Solmuja Kaihossa

Käväisimme syksyllä Pörrin kanssa kaupassa ja satuimme kävelemään lankahyllyn ohi. Pörrin katse osui värikkääseen lankaan, siitä piti neuloa hänelle sukat. Kyseinen lanka kuuluu Novita 7 Veljestä Kimara -lankaperheeseen. Kaikki tämän familyn langat ovat olleet joskus aikoinaan Novitan mallistossa ja siten ennestään muistissa. Osa on käväissyt puikoilla jo aikoinaan. Nyt ne on tuotu erikoiseränä takaisin tuotantoon. Kimaran sävyt ovat neulojat, siis me, äänestäneet tuotantoon. Minäkin kävin antamassa ääneni, mutta en todellakaan Pörrin lempisävylle Kaiho. Tunnustettakoon, että kävin äänestämässä en vain kerran, vaan melko useasti. Noinkohan kaikki ääneni rekisteröityivät... Varsinkin sävy "Retro" sai melko monta napautusta, himoitsin sitä puikoilleni. Olipa sitten iloinen yllätys, että Reto-sävy tuli myytiin. Innostus tosin hieman hiipui, kun huomasin kerän hinnan. Muistissa oli vielä ne hinnat, joilla Veikka-monivärisiä sai entisvanhaan, kun lanka oli 150 g kerissä, kuten Kimara nyt. Muut Kimaran sävyt ovat myöskin mieleen, mutta ei missään tapauksessa, eikä ikinä, tämä Pörrille mieluinen Kaiho. Inhosin sävyä jo silloin aikoinaan, ja tunne on pysyvä. Mutta, jos lapsi haluaa saada Kaihosta sukat, niin lapsi saa. Suunnittelin katsovani neuloessani mahdollisimman paljon muualle.

Laitoin aloitukseen 44 silmukkaa ja neuloin 40 krs 2o 2n. Sitten neuloin yhden kerroksen oikein. Seuraavalla kerroksella neuloin jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen eli kerroksella kaventui 4 silmukkaa, jäljelle jäi 40 s. Jatkoin sileää neuletta kunnes sileitä kerroksia oli joustimen jälkeen 45 krs. 

Sitten tein kantalapun 4. ja 1. puikon silmukoilla. Kavensin yhden silmukan pois, jäljelle jäi 29 s. Neuloin kantalapun vahvistettuna. Lisäksi neuloin lapun molemmissa laidoissa koko ajan 2 s aina oikein, että silmukat on helppo poimia kantapään käännön jälkeen. Kun lapun vasemmassa laidassa oli 10 aina oikein nypyä, käänsin kantapään jaolla 4-11-4. Käännön jälkeen jaoin keskimmäiset 11 silmukkaa: puikolle 4 tuli 6 s ja puikolle 1 jäi 5 s. Poimin lapun molemmista reunoista 10+1 silmukkaa lisää. Jatkoin kaikilla silmukoilla jalkaosaa, samalla kiilakavennellen 1. puikon lopussa ja 4. alussa ylimääräiset silmukat pois, kunnes jäljellä oli taas 40 s. 

Kun olin neulonut 42 krs, tein leveän nauhakavennuksen kärkeen. Kaventelin ensin joka 2. krs ja kun jäljellä oli 6 s/puikko, kaventelin joka krs. 

Sukan varren pituus on n. 29 cm ja jalkaterän 20 cm. Eli saatiin sopiva sukka ekaluokkalaisen melko pitkiin ja sorjiin sääriin. 

Niin, ne solmut sitten. Niitä oli kaksi kappaletta, melko peräkkäin, ensimmäisen sukan alkupuoliskolla. Jälkeen päin harmittaa, etten reagoinut solmuihin neuloessani, aukaisin vain solmut ja neuloin menemään, enkä katsellut, miten lanka jatkui solmujen jälkeen. No, kuviothan meni ihan persiilleen. Mutta tätähän en muualle (Areena) katsellessani huomannut, vaan vasta sitten, kun toinen sukka valmistui ja laitoin sukat vierekkäin. Ai, että sitä keljutuksen määrää... Soimasin itseäni siitä, etten tsekannut & laittanut väriraporttia täsmäämään, olisin sen osannut tehdä. Toisekseen, minusta tämäntyyppisessä langassa ei saisi olla solmuja, ei ainuttakaan. Tai jos olisi, niin sitä ei saisi myydä täydellä hinnalla, vaan huokeammalla, solmu hinnalla. Ja maininnalla, että langassa on solmuja. 


Malli: Oma malli, oman 7-vuotiaan tyttären jalkaan
Lanka: Novita 7 Veljestä Kimara Kaiho (492)
Puikot: 3,5
Langankulutus: 113 g

Tästä eteenpäin pitää käyttää kaikki vapaa-aika muuttoon liittyviin tapahtumiin, tulevat viikot ovat hyvin kiireisiä, joten näihin neulejuttuihin voi palailla joskus joulukuun puolella... Jospa se minun kadonnut ompelukonekin pompsahtaa jostain esiin, ja pääsen viimeistelemään vuosi sitten neulomani paksun takin... 

5 kommenttia:

 1. Täydelliset sukat siron tytsyn jalkoihin! 🥰

  VastaaPoista
 2. Kivan malliset sukat ja tuo lanka on kyllä varsinainen herkku

  VastaaPoista
 3. Kauniit on sukat. Harmittaahan ne solmut, mutta hyvin sukat sointuu yhteen.

  VastaaPoista
 4. Tuon tyyppisessä langassa ei missään nimessä saisi olla solmuja. Tai solmulliset erät pitäisi myydä sekundana. Kivat niistä silti tuli.

  VastaaPoista
 5. Itseähän nämä solmut ja värin sekaisin menot harmittavat, mutta jalassa ollessa mielestäni ei häiritse kyllä yhtään. Herkullisen väriset!💗 T. Irkku

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Arkea, juhlaa ja sukkia