Lankavärjäyksen tuloksia - 1/4 Tee

Toiset ovat purkitelleet sieniä ja marjoja, minä lankoja erinäisiin väriliemiin, purkkeihin tekeytymään. Nyt on kaikki ensimmäisen erän sato pesty ja kuivateltu, valkoiset langat ovat saaneet uusia sävyjä pintaan. Käyn purkit yksitellen läpi, ensimmäisenä kerron teepurkista.

Teevärjäys viihtyi (=sai olla) purkissa pisimpään. Teepurkin kokoamisen olen kertonut tässä postauksessa eli mitä ja miten langat "säilöin". Lyhyesti: purkitin 200 g Juhania ja 104 g erilaisia teepussukoita kerroksittain. Lisäsin kuumaan hanaveteen 20 g alunaa ja veden purkkiin. 

Maltoin purkittaa lankoja 3 viikkoa ja 2 päivää, jos nyt oikein laskin. Olin ajatellut pitäväni täydet neljä viikkoa, mutta en vain malttanut enää odottaa... langat näyttivät purkissa liian herkullisilta! Langat olivat välillä ulkona, välillä sisällä. Purkki oli välillä auringossa ja välillä varjossa, eli milloin missäkin. Alla purkitus päivänä 1 ja viimeisenä päivänä (kuvassa sävy vähän vaaleahko).


Otin langat purkista pois, purkissa ei ollut juurikaan nestettä jäljellä, sillä teepussit olivat imeneet kaiken itseensä. Purkki oli aivan täynnä lankaa ja teetä. Tästä otan seuraavanlaisen oppiläksyn mukaani: Seuraavan teepurkin teen isoon 4 l purkkiin, jollainen minulla myöskin on. 
Teepussit ja langat oli helppo erotella toisistaan, tämä ei ollut mikään sotkuvärjäys. Ja mikä parasta: Purkistus tuoksui ihanalta! Aivan mahtavan tuoksuisia lankoja! Alakuvassa langat purkista päästön jälkeen, väriä on.


Lisäsin lankojen päälle haaleaa vettä ja lorauksen etikkaa. Sitten huuhtelin langat parilla vedellä. Sitten lämmintä vettä ja vähän villapesuainetta. Ja aivan lopuksi huuhtelin niin monella vedellä, että vesi jäi kirkkaaksi. Tätä värjäystä ei tarvinnut kovin paljon lotrata. Nostin langat pyykinkuivaustelineelle makoilemaan, kuvassa langat märkinä.


Langat kuivuivat ulkona päivässä ja vaalenivat samalla hieman. Langoissa on kuitenkin erotettavissa sekä tummempia, että vaaleampia sävyjä, koska käytin purkissa erilaisia teelaatuja. Mutta mikä parasta! Langat tuoksuvat edelleen aivan fantastiselta! Nuuhkuttelen lankoja niin paljon kuin nenään nuuhkua vain mahtuu! Minulla oli tässä ainakin mustaa mustaherukkateetä, vihreää sitruunainkivääriteetä, vihreää mansikkakardemummakaneliteetä, rooibosteetä ja mustaa teetä.  


Koitan ottaa kaikista langoista lopuksi sellaisia kuvia, joissa kukin on oman itsensä todellisen värinen. Yläkuvassa langat melko vaaleita. Mutta se on ainakin varmaa, että koska saan teellä keltaisia, ja bonuksena vieläpä hyväntuoksuisia lankoja, niin en lähde värjäilemään keltaista sipulilla, vaikka sipulinkuoria olisikin kerättynä nyt tarpeeksi. Ei tarvitse miettiä montaa kertaa, että haluaako tuoksua sipulilta, vai haluaako tuoksua teeltä. Teevärjäys on tullut jäädäkseen.
Seuraavassa postauksessa esittelen tee-neilikkapurkin sisällön. 

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista nähdä tuo lopputulos. Tuntuu siltä, että teellä värjäten tarttuu enemmän väriä, kuin kasveista. Mitenköhän saisi aikaan punaisen sävyjä? Voisiko kuivattaa jotain paprikansiivuja ja yrittää niillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurella tulee punaista. Ostoväristä ainakin krappijuurella. Ja sitten joku sieni, veriseitikki tms.?

      Poista
  2. Mielenkiintoista nähdä tuloksia erilaisilla väriaineilla. T Saukkis

    VastaaPoista
  3. Sienimetsällä kulkiessani olen monesti väläytellyt itselleni sienillä värjäämistä. Mitkähän sienet kävisivät värjäämiseen ja kuinkahan paljon niitä tarvittaisiin? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googletappa Tetri Design, siellä on paljon värjäykseen liittyvää tietoa. Ja näkyy olevan myynnissä myös Sienivärjäys-kirja, saattaisi olla hyvä. Itse palautin viime viikolla kirjastoon pinon värjäyskirjoja, jossakin niistä oli myös sienivärjäyksistä, mutta hyppelin ne kohdat yli.

      Poista
  4. Tee toimiikin näköjään. Toivottavasti minullakin. Nyt keräilen punasipulinkuoria kuvitellen, että niillä voi saada punertavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun purkki näyttää oikein lupaavalta. Saatatpa yllättyä punasipulin tuomasta väristä...

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Vihtaranta KAL - 1/14 Mökkitie