Melkeinpä Hiihtoloma KAL -lapanen

Olen liiankin herkkä lähtemään mukaan kaikkeen hupsuun, kun joku vähänkään yllyttää tai vinkkaa, mutta jaksanko mennä määrätyn kaavan mukaan loppuun asti... monestikaan en. Tällä kertaa innostuin Novitaknitsin Hiihtoloma KAL -lapasista. Ne olisi pitänyt neuloa kovin oudoilla Veikan sävyillä, joten minä tilasin Novitaknitsistä kokeiluun West Yorkshire Spinnersin lankoja. Ja koska en osannut päättää värejä, niin otin kaikki, jotka miellyttivät. Lapasiin otin Bo peep purea, DK-vahvuista lankaa.

No, mikä se tämä lanka on oikein miehiään tai naisiaan, sitä mietin pitkän tovin, varsinkin sen jälkeen, kun olin laitellut siitä lapaset alulle... vähän purkanutkin... ja neulonut uudelleen... kokeillut käteen. Totta puhuen en ole ehkä koskaan (?) neulonut mitään vastaavaa, niin pehmeää, muttei höttöpehmeää, niin ihanaa ja itsestään neuloutuvaa. Koitin neuloessani pohtia, onko joku neulomani lanka vähän vastaavaa, mutta ei. Ehkä lähin, joka tuntuu vähänkään samalta, on Vidal Alpaca, mutta se on alpakkalanka ja Bo peep pure on 100 % Falklandin saaren villaa. Että tykkäänkö? Kyllä!

Jouduin purkamaan vähän lapasen reunusta, sillä tein sen ensin liian pienillä puikoilla. Huomasin, että purettu ja uudestaan neulottu kohta muuttui pöyheäksi, mutta katsotaanpa pinta uudestaan, kunhan olen lapasia hetken aikaa pitänyt, sillä käyttöön ne otin samantien.

Päädyin tekemään lapaset vain kahdella värillä ja tein kiilapeukun sijaan aukkopeukun, sillä en halunnut lapasiin enempää väljyyttä. Toisen vihjeen jälkeinen 3. vihje jatkui samalla tavalla kuin edellinenkin, joten päätin suihkia lapaset loppuun ihan miten haluan, minulta katosi mielenkiinto. Minusta KALin idea on se, että uusi vihje yllättää neulojan... Vihjeitä tuli myös melko harvakseen, kahdesti viikossa, KALin kokonaiskesto olisi ollut 3 viikkoa, minusta hyvin pitkä, lapasille. No, pääsenpähän pitämään hiihtolomalapasia hiihtolomalla, enkä sen jälkeen.

Minut yllätettiin yhtenä iltana ihanalla tuoksulla ja lämpöisillä pullukoilla. Keskimmäinen ja pienimmäinen muksu touhusivat keittiössä ja suorittivat kaikesta päätellen varsin kokonaisvaltaista leivontaa. Sen lopulla kuulosti siltä, että käytiin pesemässä myös jalkapohjat, hmm (?). Mutta, pullukat olivat niin hyviä ja suuria!

Olen myös neulonut valmiiksi yhden kirjoneulepolvisukan. Sen kaveri valmistui jo vuosi sitten, mutta sitten on tullut väliin jotain muuta ja tekele unohtunut koriin. Tämän parin taidan esitellä vähän myöhemmin, jos vaikka saisin sille aikaiseksi vielä lisää kavereita, niin sitten :) Ja päättelyä pitää joka tapauksessa harrastella aika paljon.

Malli: Hiihtoloma KAL -lapanen (Novitaknits), mukaeltu.
Lanka: West Yorkshire Spinners Bo peep pure, sävyt voikukka (446) ja luonnonvalkoinen 010
Puikot: 3,5 mm
Langankulutus: 69 g

18 kommenttia:

 1. Lanka kuulostaa ihanalta. Minäkin pakerran noita. Täytyy myöntää, että tykkään enemmän perinteisestä kal-meiningistä. Teen myös ainakin osittain kahdella värillä. Odottelen kuitenkin loppuun asti. Minulla tulee seiskaveikasta tosi napakat, mikä on ihan hyvä. Tykkään myös, kun ei ole pitkiä langanjuoksuja. Tosin sidon aina vähintään kolmen silmukan välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten ihanaa lankaa neuloa. Ja, olen nyt pitänyt lapasia ja ovat ihanan pehmeät, paksut ja lämpöiset. Ihan lempparit tuli. Pitääpä käydä kurkkaamassa, minkälaiset lapaset sinulle tuli, en ole ehtinyt paljon muiden blogeja lueskella, omakin päivittämättä :)

   Poista
 2. Kauniit lapaset! Ah, tuoretta pullaa.

  VastaaPoista
 3. Pullan tuoksu leijuu meillekin, ihanaa. Kauniit lapaset, kuvio on niin tyylikäs.

