Lankavärjäyksen tuloksia - 3/4 Avokadon siemenet

En kahdesta kerrasta uskonut, piti vielä kolmannen kerran avokadolla koittaa värjäillä. Ja onneksi niin, sillä nyt sain jotain väriäkin lankaan. 

Käytin liemeen 4 kpl Hass-merkkisen avokadon kiveä. Kivet olivat suuria ja pyöreitä, varovasti sai pilkkoa, ettei pilkkonut sekaan muutamaa raajaakin, kivet ampuivat todella herkästi veitsen alta pois, niin liukkaita olivat. 

Pilkoin mukaan myös 6 kpl kiviä, jotka olivat valmiiksi pussitetuista avokadoista. Näissä oli sekä soikeita, että pyöreitä kiviä, olisikohan useampaa lajia sekaisin? Yhtä niljakkaan liukkaita olivat silti.

 

Sitten vain kaikki 10 pilkottua kiveä isoon kattilaan kiehumaan. Minulla on nyt tällainen 10 l teräskattila yksistään näitä liemiä varten. Siinä on kätevä mitta-asteikko sisällä, näkee, paljonko nestettä kattilassa pulputtaa.

 

Laitoin aluksi 3 l nestettä ja laitoin porisemaan tunniksi. Sitten lisäsin joukkoon 2 rkl soodaa, koska se kuulema irroittaa kivistä paremmin väriä. Ja kattilassa alkoi käydä sellainen porina, että uskon tuon. Saatoin ehkä lisätä jossain vaiheessa vettä kattilaan. Keittelin vielä jonkun vartin tai puoli tuntia korkeintaan, sitten sammutin levyn ja annoin liemen jäähtyä sellaiseksi kädelle lämpöiseksi, mutta ei kuumaksi.

 

Olin myös valmistellut Lankavan Sopiva -villalangat valmiusasentoon: Olin laittanut niihin pasmalangat ja huuhdellut ne parissa vedessä. 

 

Sopiva on 100 % villaa, yhdessä 100 g kerässä on 230 m lankaa. Minulla menossa purkkiin 3 kerää eli 300 g lankaa. 

 

Sitten siivilöin liemen 4 l isoon lasipurkkiin. Tässä vaiheessa oli aikaa keittelyn aloituksesta kulunut 2 h 45 minuuttia. Kyllä, se on tarkkaa tämä kirjanpito, näissä hommissa. 

Lisäsin langat purkkiin, purkki kiinni ja langat tekeytymään, annoin olla purkissaan 4 päivää. Tässä aloituskuva, sittemmin en muistanut kuvata, en edes ennen huuhtelua. Harmittava juttu.

 

Langat pois purkista, etikkavesi, huuhteluvedet, mieto villapesuvesi, huuhteluvedet. Ja langat ulos kuivaustelineen päälle kuivamaan. Märkinä näyttivät tältä:

Langoista tuli marjapuuronvärisiä. Ihan kiva väri, vaikkakin vaaleni kuivaessaan. Ainakin sain nyt jotain väriä aikaiseksi, joten onnistumisen puolella ollaan. 

Oli tarkoitus ottaa vielä parempia kuvia langoista, mutta pimeys ehti jo laskeutua, joten seuraavassa jaksossa sitten, sillä viimeinen osa on vielä lähettämättä: Mitähän siitä jämäliemestä ja yhdestä toisesta ainesosasta sain aikaiseksi? Se selviää tämän sarjavärjäyksen seuraavassa osassa. Toinen ainesosa ei ole kuitenkaan nämä avokadon kuoret, mutta tokipa laitoin ne kuivamaan tulevia värjäyksiä varten...

5 kommenttia:

 1. Tulihan jännä väri. Ainakin kuvassa näyttää juuri marjapuuron väriltä. Hieno.

  VastaaPoista
 2. Mutta, tuossa 6 kpl:n pussissa lukee lapussa myöskin "Hass", joten kaikki avokadot olivatkin samaa lajiketta. Oli täysin väärä otaksuma tuo, että kiven muoto muka kertoisi lajikkeen. Höh. No, hyvin irtosi väriä tästä lajikkeesta.

  VastaaPoista
 3. Tuo värjäys näyttää vievän mennessään :) Hyvän värin sait aikaiseksi.

  VastaaPoista
 4. No nyt on jo ihan väriäkin. Ja kaunista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Supersalmiakki 1