Sukka neulotaan jatkossa pyörönä, silmukat jaetaan neljälle sukkapuikolle:

S: 13-18-18-17 s/puikko

M: 19-24-18-23 s/puikko

Huom. Silmukat voi jakaa neljälle puikolle, miten itselle sopivalta tuntuu. Neulo resori:

Aloitus-krs: *1 n, 4 o, 1 n*. Toista *-* koko kerroksen ajan, yhteensä 11 - 14 kertaa. 

1. krs: *1 n, palmikonkierto vasemmalle, palmikonkierto oikealle, 1 n*. Toista *-* koko kerroksen ajan, yhteensä 11 - 14 kertaa. 

2. ja 3. krs. *1 n, 4 o, 1 n*. Toista *-* koko kerroksen ajan, yhteensä 11 - 14 kertaa. 

- Toista krs:t 1.-3. yhteensä 5 kertaa. Neulo vielä krs 1. Resorissa on yhteensä 6 palmikonkiertoa ja resori on n. 5 cm pitkä.


Palmikonkierto vasemmalle: Vie oikea puikko työn taakse ja neulo vasemmalla puikolla oleva 2. silmukka takalenkistään oikein. Älä päästä neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta. Neulo nyt vasemmalla puikolla oleva 1. silmukka normaalisti oikein. Päästä molemmat neulotut silmukat vasemmalta puikolta.

Palmikonkierto oikealle: Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, mutta älä päästä neulottuja silmukoita vasemmalta puikolta. Neulo yhteenneulotut silmukat uudelleen seuraavalla tavalla: Pistä oikea puikko kahden yhteenneulotun silmukan välistä ja kouki lanka puikolle. Oikealla puikolla on nyt kaksi neulottua silmukkaa. Ja vasemmalla puikolla on edelleen kaksi yhteenneulottua silmukkaa. Päästä vasemman puikon kaksi silmukkaa pois puikolta.

Kuvia palmikonkiertojen tekemisestä on blogissani tässä postauksessa (huom. mallineule on eri, mutta palmikonkiertojen tekeminen havainnollistettu kuvin): http://vanuttunutvillasukka.blogspot.com/2018/02/taimihassakat-kal-112-aloitetaan.html


Jaa s:t uudelleen neljälle puikoille: 

S: 16-17-16-17 s/puikko

M: 20-22-20-22 s/puikko

Neulo 1 krs o ja kavenna samalla 0 - 2 s seuraavalla tavalla: Neulo puikkojen 2. ja 4. kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen = 66 - 82 s. Silmukkajako/puikko:

S: 16-17-16-17 s/puikko

M: 20-21-20-21 s/puikko

Neulo varren kaaviot. Huomioi, että varren taakse tehdään kuviovärillä yhden silmukan raita: Nosta edellisen kerroksen silmukka silloin nurin neulomatta, kun kerroksella ei neulota kuviovärillä. Raidasta tulee näin yhtenäinen, eikä se katkea yksiväristen kerrosten aikana.


Varren kaaviot

Copyright owned by Marja Viitaniemi Vanuttunut Villasukka blog


Kaavion jälkeinen krs:

S: Neulo 1 krs oikein ja neulo samalla joka 10. ja 11. s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 6 s, jää 60 s, 15 s/puikko.

M: Neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla seuraavalla tavalla: Neulo 1 s o, neulo jatkossa joka 7. ja 8. s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 10 s, jää 72 s, 18 s/puikko.


Varren loppuosa neulotaan nilkan resoria, kunnes sukan varren pituus on sopiva. Jos mahdollista, sovita sukkaa jalkaa. S-koossa ei tule enää kavennuksia. M-koossa kavennetaan lisää: Huomioi, että tulevien kavennusten kohtaa voi säätää jalan mukaan, sovita sukkaa jalkaa ja tee kavennukset tarvittaessa aikaisemmin/myöhemmin.


Nilkan resori - S:

Aloitus-krs: 2 o, *1 n, 4 o*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 3 s: 1 n, 2 o.

1. krs: Palmikonkierto oikealle, *1 n, palmikonkierto vasemmalle, palmikonkierto oikealle*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 3 s: 1 n, palmikonkierto vasemmalle. 

2.-3. krs: 2 o, *1 n, 4 o*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 3 s: 1 n, 2 o.

-Toista krs:t 1.-3. yhteensä 13 kertaa (tai haluamasi määrä). Neulo vielä krs 1. Resorissa on yhteensä 14 palmikonkiertoa. 

- Neulo yksi kerros oikein. Varsi on valmis. Katkaise lanka.


Nilkan resori - M:

Aloitus-krs: 2 o, *2 n, 4 o*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 4 s: 2 n, 2 o.

1. krs: Palmikonkierto oikealle, *2 n, palmikonkierto vasemmalle, palmikonkierto oikealle*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 4 s: 2 n, palmikonkierto vasemmalle. 

2.-3. krs: 2 o, *2 n, 4 o*, toista *-* koko kerroksen ajan, kunnes jäljellä on 4 s: 2 n, 2 o.

-Toista krs:ia 1-3. Tee samanaikaisesti nilkan kavennukset nurjien silmukoiden kohdalla seuraavalla tavalla:

- Kun olet tehnyt yhteensä 5 palmikonkiertoa: Neulo seuraavalla kerroksella joka 2. 5. 8. ja 11. nurjassa raidassa nurjat silmukat nurin yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 4 s, jää 68 s. Neulo jatkossa kavennettujen nurjien silmukoiden kohdalla vain yksi silmukka nurin.

