Päivänsäde ja Eräretki

Tutustuin kaksosiin, ensin Päivänsäteeseen, sitten Eräretkeen. Molemmat tarvitsivat myös Esi-isän, muuten ei olisi tullut valmista. 

Puikoille hypähteli ensin Novita Kaksoset Päivänsäde, pirteä ja iloa pirskahteleva Veikka-vahvuinen lanka. Kerässä on 150 g lankaa, raidoissa maleerattuja sävyjä aniliininpunaista, keltaista, vaaleanpunaista ja harmaata. Aikomuksena oli tehdä polvisukat itselleni, joten 150 g ei siihen riitä. Etsin siksi Päivänsäteen kaveriksi Muumitalo-langan sävyssä Esi-isä. 

Loin 3,5 puikoille Esi-isällä 56 silmukkaa ja neuloin kaikki silmukat samalle puikolle oikein. Reunaan syntyi näin ainaoikein-reunus. Käänsin työn ja jatkoin 2o 2n -joustinneuleella pyörönä, 20 krs. 

Vaihdoin Päivänsäde-lankaan. Langassa on sininen merkkilanka, joka keritään pois ja sitten aloitetaan neulominen. Näin molemmista sukista tulee samanlaiset. Neuloin 30 krs oikein. Sitten aloin pohjekavennella joka 6. krs: 4. puikon lopussa 2 o yhteen, 1 oikein ja 1. puikon alussa 1 oikein ja kahden noston kavennus. Lopetin kaventelun, kun puikoilla oli taas 44 s.

Neuloessa huvitti hieman se, että olin kahtena peräkkäisenä päivänä pukenut päälleni lankaan sopivat mekot :)

 

Kun olin neulonut yhteensä 99 krs oikein, ja väriraita oli sopivasti vaihtumassa krs alussa, oli aika tehdä kantalappu 4. ja 1. puikon silmukoilla. Vaihdoin Esi-isään ja kaventelin yhden silmukan pois ja tein sitten vahvistetun kantalapun 21 silmukalla. Neuloin kantalapun molemmissa laidoissa 2 silmukkaa aina oikein. Noista syntyneistä nypyistä on helppo nostaa kantapohjan käännön jälkeen silmukat (ja tulee omasta mielestäni nätti.)

Kun oikean puoleista kantalappua katsomalla oli vasemmalla lapun reunassa 12 nurjaa nypykerrosta, oli aika aloittaa kantapään kääntö, jonka tein jaolla 4-13-4. Eli kantapohjankavennusten jälkeen jäi keskelle 13 silmukkaa. Neuloin 7 s puikolle 4 ja 6 silmukkaa puikolle 1. Nostin molemmille puikoille kantalapun reunoista vielä 12+1 silmukkaa kaveriksi. Vaihdoin langan Päivänsäteeksi ja jatkoin sillä jalkaosan. Kiilakaventelin samalla joka 2. kerroksella eli 1. puikon lopussa 2 o yhteen ja 4. puikon alussa kahden noston kavennus. Lopetin kiilakavennukset, kun puikoilla oli taas yhteensä 44 silmukkaa. 

Neuloin 47 krs Päivänsäteellä ja sitten aloitin leveän nauhakavennuksen kärkeen: neuloin 1. ja 3. puikon lopussa 2 o yhteen, 1 oikein. Ja 2. ja 4. puikon alussa 1 oikein, kahden noston kavennus. Kaventelin ensin joka 2. krs ja kun jäljellä oli 7 s/puikko, kaventelin joka krs, kunnes jäljellä oli 8 silmukkaa, joiden läpi vedin langanpään. 

Vanuttuneen Villasukan peruspolvari oli valmis. Lankaa kului 157 g ja Päivänsädettä jäi jäljelle ihan mitättömän pienet nöttöset.

Koin Päivänsäteen niin kivaksi kaveriksi, että päätin neuloa heti perään sävyllä Eräretki sukat. Eräretkessä on myös maleerattuja sävyjä: keltainen, vihreä, oranssi ja harmaa.

Mutta nyt ajattelin kokeilla, että tulisiko 4 silmukkaa vähemmällä aloitussilmukkamäärällä minun pohkeelleni sopivammat sukat. 56 silmukalla neulotut sukat eivät nimittäin meinaa pysyä paljaissa jaloissa ylhäällä, vaan valahtelevat nilkkaan. Loin aloitukseen siten 52 silmukkaa, tällä kertaa suoraan Eräretkellä. Muutoin tein varren samoin kuin Päivänsäteellä. No, yhden kerroksen neuloin enemmän varteen, 100 kerrosta, koska väri vaihtui siten sopivasti Eräretkessä. 

