Kaksi kerää ja neljä tiskirättiä

Minulla on muutamia lahjaksi saatuja neulottuja tiskirättejä, itse en muistaakseni ole yhtäkään koskaan tehnyt. Joten päätin välityönä tekaista jokusen Hjertegarn Blend Bamboo -langasta. Blend Bamboota on minulla runsaasti, kaiken värisiä yksittäisiä keriä. Kyseisen laatikon päällä oli niin paljon neulelehtiä, että raotin vähän laatikon kulmaa ja sieltä yhdellä kädellä hamuilin keriä, kunnes käsiini tarttuivat sellaiset värit, jotka kelpuutin tiskirättikokeiluuni.

1. Rätti on neulottu 4 puikoilla aina oikein. Loin 15 silmukkaa ja levensin joka 2. kerroksella yhden silmukan molemmissa reunoissa, kahden silmukan päässä reunasta. Kun rätissä oli 57 silmukkaa, lopetin leventelyn ja neuloin edestakaisin niin kauan, että leveän kohdan korkeus oli sama kuin aloituksen leveys. Sitten kaventelin joka 2. kerros kappaleen molemmissa reunoissa yhden silmukan pois, kahden silmukan päässä reunasta, kunnes jäljellä oli taas 15 silmukkaa. Lankaa kului 30 g, rätin koko 29x29 cm.

2. Rätti on virkattu 3 koukulla. Virkkasin "sopivan" määrän ketjusilmukoita. Sitten käännyin yhdellä kjs:lla ja virkkasin kiinteän silmukan, hyppäsin yhden kjs yli, 1 kjs. Kerroksen lopussa totesin, että tämä tapa ei tuottanut riittävän reikäistä pintaa. Joten käännyin 3 kjs:lla. Ja seuraavan kerroksen ajan virkkasin samoin kuin ed. kerroksella, mutta kiinteän silmukan sijaan virkkasin pylvään. Kerroksen lopussa totesin, että nyt tuli liian reikäinen pinta. Joten käännyin 2 kjs:lla. Ja seuraavan kerroksen ajan virkkasin samoin kuin ed. kerroksella, mutta pylvään sijaan virkkasin puolipylvään. Tuli hieman reikäinen pinta, muttei liian reikäinen ja tällä mentiin koko rätin ajan. Rätin lopetuspäähän virkkasin yhden reikäisemmän kerroksen ja yhden pienireikäisen kerroksen. Lankaa kului 26 g, rätin koko on 21x21 cm.

3. Rätti on neulottu 4 1/2 puikoilla aina oikein. Otin vieläkin suuremmat puikot käyttöön, koska halusin rätistä vieläkin ilmavamman. Loin aloitukseen 45 silmukkaa. Lankaa kului 23 g, rätin koko on 24x21 cm.

4. Rätti on neulottu myös 4 1/2 puikoilla aina oikein. Loin aloitukseen 40 silmukkaa. Lankaa kului 20 g, rätin koko on 21,5 x 19 cm. Väri on vihreä, vaikka kamera päättäväisesti muutti värin ruskeaksi...

Malli: Tiskirättejä, oman mielen mukaan
Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo (70 % bamboo, 30 % bomull), värit 7093 ja 4950
Puikot: 4 ja 4 1/2
Koukku: 3
Langankulutus: 99 g
Nyt otan tiskirätit kokeiluun. Näissä ei ole hienosteltu millään erikoispinnoilla, toivottavasti toimittavat asiansa. Ja jos ovat hyviä, niin kerät eivät ihan heti lopu kesken...

Koivu kukkii rajusti, joka 3. vuosi on paha kukinta, siitepölyallergikoille. Kaikki lapset tukossa :(

4 kommenttia:

 1. On siinä rätti poikineen. Ai onko tuollainen 3 vuoden sääntö koivun kukinnassa? Nyt tiedän senkin. Itse en tuota kukintaa huomaa, mutta miehen piti pitää maskia naamalla ulkonakin ja sisällä sen aikaa kun tuuletettiin. Onneksi on pari päivää satanut ja muutenkin taitaa kukinta jo vähitellen rauhoittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kukinnassa tuollainen trendi, ensi vuosi helpompi taas. Joo, onneksi oli pahimpaan aikaan melko sateista, niin helpotti hieman, mutta varmasti vaikeaa aikaa allergikoille.

   Poista
 2. Aika kauniita tiskiräteiksi, kerro toimivatko ja pesitkö niitä?
  Koivun kukinta ei ole jäänyt huomaamatta, sitä siitepölyn määrää.
  Sade paransi allergikon tilannetta.
  Oletkos koskaan törmännyt Riikinkukkosukka ohjeeseen?
  Sukkaohje on helppo, perusjuttuja, mutta 7x langankiero, 1o setti panee koko neuleen sikinsokin, silmukat alkavat siirtyä jotenkin kummallisesti. Purkutyö taisi tulla tästä neulomuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt käyttänyt yhtä neulottua ja yhtä virkattua rättiä, tykkään kyllä. Ja mitä huokoisempi neulos- tai virkkauspinta, sitä parempi, mun mielestäni. En ole vielä pessyt rättejäni, kerron sitten lisää.
   Riikinkukkosukat eivät ole minulle tutut, toivottavasti sait neuloksen toimimaan tai ohjeessa ei ole ainakaan virhettä. Joskus se vain vastustaa. Tsemppiä sinne!

   Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Virkattu toppi