Vihtaranta KAL - 11/14 Räsymatto

Mökin lattioilla oli räsymattoja. Vanhat vaatteet leikattiin kuteiksi, ja kuteet kudottiin matoiksi. Matot olivat ihana sekoitus kaikenlaisia värejä. Pidän ajatuksesta, että matoista löytyy muistoja vanhojen vaatteiden muodossa. Toisekseen ne ovat yleensä kauniita katsella. Ja onhan se kierrätystä parhaimmillaan.

Räsymatot pestiin erillisellä mattolaiturilla. Siinä oli pöytä, jossa mattoja harjattiin niin maan perusteellisesti. Ennen harjausta matot liotettiin hyvin suurissa saaveissa. Mökillä pestiin paitsi mökin matot, myös kaupunkiasunnon matot. Matonpesu oli, ja on mukavaa puuhaa.

Mietiskelin tänään, että kotityöt olivat mökillä erityisesti Äidilleni melko työlästä tuolloin: ei ollut sähköä, ei sisävessaa, vesi kannettiin kaivosta ämpärillä aittaan. 
Astiat pestiin ulkona, erillisellä tiskipaikalla. Mutta sitä ennen piti lämmittää tiskivesi, kantaa astiat sinne, pestä ja kantaa astiat takaisin. Itsekin tiskanneena voin kertoa, että kun ympärillä inisi parvi itikkaystäviä, niin astiat tuli tiskattua hyvin sukkelasti. Itikat lauloivat iltalaulujaan ja tunkivat iholle, vaikka oli hupparin huppu vedettynä tiukasti päähän.
Vaatteita laitettiin likoamaan ja pestiin nyrkkipyykillä. Yleensä saunomisen yhteydessä jäi kuumaa vettä, jolla oli hyvä vaatteita pestä. Ja tietysti niitä vietiin myös kaupunkiin pestäväksi. 
Mutta, kyllä minäkin juoksin äidin apuna: hain kellarista maitoa tai mitä pyydettiin, nipun ruohosipulia penkistä, kutsuin muita syömään, keitin raparperikiisseliä. Ja yhteen juttuun osallistuivat muuten kaikki meidän muksut: Kun oli munkinpaistopäivä, niin pyörittelimme munkkirinkuloita pöydän täyteen, ja äiti paistoi ne. 
Mutta, tämä kaikki oli pientä sen rinnalla, mitä Äiti teki <3

Lähdetään tekemään jalkaosaa

Lähtötilanne, silmukoita puikoilla 1-4:
S: 22-15-14-23
M: 23-16-15-24

Neulotaan oikein, kahdella eri värillä. Neulo napakasti. Neulos on minun suuresti rakastamaa räsymattoa eli räsäriä:
1. krs värillä a (tähän sopii hyvin monivärinen, pätkävärjätty tai kirjava lanka)
2. krs värillä b 

Tee kiilakavennukset parillisilla (eli värin b) kerroksilla: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Tee 4. puikon alussa kahden noston kavennus tai ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka 2. kerros, kunnes puikolla1 on S:14 - M:15 silmukkaa ja puikolla4 on S:15 - M:16 silmukkaa. Eli on sama silmukkamäärä ja silmukkajako puikoilla kuin nilkan kohdalla, ennen kantapäätä:

S: 58 silmukkaa, jaettuina puikoille 1-4: 14-15-14-15
Jalkapöydän puikoilla eli puikoilla 2-3 on yhteensä 29 silmukkaa. 
Jalkapohjan puikoilla eli puikoilla 1 ja 4 on yhteensä 29 silmukkaa.

M: 62 silmukkaa, jaettuina puikoille 1-4: 15-16-15-16
Jalkapöydän puikoilla eli puikoilla 2-3 on yhteensä 31 silmukkaa. 
Jalkapohjan puikoilla eli puikoilla 1 ja 4 on yhteensä 31 silmukkaa.

Minä tein molempiin sukkiin yhteensä 18 kerrosta räsäriä, mutta jos haluat lyhyemmän jalkaosan, niin lopeta räsäri viimeisen kavennuksen jälkeen, eli tee vain 16 kerrosta räsäriä. 


2 kommenttia:

  1. Tulee ihanat. Minä teen sukat sitten kun kaikki osioit ovat valmiina. Olen niin kärsimätön luonne, etten jaksa odotella seuraavaa raitaa. (PikkuMyy kun olen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehtii, ja voit sommitella väritkin, kun näet kaikki kuviot <3

      Poista

Kiitos kommentista. Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
(Olen alkanut saada mainosspämmiä, joten jouduin ottamaan kommentin tarkastuksen käyttöön.)

Loput(tomat) lankahamstraukset