- Kun olet tehnyt yhteensä 8 palmikonkiertoa: Neulo seuraavalla kerroksella joka 1. 4. 7. ja 10. nurjassa raidassa nurjat silmukat nurin yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 4 s, jää 64 s. Neulo jatkossa kavennettujen nurjien silmukoiden kohdalla vain yksi silmukka nurin.

- Kun olet tehnyt yhteensä 11 palmikonkiertoa: Neulo seuraavalla kerroksella joka 3. 6. 9. ja 12. nurjassa raidassa nurjat silmukat nurin yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 4 s, jää 60 s. Neulo jatkossa kavennettujen nurjien silmukoiden kohdalla vain yksi silmukka nurin.

- Neulo krs:t 1-3 yhteensä 15 kertaa (tai haluamasi määrä). Neulo vielä mallineuleen 1. krs (palmikonkierto-krs). Resorissa on yhteensä 16 palmikonkiertoa. 

- Neulo yksi kerros oikein. Varsi on valmis. Katkaise lanka.


Jalkaterä

Olethan varmasti katkaissut pohjavärin langan? Jollet ole, katkaise se nyt. 

Työssä on 60 s, 15 s/puikko.

Merkitse kantapään paikka: Ota pohjaväristä helposti erottuva langanpätkä ja neulo sillä 4. ja 1. puikon silmukat oikein omille puikoilleen. Tähän neulotaan myöhemmin kantapää.

Ota pohjaväri ja neulo kaikki silmukat oikein omille puikoilleen, aloita neulominen keskeltä takaa, 1. ja 4. puikkojen välistä = jalkapohjan keskellä. Kavenna samalla jalkapöydän puikoilta 2 s pois: Neulo 2. puikon 2. ja 3. s oikein yhteen ja 3. puikon 13. ja 14. s oikein yhteen. Työssä on 58 s, 15-14-14-15 s/puikko

Neulo jalkaterän kaavio.


Jalkaterän kaavio

Copyright owned by Marja Viitaniemi Vanuttunut Villasukka blog


Kärki

Aloitus-krs: Neulo oikein, kavenna samalla jalkapohjan puikoilta 2 s pois: Neulo 1. ja 4. puikkojen  7. ja 8. s oikein yhteen. = 56 s, 14 s/puikko.

Seuraava krs: Neulo jokaisen puikon 6&7 ja 13&14 s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 48 s.

Neulo 5 krs oikein.

Seuraava krs: Neulo jokaisen puikon 5&6 ja 11&12 s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 40 s.

Neulo 4 krs oikein.

Seuraava krs: Neulo jokaisen puikon 4&5 ja 9&10 s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 32 s.

Neulo 3 krs oikein.

Seuraava krs: Neulo jokaisen puikon 3&4 ja 7&8 s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 24 s.

Neulo 1 krs oikein.

Seuraava krs: Neulo jokaisen puikon 2&3 ja 5&6 s oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 16 s.

Neulo 1 krs oikein.

Seuraava krs: Neulo kaikki silmukat pareittain oikein yhteen. Kerroksen aikana kaventuu 8 s, jää 8 s. Vedä loput silmukat langan läpi.


Kantapää

Nosta jämälangalla neulottujen silmukoiden ylä- ja alalenkeistä yhteensä 60 s, 15 s/puikko. Pura jämälanka pois. Nosta molemmista päistä, siis aukon reunoista, 1 s jokaiselle puikolle. Työssä on 64 s, 16 s/puikko.

Kerroksen vaihtumiskohta on jalkaterän pohjassa.

Aloitus-krs: Neulo napakasti pohjavärillä oikein. Kavenna samalla aukon reunoista nostetut 4 s pois: Neulo s:t (kiertäen) oikein yhteen viereisen silmukan kanssa. Työssä on 60 s, 15 s/puikko.

Kantapään kavennukset:

- Neulo napakasti oikein ja kavenna samalla joka 2. krs seuraavalla tavalla: Neulo 1. ja 3. puikkojen s:t oikein, kunnes jäljellä on 3 s: 2 s oikein yhteen, 1 o. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 o, tee kahden noston kavennus tai ylivetokavennus, neulo loput s:t oikein. Neulo kavennus-krs:n väliin yksi krs ilman kavennuksia. 

- Kun jäljellä on 6 s/puikko, kavenna jokaisella krs:lla. 

- Kun jäljellä on yhteensä 12 s, neulo kaikki silmukat pareittain yhteen. 

- Vedät loput 6 s langan läpi. Tai silmukoi aukko umpeen.


Kuvia kantapään tekovaiheista:

Viimeistely

- Päättele langanpäät. Jos kantapään reunoihin on jäänyt reikiä, ompele ne umpeen. Päättele kantapää erityisen huolellisesti. 

- Kostuta pyyhe ja laita sukat sen alle yön yli tasoittumaan. Kuivata sukat ja laita jalkoihisi. 

- Ihastele uusia sukkiasi, ota kuvia ja laita jakoon, että muutkin saavat nähdä, kuinka kauniit olet osannut tehdä <3

6 kommenttia:

  1. Niin kaunis sukkamalli, kiitos kun jaat vapaasti neulottavaksi. Ullan jäsenenä sain toki jo aiemmin, mutta hyvä malli on kaunis milloin vain neulottavaksi! Yhdessä podcastissa haastettiin neulomaan joululahja itselleen, tämä malli olisi oikein sopiva.

    VastaaPoista
  2. Oih, kiitos ohjeesta! :) On kyllä kaunis malli.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kaikille, mieltä lämmittää - ja olkaa hyvä <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 14/14 Mansikat