Lankaa kahdesta ilmansuunnasta

Tuuli puhalteli Luotolaiselle lankaa. Ensin tuli tuulahdus koillisesta, sitten puhuri pohjoisesta. Minä odottelin täällä kädet levällään, että tulkaapa tänne mamin luo! Ja ne tulivat. Luotolaistuulet alkoivat puhaltaa voimallisesti viime viikonloppuna, joskin myös sitä ennen on ollut ajoittaista vinkkaa, joka on aina laantunut. 
Koillistuuli kuljetti porstuaan kilon Pirtin Kehräämön 3-säikeistä karstalankaa.
Pohjoistuuli vieritti syliin kilon Virtain Villan 2-säikeistä karstalankaa.
Tikkuripaita, luotolainen, on ollut sillä kuuluisalla to do -listalla niin pitkään, että tämän setämiehen mairea hymy on päässyt jo aivan unohtumaan. Mutta mistä tämä pikainen myrsky sitten alkoi? 
No, Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita -kirjan hommasin varmaan jotain 10 vuotta sitten, jostain antikvariaatista, koska silloin oli tunne, että tikkuripaita on kudottava, per heti. Luulen, että minulla oli tuolloin melko kiireistä, koska pojanpallukat olivat pieniä, joten saattoi olla, että neulomiseen ei ollut kovin aikaa tai jaksojakaan. Mutta: Joku aika sitten törmäsin yhdessä FB:n neulontaryhmässä kuvaan: Joku ihana oli tehnyt tyttärelleen luotolaisen Dropsin Alpacasta. Se oli superihana! Alkoi pieni tuulenvire käymään ja se muuttui myrskyksi viime viikonloppuna, kun luin Ylen sivuilta tämän aivan mahtavan kirjoituksen luotolaisesta. Se oli menoa sitten, surffailua viimeisen päälle: lisää juttuja, ja ennenkaikkea: mistä langasta?
Tilasin heti viikonloppuna karstalankaa Virtain Villalta. Mutta, koska en ollut aivan varma, olisiko 3-säikeinen sittenkin parempaa, niin tilasin maanataiaamuna lankaa vielä Pirtin Kehräämöltäkin.
En ole koskaan saanut lankatoimitusta niin nopeasti kuin mitä Pirtiltä tuli: Tilasin maanantaiaamuna ja lanka oli noudettavissa tiistaina! Virtain lankaan otin pesun mukaan, joten se kesti vähän kauemmin, mutta sekin oli haettavissa eilen eli torstaina. Erittäin hyvää ja nopeaa palvelua molemmilla :)
Virtain langan tilasin tosiaan pestynä, koska pesulisä oli vain 3,50 € satsilta. Lanka on siten lammashajusta vapaata ja pehmoisempaa kuin Pirtin lanka. Mutta ei Pirtinkään lanka liian karheaa tai pahanhajuista neulottavaksi ole, ja varmasti pestynä samanmoista. Pirtin yhden kerän ehdin jo Virtain lankaa odotellessa pyöritellä vyyhdiltä kerälle, aivan miellyttävä kokemus oli. 
Vasemmalla kaarella Virtain 2-säikeistä ja oikealla suorempana Pirtin 3-säikeistä karstalankaa. Virtain lanka on ehkä hieman tummempaa valkoista. En tiedä, voiko näitä nyt oikein hinnan puolesta verrata, koska toisessa on enemmän säikeitä, mutta sanottakoon kuitenkin, että Virtain villanöttönen tuli n. 25 € halvemmaksi kuin toinen. Ja se, kumpi sopii paremmin Luotolaiseen, jää arvailujen varaan. Päätin kuitenkin aloittaa Luotolaisen Virtain 2-säikeisestä langasta, vaikka ennakkoon arvelin tekeväni sen 3-säikeisestä. Teen Pirtistä sitten jotain muuta :) Vaikka Tikkuripaita-kirjan mukaan "Tikkuripaita Hailuodosta" varten pitää olla juuri "Pirtin Kehräämön 3-säikeistä pässinpökkimää villalankaa."
Tämä kuva on sieltä, Hailuodosta, liki 10 vuotta sitten. Lisää sitten, kun paita joskus hamassa tulevaisuudessa valmistuu. Pari muuta työtä yrittää myös väkisin kiilata edelle...

5 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuvia Tikkuripaidasta. Aurinkoista kevättä sinulle.

    VastaaPoista
  2. Ihan samat tunnelmat täälläkin! Tuo HS:n juttu sytytti kipinän. Ostin ohjeen Taito-Pohjanmaalta, nyt kun kirjastot on suljettu niin ei saa sieltä lainattua.
    Mä luulen, että mä teen kaksisäikeisestä, että ei oo niin paksu/kuuma. Luonnonvalkoinen väri mullakin. Ensin pitää kuitenkin neuloa tuo hamppulankahamonen loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lehtijuttu oli varmaan monelle kuin bensaa liekkeihin :D Katsotaanpa, miten meidän projektit lähtee edistymään. Minä loin jo silmukat ja lähdin mitään mallitilkkuja tekemättä neulomaan, otin kuitenkin jonkun matkaa neulottuani neuleen kahdelle pyöröpuikolle vain huomatakseni, että jos silmukoita vielä lisäisin, niin suurensuuri tulee. Nyt mietin uutta strategiaa, mutta purkamaan en ala. Neulon lisää. On sitten enemmän purettavaa, ehkä :D

      Poista
  3. Mulle tuli Pirtin langat keskiviikko iltana ku maanantaina tilasin. Mutta ohje ei ole vieläkään tullut eli joudun ensi viikkoon odottamaan aloituksen kanssa. :(. Onneksi on muitakin kässyjä tekeillä mutta ku olis niiiiiin halunnut tuon aloittaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Loput(tomat) lankahamstraukset