Lahjoitetut

Välillä on tullut neulottua miesten sukat ja yksi myssykkä, jotka olen lahjoittanut pois. Molemmat neuleet on neulottu saajiaan ajatellen, joten mieliväri, malli ja koko on koitettu ottaa huomioon.
Sukat on neulottu uusista Novita 7 Veljestä Raita -väreistä. Saaja toivoi värikkäitä sukkia, joten päätin naittaa värit Kesähetki (823) ja Niittykimppu (803) keskenään. 
Loin 56 silmukkaa ja aloin neuloa räsäriä eli vuorotellen molemmilla väreillä, puikot 3 1/2. Neuloin 16 cm joustinta.
Kantalapun tein joustimella, lapun molemmissa reunoissa neuloin 2 silmukalla aina oikein, jotta reunasta olisi helppo poimia silmukat. Jokuset viimeiset kerrokset ennen kantapään kääntöä on neulottu sileää, ettei joustin tulisi jalan alle eli kestäisi paremmin.
Jalkaterän alussa tein kiilakavennukset joka 2. kerros. Neuloin edelleen joustinta jalkapöydän päällä, että sukka istuisi hyvin jalkaan.
Kärkeen tein leveän nauhakavennuksen. Neuloin edelleen joustinta jalkapöydän päällä niin kauan kuin kavennukset antoivat myöten. Sukan jalkaterän mitta venyy 26 cm:stä 28 cm:iin (joustinneuleinen kantalappu antaa lisää pituutta). Lankaa kului 127 g.
Sukkia säilytin neulomisen aikaan pienessä korissa, olohuoneen pöydällä. Siitä ne oli näppärä ottaa, kun oli tarve neuloa. Paitsi, että neule lojui aika pian lasipöydän päällä, koska Pörri huomasi korin, joka on kuulema hänen...
Mutta niin valmistuivat supervärikkäät sukat sopiviksi miehen jalkaan, koko noin 43. Nämä jaloissa on varmasti kesä mielessä ja kukkakedot, vaikka pakkanen sattuisi paukkumaankin (nykysäät mielessä epäilen vahvasti). Jos asentaisi nastat villasukkien pohjaan, saattaisi ne jaloissa ehkä pysyä pystyssä vaarallisen liukkailla keleillä. Itse ainakin otin pari päivää takaperin sellaiset ilmaveivit jäisillä portailla, että vieläkin on persusta kipeänä ja mustelmilla. Onneksi osasin taitavasti laskeutua pehmustetulle pepun osuudelle ja selvisin vähin vammoin ;) 

Sitten myssykkään: Myssyn saaja kertoi pitävänsä sinisestä, violetista ja punaisesta, joten tilasin Adlibriksesta muutaman kerän Dropsin Airia, joka on kevyt ja ilmava lanka. Adlibriksen sivulla ainakin luki tämän langan kohdalla, ettei lanka kutita, joten kaikki voivat pitää sitä. Eli päätin uskoa kirjoitettua tekstiä ja valitsin Airia myssykkään.
Mallin suhteen suttasin ensin paikoillani, sillä myssyn saaja ei toivonut pipoa, vaan "vähän kuin turbaania". Eli vietin aika monta hetkeä netin ääressä malleja hakien ja kuvitellen erinäisiä päähineitä saajan päähän. Ja muistelin myös, millaisia päähineitä hän yleensä on käyttänyt. Lopulta löytyi Kotivinkin Kaunis neulemyssy, jonka mukaisesti päätin myssykän neuloa. 
Mallin mukainen myssykkä olisi pitänyt neuloa Novitan Nallella ja Isoveljellä, mutta minä neuloin laivastonsinisellä Airilla (09), ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä. Reunuksen ainaoikein-osuuden neuloin puikoilla 4 1/2 ja sitten puikoilla 5. Lopun kavennuksissa vähän sävelsin, että myssykkään tulisi lisää syvyyttä. Pipon leveys tasolla mitaten on 28 cm ja pituus 22 cm. Pipo venyy varsinkin pituussuuntaan 27 cm:iin, koska siinä on noita "makkaroita". 

Sininen pipo olisi pitänyt kuvata ulkona valoisassa säässä, mutta pipon valmistumisen aikaan oli vain sadetta ja pimeää, joten kuva on otettu sisällä ja tulos on sen mukainen. Lankaa kului vaivaiset 46 g eli yksi Airin kerä riitti pipoon hyvin. Tykkään kyllä neuloa pipoja, ne valmistuvat nopsaan: Tämäkin myssykkä on neulottu eräänä sunnuntaipäivänä :)

Nyt on vain lisää keskeneräisiä töitä: keskeneräinen kirjotakki viime vuodelta, yksi kirjopolvisukka, yksi pitsipolvisukka, yksi peruspolvisukka. Ja: Alafosslopit saapuivat, joten erittäin todennäköisesti tänään tulee aloitettua vielä yksi uusi työ, muista keskeneräisistä viis :D

13 kommenttia:

  1. upean väriset sukat.enpä ole noita lankavärejä vielä nähnyt.

    VastaaPoista
  2. Ihanan värisiä, raidallisia sukkia <3 Kesähetki ja niittykimppu kääntävät katseet kesään näistä kovin harmaista tammikuun päivistä. Minulla tahtoo tökkiä valmiiksi neulottujen töiden lankojen päättely :) Pitää päästä aloittamaan uusi työ. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, väri ei ole pahitteeksi näihin päiviin :)
      Ei siihen päättelyyn kovin paljon aikaa mene, mutta voihan sekin olla liikaa, jos joku kutkuttava työ jo huutelee puoleensa :)

      Poista
  3. Mahtavat värit sekä sukissa että myssyssä. Kauniit molemmat.

    VastaaPoista
  4. Kyllä on pirteän näköinen sukkapari.
    Olisi pitänyt pysyä perinteisessä sukkalangassa, kun ihastuin
    kaupassa uuteen Novita Lumous lankaan, lanka on kevyttä ja vähän pörröistä, mutta mitä siitä nyt sitten neuloisi. Käykö lanka sukkiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumous ei taida sopia sukkiin, ainakaan päivisin pidettäväksi, ei kestä, luulen. Mutta kenties yösukiksi..?

      Poista
  5. Tuota myssyn neulomista ajattelin kaiken uhallakin kokeilla, vaikka en ole yhden ainokaistakaan myssyä neulonut.
    Sopiiko marketin lankahyllystä Isoveli myssylangaksi,
    aikomus olisi tehdä koeneulonta yhdellä langalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tuon ohjeenmukainen lanka on juurikin Isoveljeä, reunus tosin Nallea. Mutta minäkin tein oman myssyni koko ajan samalla langalla, joten varmaan voisi kokeilla noinkin, kunhan vain ottaisi reunukseen pienemmät puikot..?

      Poista
    2. Tuolla Isoveljellä mennään, kelpaa koeneulomukseen, saa nähdä mitä
      saan aikaiseksi. Kiitos kun opastit.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 2/14 Mökki