Sukan pohjeleveydestä lähti n. 2 cm pois, joten katsotaan, miten tässä käy kunhan olen hetken pitänyt sukkia. Voihan se olla, että aloitan jatkossa itselleni Veikka-vahvuiset polvarit 52 silmukalla, enkä enää 56:lla.

Eräretki ei riittänyt aivan koko sukkaan, vaan jouduin tekemään kärkeä Esi-isällä. Kärkikavennukset aloitin, kun olin neulonut 48 silmukkaa kantalapun jälkeen. 

Vanuttuneen Villasukan perussukka oli valmis. Lankaa kului 152 g, Eräretki-kerä meni kokonaan. Yllättävän pieni langankulutusero oli näillä kahdella sukkaparilla (5 g), vaikka jälkimmäisessä oli aloituksessa 4 silmukkaa vähemmän. Toisaalta neuloin jälkimmäisellä 1 kerroksen pidemmän varren ja 1 kerroksen pidemmän terän. Mutta yhtä kaikki, varsi on noin 39-40 cm pitkä ja terä sopiva 38 koon jalkaan. 

Tykkäsin kyllä kovasti tästä Novita Kaksoset -langasta, sitä oli kiva neuloa. Ja se varsinkin oli huippua, että kerässä on 150 g lankaa, kuten Veikassa entisvanhaan. Mutta yksi kehitysidea tuli mieleen: Kerässä on pitkä pätkä sinistä huomiolankaa, mutta sitä ei ole tarkoitus neuloa sukkaan. Mitäpä, jos huomiolanka sopisi sukan sävyyn, joku sellainen tehosteväri, että sen voisi silmiään rikkomatta neuloa (niin halutessaan) sukkaan? 


Kaksoset on tällä hetkellä Novitaknitsin verkkokaupassa poistolangoissa ja siten edullisemmin saatavilla. Saattaa olla, että jokusen kerän tilasin ihan pahan päivän varalle, eri sävyjä... 

10 kommenttia:

 1. Kivasti sait kahdet keskenään aivan eriväriset polvarit. Hyvä huomio tuo merkkilangan käyttö. Ei kai sitä poiskaan voi heittää. Miksei sitä voisi neuloa sukkaan mukaan, ainakin jos ei pahasti riitele itse sukan värien kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta on kaikissa kerissä tuollainen sininen. Kun olisikin vaikka musta tai harmaa tai muuten kyseiseen kerään sointuva.

   Poista
 2. Hyvät värit sukissa, vaikka on langanostokielto asetettu tälle neulojalle, pitää lankoja käydä katsomassa. Kyllä lankakerissä saisi olla se 150g lankaa, nykyiset keräkoot eivät riitä alkua pidemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään, että kerässä saisi olla se 150 g :)

   Poista
 3. No nythän mä vasta hokasin,minkä vuoksi se sininen lanka siinä on! Itse olen kaksonen,mutta itse lankakerät olen kiertänyt kaukaa.On sekoitus vanhoista Novitan langoista,joista en tykkää.
  Sinun tekemänä kaikesta tulee niin nättiä.
  Mutta minne on hävinnyt lankakaaoksen seuranta?Ollut iloni ja lohduttajani aina.
  Hyvää syksyn jatkoa,joka hiljalleen pimenee kohti Joulua, sinulle ja perheellesi.Tehdään niitä puhdetöitä ja tikutaan ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kaksonen, mutta kumminkin vasta nyt älysin kokeilla tätä lankaa. Lienen vähän hidas tai innostuin vasta nyt, kun kerät sai halvemmalla :D
   Poistin Lankakaaoksen näkyvistä, kun en muistanut ja jaksanut sitä päivitellä, varsinkaan laskea määriä yhteen. Ehkä voisin sen palauttaa näkyville ja roiskia välillä ainakin kuvia langoista.
   Hyvää syksyn jatkoa myös Sinulle :)

   Poista
 4. Kauniit sukat!

  Eräretki sopii paremmin minun hieman kauhtuneeseen mieleeni 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräretki sopii kaikenlaisiin mielentiloihin, mutta vähä energisiin tiloihin tekee hyvää ja vahvistaa <3

   Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Virkattu toppi