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla kommentit tuosta Novitan uutuuslangasta. Itse en ole vielä kokeillut ja nyt on paastokin päällä, niin en voi ostaa. Minäkin olen tuossa KAL:ssa mukana ja teen 7-veikalla, jota sattui olemaan kotona, mutta ei aivan ne alkuperäiset sävyt. Sinun värivalintasi on paljon parempi ja kivasti olet säveltänyt nuo kärjet ja peukalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuota lankaa todella, varsinkin lapasiin. Onneksi minulla on sitä vielä muuan kerä jäljellä, muissa väreissä, joten saatan tekaista lisää lapasia jossain välissä. Pitääpä käydä kurkkaamassa lapasiasi ja muutenkin blogeja jäänyt lukematta kiireiden vuoksi :)

   Poista
 5. On kyllä ihanat ja lämpimän näköiset lapaset.

  VastaaPoista
 6. Hienot lapaset ja kiva värivalinta. Kiinnostavaa kuulla tuosta (minulle) uudesta langasta. Huomasin saman, että sama kuvio jatkui vihjeestä toiseen, ja minua harmittaisi, jos olisi ensin hyvin neuleaikaa, mutta vihje on jo neulottu, ja seuraavalla viikolla on kiireempää ja sama vihje jatkuu, ja sen olisi ehtinyt paremmin neuloa ennen vihjeen julkaisua...T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ei malta odottaa, välillä malttaa. Juuri nyt on minulla niin monta työtä kesken, että mikään ei valmistu. Olen mukana kahdessa kalissa ja molemmissa pitkälti jäljessä :D

   Poista
 7. Nyt on ollut puikoilla jo monen monta lapasparia ja
  sattuipa tulemaan vastaan nuottisukkien ohje, ohje on
  naisen kokoa, mielessä olisi neuloa miehelle musiikkisukat
  musta- valkoisena lankana nalle, paljonkohan pitäisi olla silmukoita
  yhteensä, eikös kuvioneuleesta tule hieman tiukempaa, koska
  siinä on langanjuoksuja? Kauniit lapaset ja lämpöiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkohan neulonut miehelle kuinka kauan aikaa sitten sukkia nallesta... hmmm. Katsoppa, tämän linkin takana on Novitan sivulla villasukkien kokotaulukko: https://www.novitaknits.com/fi/kokotaulukko-villasukat
   Tuolta voisi katsoa sopivan silmukkamäärän, voisi miettiä, millainen nilkka saajalla on. Jollei tiedä tai jos haluaa mennä varman päälle, niin varteen voisi laitella ennemmin ison silmukkamäärän kuin pienen, sillä kirjoneule ei ole niin joustavaa kuin sileä. Jalkaterä menisi sitten vähemmälläkin silmukkamäärällä, ellei jalka ole pullukanpuoleinen. Se on kyllä tympeää, jos sukka kiristää nilkasta tai pohkeesta. Tämän talouden miespuolisilla mahtaa olla kaikilla 44-45 koon jalat... Varmaan laittaisin heille kaikille ainakin sen 64 silmukkaa Nallesta varteen, ehkä kahdelle jopa enemmän, koska heillä paksut pohkeet ja nilkat. Tai sitten tekisin joustinta nilkkaan tai taakse myös raitoja, lisäämään joustoa. Terässä menisin vähemmällä silmukkamäärällä. Olen tehnyt yhdelle miehistäni joskus kirjoneulesukat Veikasta, mutta niistä tuli juurikin liian kireät eli ei ole pitänyt, pitää vain perusräsäreitä tai joustinneulesukkia :)

   Poista
 8. Onpa kauniit lapaset! Olet taitava! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
 9. Miten menettelet kuvioneuleissa langanjuoksujen kanssa?
  Siihen on nettitutkimusten mukaan monenlaista konstia.
  Pohdiskelen lakojen asettumisasiaa, jos uskaltautuisin
  ottamaan puikoille elämäni ensimmäisen kuvioneuleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, jokaisella omansa :) Minä osaan vain sen, jonka kerran olen oppinut: Pidän lankoja rinnakkain etusormen päällä. Taaempana oleva lanka on pohjaväri ja etummaisena oleva lanka kuvioväri. Taaempana oleva lanka on luontaisesti neuloessa kireämmällä, etummainen löyhempänä. Eli etummainen lanka tulee kuviossa paremmin esiin. Käytän nykyisin omatekemää langanohjainta eli minulla on etusormeen solmittu ontelokude, langat kulkevat ontelokuteen molemmin puolin. Ks. Enkkulakuset -niminen postaus blogistani, siellä on kuva minun langanohjaimesta ja langoista sormilla. Toivottavasti löydät sinulle sopivan tavan pidellä lankoja ja rohkeasti vain kokeilemaan kuvioneuletta :)

   Poista

Berry Moline