Maakuntani-lapashaaste

Surffailin eilen lapasohjeita ja sain idean haastaa itseni - ja samalla kaikki muutkin halukkaat - neulomaan lapasia. 

Otatko haasteen vastaan?

Minä sain itselleni kuuden lapasen työlistan. Voi olla, että tämä täydentyy vielä myöhemmin lisää, jos jostain tupsahtaa uusia paikkakuntalapasohjeita. Listaus ei ole missään tietyssä järjestyksessä, mutta nämä valmistan jollain aikavälillä, jostain väreistä ja materiaaleista:

 • Ylä-Savon maakuntalapanen 
 • Etelä-Pohjanmaan maakuntalapanen
 • Pohjois-Pohjanmaan maakuntalapanen
 • Pirkanmaan maakuntalapanen
 • Kuopion maakuntalapanen
 • Pärnun perinnelapanen

Valitsin jo langat niihin lapasiin, jotka meinaan valmistaa ensimmäisenä. Koitan hyödyntää olemassaolevaa lankavarastoani :)

#maakuntani-lapashaaste

------------------------------------------

Alla vielä kuva tekstimuodossa:

Maakuntani-lapashaaste 

Haastan itseni - ja kaikki muutkin halukkaat – neulomaan lapasia! Neulotaan lapaset niiden maakunta- tai paikkakuntalapasten kaavioilla, jotka ovat jotakin kautta "omia" eli maakunta tai paikkakunta löytyy näiden kautta:

 • Isovanhemmat ovat kotoisin
 • Vanhemmat ovat kotoisin
 • Itse on kotoisin
 • Jossa on joskus asunut
 • Jossa on viettänyt paljon lomiaan
 • Joka on muutoin itselle rakas

Ja, jotta materiaalien saatavuus ei muodostuisi esteeksi, saa tässä haasteessa toteuttaa lapaset haluamistaan väreistä ja langoista: Siis vaikka niistä, joita löytyy kotoa, lankaostoksille ei ole “pakko” lähteä, ainakaan tämän haasteen vuoksi. 

Mikäli haluat, voit kertoa lapasen valmistumisen yhteydessä jonkun paikkaan, maisemaan tai henkilöön liittyvän muiston, tunnelman tms. Älä kuitenkaan mainitse henkilöiden nimiä. Sinun ei myöskään tarvitse kertoa, mitä kautta paikkakunta sinuun varsinaisesti liittyy. 

Voit myös valmistaa lapasen aivan hissukseen, raportoimatta siitä sen kummemmin yhtään mihinkään :)

#maakuntani-lapashaaste

Maakuntalapasohjeita löytyy googlettamalla.

11 kommenttia:

 1. Sopivasti tuli tämä haaste, kun sain joululahjaksi POhjois-Pohjanmaan lapasten ja sukkien tekemispaketit. Pohjois-Karjalakin olisi kiva tehdä. T:saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, minullakin P-Pohjanmaan lapanen, kuten tiedätkin ;) mutta ajattelin väistää valkovihreän värin ja valita jonkun muun...

   Poista
 2. Lähden mukaan haasteeseen (apua, nyt se on sanottu). Meidän sukumme on ollut sen verran paikallaanpysyväistä, että omasta taustasta löytyisi vain kaksi maakuntaa Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Lapin haluaisin ottaa mukaan omana lempipaikkana.
  Maakuntien lapasten ohjeet löysin googlettamalla "maakuntalapaset". Päädyin et-lehden sivustolle, jossa on julkaistu Taito-Pirkanmaan kokoamia maakuntalapasten ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ei voi enää peruuttaa (höpsistä, tietysti voi;) Tässä haasteessa paikallaan pysyttelevä suku on vain etu :D

   Poista
  2. minulla on sama juttu, että suku on pysynyt paikoillaan, ja samoin itse olen jämähtänyt opiskelupaikkakunnalle, joten vain kahdet lapaset :)yllättävässä paikassa tästäkin "etua" Saukkis

   Poista
 3. Voisikin olla kiva haaste! Satakunta, Savo ja nyt Keski-Suomi ja lomaillen Lappi ja tietysti Satakunta (sukuni juuret ad 1400-luvulta, jotain tietoja).Ei se lista ollutkaan niin lyhyt, on pakko laittaa Varsinais-Suomi ja Uusimaa. Tulikohan liikaa lapasia ja kirjoneuleita vielä, uh! Kaikkeen sitä änkee mukaan! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan niitä esivanhempien juuria kaivella syvemmällekin, saattaa päätyä neulomaan lapasten koko kirjon :) Sinulle löytyi kyllä jo nyt melkoinen määrä lapasia tehtäväksi :D

   Poista
 4. Teinpä tutkimusmatkan maakuntalapasten parissa.
  Herttinen sentään, olivat aika haasteellisia tavallisen sukan kutojalle.
  Pohjois Pohjanmaan lapanen näytti mahdollisesti neulottavalta.
  Annetaan nyt vielä olla ajatuksen asteella lapasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vilkuilin eilen omalle kohdalle osuneita lapasmalleja ja etukäteen jännittää kaikki kiilapeukalot, koska olen niitä ihan muutamia vain tehnyt. Ja tässä tapauksessa ne on merkitty kaavioihin vain hassulla viivalla. Saapas nähdä, miten ne selätän... Jäänet jännittämään kanssani, mikä on lopputulos, vaikket mukaan nyt lähdekään :)

   Poista
 5. Laitan harkintaan. Se olis Pohjois-Karjala minulle. Ei just nyt, mutta ajanmittaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Terra