Jämiksiä

Sukkaparia tehdessä jää aina jämäkerä tai kaksikin. Jaan ne yleensä samanlaisiin nöttösiin. Ja kun niitä kertyy tarpeeksi, voi tehdä vaikka jämälankasukat.

Yleensä olen tehnyt jämiksistä räsäreitä, mutta tällä kertaa neuloin vain jämäkerät peräkkäin. Saattaa olla, että näiden kokeilujen jälkeen palaan jämäräsäreihin, sillä räsäreitä parempia sukkia ei vain ole.

Lähdin tekemään ensin polvareita ja otin keriä sitä mukaan, miten näppeihin tarttuivat. Sukan puolivälissä tuli mieleen, että olisipa niitä värien kulkuja voinut vähän suunnitellakin. Siten olisin saanut ihan överi-iloiset polvarit, koska överivärejä jämissä oli riittävästi. Pienistäkin nöttösistä tulee pitkästi sukkaa.

Langat päättelin sitä mukaan, kun neuloin. Osan langanpäistä päättelin neuloen, osan langanpäistä laitoin neulalla langan sisään (kuva alla), ja osan ihan perinteisesti. Mutta sukan lopussa minulla oli vain alku- ja lopetuspää pääteltävänä. Kiva juttu, vaikka ei minulla varsinaisesti ole mitään päättelyäkään vastaan.

Jämispolvareihin meni lankaa 170 g. Sukat on neulottu tavalla, jolla teen veikkapolvarit aina itselleni. Pyydän anteeksi auringonpolttamia kuvia, mutta aurinko on ihana asia näin ruskan aikaan, ja kuvat on otettava, kun ehtii ja kerkiää.

 

Jämäpussukka ei ollut juurikaan huvennut, joten ajattelin tehdä toisetkin polvarit itselleni. Nyt suunnittelin ihan värejäkin eli poimin pussukasta värit, jotka ajattelin laittavani sukkiin, punnitsin kerät ja totesin määrän olevan riittävä. 

Pikku pätkän neulottuani muutin kuitenkin suunnitelmaa ja päätinkin neuloa keristä sukat miehelle. Sukkiin ei lopulta mennyt kaikkia valitsemiani keriä. Lankaa kului 128 g. 

Laitoin loput keräset takaisin säilöön, lankaa olisi ollut vielä yhteen pariin, mutta annetaan niiden nyt  kerätä itselleen lisää kavereita.

Syksy etenee kauniina, loppuun Koskin ruskaa. Kaunista syksyä <3






14 kommenttia:

  1. Tuli oikein pirteät polvarit. Kiitos langanvaihtokuvasta; tuota tekniikkaa en ole vielä kokeillut. En vain ymmärtänyt käytetäänkö kuvan mukaisessa tekniikassa neulaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, langanpäät laitetaan ristiin ja sitten kumpikin pää pujotellaan neulalla itsensä sisään. Googleta "russian join", tulee ohjevideoita ja selkokuvallisia ohjeita tähän.

      Poista
  2. Ihanan pirteät raitasukat ♡ Lankojen lopuista saa kauniita sukkia♡

    VastaaPoista
  3. Jämänöttösille arvokas käyttö ja kummasti sattumanvaraiset väritkin näyttävät hyvältä, kun ovat alunperin olleet sinulle mieluisia värejä eli mieluisat värit sointuvat sävyiltään. T Saukkis

    VastaaPoista
  4. Ripelangoista on aina yhtä mielenkiintoista kehitellä jotain uutta.

    VastaaPoista
  5. Lankakerien loppuja on kertynyt melkoinen kasa. Niitä on neulottava sukiksi tai lapasiksi. Syksy on sitten hyvää neulonta- aikaa. Jatketaan samaan malliin.

    VastaaPoista
  6. Aivan herkkukarkkeja nuo jämälankasukat. Hurmaavat polvipituiset sukat ja kauniit raidat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloisia tuli, lämmittävät jalkoja ja tuovat iloa mukanaan.

      Poista
  7. Lankajämiä riittää minullakin. Joskus vielä nekin otan käyttöön.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)