Avokadon vaiheet 2 ja 3

Purkkirintamalla on ollut vähän sössimistä ja säätöä. Nythän kävi niin, että Purkki nro 1 eli Avokado ei minun silmiini ottanut läheskään riittävästi väriä reilussa viikossa, mitä sitä nyt jaksoin venata. Ehkä lanka oli muuttanut väriään hieman likaisemmaksi, siinä kaikki. Avokado siis kuvassa oikealla.

Joten 9. päivänä kipaisin hakemassa kaupasta 5 uutta avokadoa ja pilkoin niiden siemenet kattilaan kiehuskelemaan. Siemenet olivat kovin pieniä, aikaisemman erän Pirkka-irto-avokadoissa oli suuret siemenet, nämä 5 uutta avokadoa olivat valmiiksi pussitettuja, olisivatko olleet sitten eri lajia. Keittelin siemeniä ehkä 1,5 h ja väriä tuli ihan kivasti. Jäähdyttelin vähän ja lisäsin sekaan suolaa ja ruokasoodaa. Koska ne kirkastaa kuulema väriä ja muuttaa ph:n villalle sopivaksi. Toki minun lankani on villasekoitetta, hmmm. Saamassani ohjeessa oli lisäainesosille tarkat grammamäärätkin. Mutta, jos ihan rehellisiä ollaan, niin sutasin aineet kattilaan mutulla. 

Liemestä en ehtinytmuistanut kuvia räpsiä, mutta tässä siemenistä.

Otin myös kalpeat avokadolangat purkista pois ja laitoin ne liemen keittelyn ajaksi kuumaan alunaveteen lillumaan. Alunaa laitoin 20 g. Tai jos rehellisiä ollaan, niin en punninnut alunaa tällä kertaa, sillä silmäni olivat edelliseltä kerralta oppineet, mimmoinen läjä 20 g alunaa on ;D Kahden tunnin päästä puristelin liiat alunavedet langoista pois. Tästäkään vaiheesta ei kuvausryhmä ole hoksinut kuvaa ottaa.

Sitten vain liemi ja langat purkkiin. Ja kylläpä näytti hetimiten hyvältä. Ja seuraavana päivänä oli liemi jo kirkasta, josta ajattelin värjäyksen olevan nyt valmis. Niin väärin, kuten kohta tulette huomaamaan.

Kaadoin langat purkista ja olihan sitä väriä siellä vähän, mutta laikuittain. 

Ja, kun huuhtelin langat, niin värit seurasivat huuhteluveden mukana viemäriin...

Varmaan kaikelaisia virheitä tulin tehneeksi, mutta ainakaan en antanut värille tarpeeksi aikaa kiinnittyä. 

Ei varmaan tarvinne erikseen sanoa, että älkää vain tehkö kuten minä teen...

Eikä varmaan tarvitse erikseen sanoa, että avokadot alkoivat jotensakin ottaa pannuun. Ja oma kärsimättömyys...

Sanon silti erikseen vielä, että oma säätö ei ota pannuun.

Joten ajattelin, että nyt laitetaan purkkiin sellaiset coctailit, että oksat pois! Olin jo aikaisemmin ostanut kaupasta pussillisen neilikoita, sillä aikomuksena oli kokeilla jossain vaiheissa värjäämistä niillä. Nyt en vain osaa sanoa, miksi? Olinko haahuillut kaupassa ja etsinyt mahdollisia värjäysaineita (sitäkin olen harrastanut) vai olenko jossain netin syövereissä törmännyt neilikkaan värjäysaineena. No, samapa tuo, neilikat oli valittuna.

Laitoin kattilaan kahvinporoja ja pikakahviakin laitoin ja keittelin kuulkaa sellaiset kaffeet, että ei olisi yskimättä menneet alas miltään Justiinalta. 

Ex-avokadolangat ja väriliemi purkkiin neilikoiden kera ja alunaakin laitoin, 20 g liotettuna. Että, ei jää ainakaan siitä kiinni. Ja väriä on. Nyt saa langat lillua liemessään kolme viikkoa tai vaikka kuukauden, en kiirehdi. Ja jos tämän kaiken jälkeen nostan kattilasta ei-minkään-väristä lankaa... niin sitten nostan :D

Teepurkki näyttää hyvältä, se on ollut värjäytymässä nyt viikon. Ja sekin saa olla rauhassa vielä 2 tai 3 viikkoa.

Talon tiiviysmittaus oli tänään. Olemme luokkaa A. Pääsisimmepä pian muuttamaan. Mutta sitä ennen pitäisi ehtiä ja jaksaa vielä raksailla, siivoilla, pakkailla, muuttaa...

Mietitkö tämän kimpun nähdessäsi, millaista väriä tämä purkissa tuottaisi? Vai näetkö vain ihanan kimpun?

Näetkö sinä tässä virkistävän juoman? Vai pohditko, voisiko tällä värjätä jotain ja mitähän tulisi?

Niin, olenhan minä jo käynyt katselemassa isoa kattilaa ja vesilämpömittaria ym. vermeitä. Vaikka tiedostankin, että minulla ei juuri nyt ole siihen kunnolla aikaa. Mutta olisi ainakin välineet saatavilla, kun sitä joskus taas on..?

6 kommenttia:

 1. Hauska kirjoitus värjäyksestä 😅

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Ihan kuin mopolla olisi vaara lähteä käsistä. Jäänpä seuraamaan tilanteen kehittymistä 🤭

  VastaaPoista
 3. Jännä seurata, miten projekti etenee. Ihmettelen, että pitääkö lankakeitosta hämmentää välillä vai antaa olla aivan paikoillaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin olen purkkeja käännellyt päivittäin. Ja jutellut niille. No, tuota viimeistä en ole harrastanut, vielä :D

   Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Supersalmiakki 1