Sarjavärjärin värjäyksiä - Tee

Kokeilin värjäillä lankoja eri teelaaduilla, jotta saisin selville sävyerot. Tässä postauksessa vähän tekstiä ja oikein paljon kuvia, kuvat saavat puhua puolestaan.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Yhtälö nro 1: 20 pss vihreä joulutee + 5 pss English breakfast tee keitettyinä + 100 g Lankavan Sopiva (100 % villa) + 200 g Lankavan Sulava (merinosukkalanka) + 15 g alunaa =

Langat, tee ja pussit olivat 4 l purkissa viikon. (Keitin teen kattilassa ja lisäsin purkkiin pussien ja lankojen kera.) Purkissa ylimpänä olevat langat saivat tummemman värin kuin alemmat. Kas, sattui pieni tapaturma, teepussien narut jäivät pitkiksi ja sotkeutuivat kattilassa toisiinsa, joten kaikki teepussit olivat yhtenä myttyränä ja syttyränä purkin päällimmäisenä. "Sopiva" otti eniten väriä itseensä. Muut langat jäivät vaaleammiksi. Alla kuvia eri vaiheista:






Ennen pesua




--------------------------------------------------------------------------------------------

Yhtälö nro 2: 15 pss English Breakfast teetä keitettynä + 200 g Juhania =

Langat, tee ja pussit olivat 2 l purkissa 5 päivää. (Keitin teen kattilassa ja lisäsin purkkiin pussien ja lankojen kera.) Yllättävän hyvin ottivat väriä itseensä. Toinen kerä oli eri värinen kuin toinen, vaaleampi. Tämän värjäyksen kuvat alla:





Ennen pesua

Pesun jälkeen






-------------------------------------------------------------------------------------------------

Yhtälö nro 3: 39 pss piparminttuteetä keitettynä + 200 g Juhania (esipuretettu 3 rkl:lla alunaa) =

Piparminttuteestä tuli niin ihana tuoksu! Keitin teen ja jätin sen siksi aikaa hautumaan, kun kävin kävelemässä Riippareiden lenkin. Kun tulin takaisin, laitoin esipuretetut langat siivilöityyn liemeen ja kuumensin sen n. 70 asteiseksi. Annoin lankojen olla kattilassa n. 4 h ja sitten etikkavesi, pesu, huuhtelu ja kuivamaan. Vaihekuvia alla:








Pesuhommia

Pesun jälkeen



-------------------------------------------------------------------------------------------

Yhtälö nro 4: 20 pss vihreää teetä + 10 pss lemon_lime-ginger teetä + 200 g Juhania =

Keitin kuuman teen, pussit pois. Ihanan tuoksuista teetä! Laitoin langat kuumaan liemeen kattilaan (nyt en ole varma, olenko esipurettanut lankoja, koska siitä ei ole ainakaan merkintää) ja annoin olla n. 3 h. Sitten etikkavesi, pesu, huuhtelu. Ja vaihekuvia alla:











----------------------------------------------------------------
Koostekuvia: 

Sukkalankaa värjättynä: vasemmalla vihreä tee, keskellä musta tee, oikealla minttutee.

Vasemmalla ensimmäisiä purkkivärjäyksiä eri teelaaduilla (2 ihanaa keltaista vyyhtiä, joita olen hehkuttanut aiemmin, tuoksuvat ihanilta), oikealla kolme vaaleampaa vyyhtiä, tämän postauksen Yhtälö nro 1.

Vasemmalla vihreällä teellä, oikealla mustalla teellä värjättyä sukkalankaa.

Vasemmalla vihreällä teellä, oikealla minttuteellä värjättyä Juhania.

Takarivin vyyhdit: villalankavyyhti ja 2 merinosukkavyyhtiä vihreällä teellä, jossa myös pari pussia mustaa teetä mukana.
Sukkalankoihin käytetyt teet keski- ja alariveillä: Vasemmalla vihreä tee, keskellä musta tee, oikealla minttutee


Minulla on nyt oikein paljon aurinkoisia vyyhtejä.
Nämä opit otan mukaani:
1. Jos haluan tasaväristä lankaa, niin keitän teetä isossa kattilassa ja lasken kaikki vyyhdit sinne yhtä aikaa värjäytymään. Liemen kuumennus ja lämmön pito, mutta ei liikaa, ettei lanka huovu. Langat saavat lepäillä ja jäähdytellä liemessä useamman tunnin tai mielellään seuraavaan päivään.
2. Jos haluan eri sävyjä lankaan, laitan eri teelaatuja tasaisesti purkkiin langan mutkiin, lasken hanasta kuumaa vettä päälle ja annan purkin olla rauhassa kuukauden. 


4 kommenttia:

  1. Teellä tuli rauhallisia sävyjä lankoihin, mukava, että kuvasit kaikki vyyhdit samaan kuvaan, niin näkee sävyjen erot (taitaa olla aika sama, onko vihreää teetä vai minttua) Tässä kokeilussa ei tainnut tulla isoja yllätyksiä? T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään jättimäisiä, toki oma kärsimättömyys välillä yllättää ;D Minttuteellä tuli vihreään taittuvaa keltaista, vihreällä teellä puhdasta keltaista.

      Poista
  2. Ajatella, että mustalla teellä tuli punertavaa väriä. Hauskoja kokeiluja; niitä on ollut kiva seurata.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)